Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2014. 11. 28- 2020. 09. 24

Tompa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. §

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja, hogy a hallgatónak adományozott szociális ösztöndíjjal segítse a szociálisan hátrányos helyzetű, felsőoktatási képzésben részt vevő Tompai fiatalok felsőfokú tanulmányainak folytatását, segítséget nyújtson tanulmányainak eredményes befejezéséhez.


A rendelet hatálya

2. §

Tompa Város Önkormányzata, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, az önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíj támogatásban részesíti az önkormányzat területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási intézményben tanuló hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

A támogatás formája

3. §

(1) Az önkormányzat a pályázatok elbírálása során a pályázót az adott évi pályázati rendszer általános szerződési feltételként meghatározott minimális összeggel azonos vagy azt meghaladó mértékű támogatásban részesíti, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.

(2) A megítélt támogatásnak havonta azonos összegűnek és százzal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.

 (3) Az önkormányzat a megítélt havi támogatás összegét a pályázati forduló teljes időtartamára garantálja, a megítélt összeget nem módosíthatja.

(4) A támogatás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.

A támogatás mértéke

4. §


(1) Az Önkormányzat által biztosított ösztöndíj összege, az 1.000.000 Forintos keretösszeg erejéig: maximum 5. 000 Forint/hó.

A pályázat benyújtása


5. §


 (1) A pályázatok benyújtása az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint az EPER-Bursa rendszerben rögzített és onnan kinyomtatott pályázati űrlappal történik. A pályázatokat az Tompai Polgármesteri Hivatal Titkárságára kell benyújtani.

(2) A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül kiírásra.

(3) Az Önkormányzat köteles gondoskodni a pályázati kiírás megfelelő időben történő közzétételéről.

(4) A pályázati kiírást az önkormányzat hirdetőtábláján, hivatalos lapjában, valamint a megjelenéstől függően a helyi újságban meghirdeti.

(5) A „Bursa Hungarica” Ösztöndíj iránti pályázat kiírásával és a szociális rászorultság felülvizsgálatával kapcsolatos döntés előkészítéséről a jegyző gondoskodik.

A jogosultság feltételei

6. §

(1) Ösztöndíjban az a hallgató részesülhet:

a) aki a pályázatban előírt feltételeknek megfelel,

b) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át (85.500.- Ft),

c) aki a Hivatalba a pályázatát határidőre benyújtotta, és a pályázat kötelező mellékleteit hiánytalanul csatolta

(2) A jogosultság elbírálásához a következő igazolásokat kell becsatolni:

a) Az EPER Bursa rendszerben kitöltött pályázati űrlap aláírva

b) a Felsőoktatási intézmény igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz

c) a pályázó rászorultságának igazolására köteles becsatolni saját és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolásait.

 (3) A Szociális, Egészségügyi és Vallásügyi Bizottság, a kérelmező és családja vagyoni helyzetének vizsgálatát rendelheti el, amennyiben valószínűsíthető, hogy a kérelmező életkörülményei nem felelnek meg a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatoknak. A vagyoni helyzet vizsgálata céljából, a Szociális ügyintéző a kérelmező bejelentett lakóhelyén környezettanulmányt készít.

Amennyiben a környezettanulmány megállapítja, hogy a pályázó életkörülményei nem felelnek meg a jövedelemnyilatkozatban foglaltaknak, abban az esetben a szereplő adatok valótlansága miatt a pályázat elutasítható.

(4) A Szociális, Egészségügyi és Vallásügyi Bizottság javaslatára a képviselő testület, különös méltánylást érdemlő esetben a 5.§ (1) bekezdés b) pontjában meghatározott jövedelemhatártól el lehet tekinteni.


Az ösztöndíjpályázatok elbírálásának szabályai

7. §


 (2) A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élvez az a pályázó aki(nek)

a) árva vagy félárva,

 b) valamilyen krónikus betegségben szenved, vagy családban folyamatos ellátást igénylő beteg van,

b) szülője vagy gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,

c) gyermeke van,

d) családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több,

 e) családjában az egy főre jutó nettó átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80%-át nem haladja meg,

e) kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt abban nem részesült

f) szülője vagy gondviselője egyedülállónak minősül.

Az ösztöndíjpályázatok elbírálásának rendje


8. §

(1) A pályázatok benyújtásának határidejét követően a beérkezett pályázatokat az önkormányzat érkezteti, ellenőrzi, a Szociális, Egészségügyi és Vallásügyi Bizottság előkészíti a képviselő-testületi döntésre. A Képviselő-testület a határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő pályázatok elbírálása alapján dönt a támogatás odaítéléséről, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.

(2) A Képviselő-testület az elbírálást követően a támogatott, és a nem támogatott, valamint a bírálatból formai okból kizárt pályázók döntési listáit, a kötelező mellékletekkel együtt megküldi a Támogatáskezelő részére. A települési önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretében az általa nyújtott támogatások összesített adatait az önkormányzat hirdetőtábláján és hivatalos honlapján nyilvánosságra hozza. Az adatok „A” és „B” típusú támogatottak szerinti bontásban a pályázók és a támogatottak számát, az összes megítélt támogatást, a támogatás átlagos mértékét és mindazokat a Képviselő-testület által informatívnak talált mutatókat tartalmazzák, melyek nem alkalmasak a támogatásban részesítettek, illetve a pályázók személyének azonosításában.

(3) A Képviselő-testület döntéséről, valamint annak indoklásáról az EPER-BURSA rendszeren keresztül elektronikusan, vagy postai úton, írásban értesíti a pályázókat. A pályázók személyükre vonatkozó döntést, a döntés nyilvánosságra hozatalát követő 30 napig a Hivatalban (6422 Tompa, Szabadság tér 3.) ügyfélfogadási időben megtekinthetik. 

(4)Az ösztöndíj elnyerésére – Tompa Város Önkormányzat képviselő-testülete csatlakozási szándékától függően a pályázat - évente kerülhet kiírásra.

(5) A pályázatokat Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Szociális, Egészségügyi és Vallásügyi Bizottsága bírálja el.

(6) E rendelet 2.§ alapján ösztöndíjban részesülők szociális rászorultságát évente felül kell vizsgálni.

(7) A pályázó a Képviselő-testület döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.

Záró rendelkezések

9. §


(1) E rendelet kihirdetés napját követő nap lép hatályba.

(2) A rendelet a helyben szokásos módon kihirdetésre kerül.