Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015(VI.17. ) önkormányzati rendelete

A mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

Hatályos: 2015. 09. 01- 2017. 02. 13

Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint a (2) bekezdésében, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. (1) bekezdésével kapott felhatalmazás alapján - a Pénzügyi, Szociális, Egészségügyi és Vallásügyi, továbbá az Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérését követően - a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. §

A rendelet célja:

a) a Tompa Város közigazgatási területéhez tartozó termőföldek - ide nem értve az erdőt, a halastavat - őrzését,

b) a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok földmérési jelek védelmét,

c) az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozását és

d) a külterület közrendjének közbiztonságának erősítését szolgáló mezei őrszolgálat felállítása, valamint az őrszolgálat működési feltételeinek biztosítása.


2. §


(1) A rendelet területi hatálya Tompa Város közigazgatási területéhez tartozó, valamennyi mezőgazdasági jellegű művelési ágba sorolt területre kiterjed, kivéve az erdőt és a halastavat, a védett természeti területet és értékeit.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a mezei őrszolgálat feladatait ellátó mezőőrre, a mezőőr feladatainak ellátását irányító jegyzőre, valamint az (1) bekezdésben meghatározott terület használójára illetve tulajdonosára.

2. A mezei őrszolgálat

3. §


(1) Az önkormányzat az 1. §-ban meghatározott feladatok ellátásáról mezei őrszolgálat felállításával gondoskodik, melynek létszámát kettő főben határozza meg.

(2) A mezei őrszolgálat szervezetileg Tompa Város Önkormányzatához tartozik, a mezőőrök feletti egyéb munkáltatói jogokat apolgármester gyakorolja.

(3) A mezőőr zöldszínű formaruhát és szolgálati jelvényt visel. A feladatának ellátása során a zöld színű formaruha szolgálati jellegén változtató más ruhaneműt nem viselhet. A mezőőr részére az Önkormányzat a felszerelést biztosítja.

(4) A mezei őrszolgálat, illetve a mezőőr feladatait a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 20-23. §-ában foglaltak, valamint a polgármester utasításai szerint látja el.

(5) A mezei őrszolgálat köteles együttműködni Tompa Város Önkormányzatával, a rendőrséggel, a működési területén lévő vadásztársaságokkal, a katasztrófavédelemmel, a kormányhivatal szerveivel, valamint a polgárőrséggel.



3. A mezőőri járulék

4. §


(1) Az önkormányzat a mezei őrszolgálat létesítési, fenntartási és működési költségeit a földhasználó - ha ez ismeretlen, a tulajdonos - által kifizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból fedezi.

(2) A mezőőri járulék mértéke: 0.- Ft.

(3) A mezőőri őrszolgálat megalakítási fenntartási és működési költségeit az önkormányzat a költségvetéséből és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból fedezi.


4. Vegyes és záró rendelkezések

5. §


 (1) Ez a rendelet 2015. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a mezei őrszolgálat 2 fő mezőőrrel kerül felállításra.