Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015(I.23. ) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2015. 05. 19- 2023. 01. 31

Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015(I.23. ) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezések rendjéről

2015.05.19.

Tompa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 16. §-ában, 40. § (1)-(3) bekezdéseiben, 41. § (3) bekezdésében meghatározott felhatalmazása alapján, Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének véleményezési jogkörében eljáró Tompa Város Önkormányzatának Pénzügyi Bizottsága, Szociális és Vallásügyi Bizottsága, valamint az Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Tompa város területén lévő köztemetőre, a köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, valamint a temetkezési szolgáltatással kapcsolatos összes tevékenységre és tevékenységet végzőkre terjed ki.

(2) Tompa Város Önkormányzata kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján – a Tompa Városfejlesztési Kft. (a továbbiakban: Üzemeltető) útján – gondoskodik a köztemető, valamint létesítményeinek üzemeltetéséről, fenntartásáról, a temetkezési szolgáltatási, valamint egyéb tevékenységek végzéséről.

(3) A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket e rendelet 4. számú Melléklete tartalmazza.

A temetési hely gazdálkodás szabályai

2. § (1) A temetés sírgödörbe, mélyített sírgödörbe, urnahelyre vagy kriptába történik. A temetési helyek méretezését e rendelet 1. számú Melléklete tartalmazza.

(2) Sírhant kialakítása a temetési helyen nem kötelező, kialakítása esetén magassága legfeljebb 0,5 méter lehet.

(3) A szociális sírtáblába kialakított sírhant magassága legfeljebb 0,5 méter lehet.

(4) Az egyes temetési helyek egymástól való távolsága 0,6 méter.

(5) A sírhelysorok egymástól való távolsága 1,00 méter.

(6) A temetési helyeket – a sírbolthelyek kivételével – kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(7) A temetőben lévő utak szélessége legalább 4,00 méter.

3. § (1) A temetési helyekért a hely megváltásakor megváltási-, illetve újraváltási díjat kell fizetni, melyek mértékét a rendelet 2. számú Melléklete tartalmazza.

(2) A temetési hely megváltása esetén a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama sírbolt esetén 60 év, koporsós sírhely, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt esetén 25 év.

(3) A temetési hely újraváltása esetén a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára a (2) bekezdésben foglaltak irányadók.

(4) A hamvakat tartalmazó urna urnafülkébe, urnasírhelybe, urnasírboltba temethető, sírhelybe és sírboltba rátemethető. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető. Rátemetés estén az urna a koporsós temetés használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Egy urnafülkében: iker urna esetén kettő, hagyományos urnafülkében egy; urnasírban: iker urna esetén négy, hagyományos urna esetén kettő; urnasírhelyben (sírboltba) négy db urna, vagy négy db urnakoporsó helyezhető.

(6) Ha a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamának lejártát követően, a temetési helyet 3 éven belül ismételten nem váltják meg, azt újabb temetések céljára igénybe lehet venni.

A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

4. § (1) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokról az Üzemeltető köteles gondoskodni.

(2) A köztemetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására, az Üzemeltető által, temetkezési szolgáltatóval kötött szerződések alapján, a szolgáltató szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

(3) Temetési hely, sírbolt felnyitása a Járási Népegészségügyi Intézet engedélyében előírtak szerinti időpontban és módon történhet. A hozzátartozókat az időpontról előzetesen értesíteni kell. Az exhumálásnál a munkát végző személyeken és a közvetlen hozzátartozókon kívül csak a Járási Népegészségügyi Intézet képviselője lehet jelen. A munkát csak a temetkezési szolgáltató, illetve alkalmazottja végezheti.

(4) Az Üzemeltető által biztosított szolgáltatások díjait e rendelet 3. számú Melléklete tartalmazza.

(5) Az Üzemeltető a panaszos ügyeket hétköznapokon, 8 órától 16 óráig, a Polgármesteri Hivatal Titkárságán leadott írásbeli bejelentések alapján intézi.

A ravatalozó használatának szabályai

5. § (1) A halottat a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legalább egy órával korábban kell felravatalozni. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni azzal, hogy amennyiben a hűtőben további elhelyezésére már nincs mód, a szolgáltató maga köteles gondoskodni a hűtésről.

(2) A ravatalozó helységet a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni.

(3) A ravatalozó boncoló helység, a technikai berendezések hűtők karbantartása, működtetése kizárólag az Üzemeltető feladata, aki gondoskodik annak rendszeres tisztántartásáról szükség esetén fertőtlenítéséről.

Vállalkozásszerűen munkát végzőkre vonatkozó előírások

6. § (1) Az Üzemeltető nyilvántartásban rögzíti a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzőket, a bejelentett tevékenységet, a tevékenység megkezdésének idejét, a munkavégzés helyét, valamint a várható befejezés idejét.

(2) Síremlék és tartozékai felállításához, felújításához, átépítéséhez, lebontásához a készült tervet, vagy vázrajzot az elhelyezés előtt a temető Üzemeltetőjének be kell mutatni.

(3) A sírjel alapozási méreteit az Üzemeltető jelöli ki azzal, hogy a sírjel köré szilárd burkolatú, legfeljebb 15 cm magasságú járda építhető úgy, hogy el kell kerülni a balesetveszélyes kialakítást.

(4) Sírjel a kijelölt temetési helynél nagyobb területet nem foglalhat el.

(5) A köztemető területéről sírjelet kivinni csak az Üzemeltető részére történt előzetes bejelentést követően szabad.

(6) Előzetes bejelentés vagy hozzájárulás hiányában a tevékenységet megkezdeni nem lehet.

(7) Előzetes bejelentés vagy hozzájárulás hiányában az Üzemeltető jogosult a köztemetőre való belépést megtiltani.

(8) A köztemető területén sírjel állítása, felújítása, átalakítása, lebontása során keletkezett építési törmeléket, fel nem használt építőanyagot, sírjelet a vállalkozó köteles elszállítani és ártalmatlanításáról gondoskodni.

(9) A köztemetőben a vállalkozásszerűen munkát végzőknek síremlékenként e rendelet 3. számú Mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulást kell fizetni az Üzemeltető részére.

(10) A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők tevékenységüket kizárólag hétköznapokon, április 1. és szeptember 30. közötti időszakban 08.00 órától 17.00 óráig, október 1. és március 31. közötti időszakban 08.00 órától 16.00 óráig folytathatják, kivéve a temetések időtartama alatt, amikor a munkavégzés tilos.

A kegyeletgyakorlás rendje

7. § (1) A köztemető április 1-től szeptember 30-ig 06.00 órától 21.00 óráig, október 1-től március 30-ig 07.00 órától 17.00 óráig, október 31-től november 2-ig, valamint ezen napokat megelőző és követő hétvégéken 07.00 órától 19.00 óráig tart nyitva.

(2) A köztemető területén nyitvatartási időn kívül tartózkodni nem szabad, a nyitvatartási idő leteltéig a köztemetőből mindenkinek távozni kell.

8. § (1) A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(2) A köztemető területére kutyát bevinni a vakvezető kutya kivételével tilos.

(3) A temetési hellyel rendelkezni jogosult köteles a temetési helyet gondozni, gyomtalanítani, a sírjel állapotát ellenőrizni, állagmegóvásáról gondoskodni.

(4) A köztemetőben a sírok gondozása során keletkezett hulladékot elhelyezni csak az erre kijelölt hulladékgyűjtő edényekben szabad. A köztemető területén kívül keletkezett hulladékot a köztemetőben elhelyezni tilos.

(5) A köztemető vízvételi helyét csak locsolási célból lehet igénybe venni.

(6) A köztemetőben gyertyát égetni úgy szabad, hogy az tűzveszélyt ne okozzon.

(7) A köztemetőbe gépjárművel, segédmotor kerékpárral közlekedni tilos.

(8) A köztemető területén a járművek csak a kijelölt parkoló területén tartózkodhatnak; a parkolás díjtalan.

(9) A (7) bekezdés szerinti tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, az előzetes bejelentett vállalkozásszerűen munkát végzőkre, valamint azokra, akik koruknál, egészségi, fizikai állapotuknál fogva nem képesek gyalogosan megközelíteni a köztemetőt.

(10) A (9) bekezdésben meghatározott esetben a köztemető területére gépjárművel történő behajtás díjtalan.

9. § Szociális temetések céljára, koporsós temetés esetén a köztemető 677/1 hrsz. szolgál.

A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésére vonatkozó szabályok

10. § (1) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák) helyezhetők el.

(2) Hulladékot, sírokról lekerülő koszorút, virágot kizárólag az arra kijelölt helyen lehet elhelyezni.

(3) Tilos olyan tárgyak temető területén történő elhelyezése, mely nem a sír, sírbolt díszítésére szolgál, olyan díszítő tárgyak elhelyezése, melyek meghaladják, vagy – fák, bokrok esetében – várhatóan meg fogják haladni a sírhely méreteit.

(4) Tilos a padok, ülőhelyek engedély nélküli elhelyezése.

(5) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivétel képez a sírra vagy attól maximum 30 cm távolságra ültetett az az örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél. Ezen magasságot meghaladó nem gondozott ültetvényeket a köztemető üzemeltetője – eredménytelen felszólítást követően – eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a köztemetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 30/2001. (XI.27.) önkormányzati rendelet, valamint a 3/2002. (II. 12.), 13/2005.(VI.30.),27/2009.(X.27.), 9/2012.(VI.01.) módosító önkormányzati rendeletek.

(2) A rendelet 2. § (3) bekezdése, valamint a 9. §-a 2016. január 1-én lép hatályba.

1. számú melléklet a 2/2015. ( I.23.) önkormányzati rendelethez a 2/2015. (I. 23.) önkormányzati rendelethez

A temetés sírgödörbe

A.
temetési hely fajtája

B.
hossza (méter)

C.
szélessége (méter)

D.
mélysége (méter)

1.

Ásott sírhely –felnőtt

2,20

0,80

1,80

2.

Ásott sírhely –gyermek

1,50

0,80

1,80

3.

Mélyített sírhely –felnőtt

2,20

0,80

2,30

4.

Mélyített sírhely – gyermek

1,50

0,80

2,30

5.

Egyes sírkeret külső mérete

2,50

1,30

-

6.

Kettes sírkeret külső mérete

2,50

2,30

-

7.

Sírbolt mérete esetenként, tervek felülvizsgálatával és megállapításával egyidejűleg szabandó meg, férőhelytől függően

Legalább 2,30

8.

urnasírhely

0,8

0,6

1,0

9.

urnafülke

0,3

0,3

0,3

4. számú melléklet a 2/2015. (I.23.) önkormányzati rendelethez a 2/2015. (I. 23.) önkormányzati rendelethez

A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

A.
Egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

B.
terület (m2); hossz (fm); darabszám (db);

1.

ravatalozó

1 db, 20 m2

2.

hűtőkamra

1 db két fiókkal

3.

hűtőkamra előtér

8,55m2

4.

előkészítő terem

1 db, 15,48 m2

5.

WC

1 db, 1,42 m2

6.

papszoba

1 db, 1,70 m2

7.

ravatalozó nyitott

1 db 33 m2

8.

út

2. 280 m2

9.

járda

69 fm

10.

vízvételi lehetőség

3 db

11.

közművesítettség

elektromos áram, víz

12.

kerítés

1. 120 fm

13.

nagykapu

2 db

14.

kiskapu

2 db

15.

pad

15 db

16.

hulladékgyűjtő edény (1. 100 literes konténer)

5 db

17.

harang

1 db

18.

belső mobil és stabil berendezési tárgyak

boncasztal: 1 db

2. számú melléklet a 2/2015. (I.23.) önkormányzati rendelethez1

A.
temetési hely fajtája

B.
megváltási díj (Forint)

C.
újraváltási díj (Forint)

1.

sírbolt 1 személyes

47.244 Ft/60év

47.244 Ft/60év

2.

sírbolt 2 személyes

94.488 Ft/60 év

94.488 Ft/60 év

3.

egyes sírhely

9.449 Ft/25 év

9.449 Ft/25 év

4.

egyes mélyített sírhely

9.449 Ft/25 év

9.449 Ft/25 év

5.

kettes sírhely

18.898 Ft/25 év

18.898 Ft/25 év

6.

kettes mélyített sírhely

18.898 Ft/25 év

18.898 Ft/25 év

7.

urnasírbolt

9.449 Ft/25 év

9.449 Ft/25 év

8.

urnasírhely

9.449 Ft/25 év

9.449 Ft/25 év

9.

urnafülke

9.449 Ft/25 év

9.449 Ft/25év

10.

szociális temetési hely

-

11.

szociális urnasírhely

-

A feltüntetett díjtételek nettó árként kerültek feltüntetésre.

3. számú melléklet a 2/2015. (I.23.) önkormányzati rendelethez2

A szolgáltatások ára nettó árként került feltüntetésre.

A.
Szolgáltatás, tevékenység megnevezése

B.
Díja (Forint)

1.

a temetői létesítmények igénybevételének díja

23.622 Ft

2.

A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozási tevékenységet végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja

2.362 Ft

3.

gépjárművel történő behajtás alkalmanként

0 Ft

1

Módosította:2/2015.(V.18.) önk. r. 1.§-a. Hatályos: 2015. 05.19.

2

Módosította:2/2015.(V.18.) önk. r. 2.§-a. Hatályos: 2015. 05.19.