Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015(II.13. ) önkormányzati rendelete

Tompa Város 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 14- 2015. 06. 16


Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország 2015.évi központi költségvetéséről szóló 2014.évi C. törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31) Kormány rendelet alapján, továbbá figyelembe véve a pénzügyi bizottság írásos véleményét Tompa Város 2015.évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1.§.

A rendelet hatálya


/1/ A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzatra, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2.§.

A költségvetés címrendje és fő összegei


/1/ Tompa Város Képviselő-testülete Tompa Város költségvetési címrendjét 2015.évre a következők szerint határozza meg:

       Cím száma            Neve

          1.                  Tompa Város Önkormányzat                   

                              alcímek: a.) Általános önkormányzati feladatok

                                             b.) Település üzemeltetés

                                             c.) Egészségügyi feladatok

                                             d.) Pénzbeli és természetbeni szociális feladatok       

                                             e.) Szociális intézményi feladatok

          2.                  Polgármesteri Hivatal

          3.                  Bokréta Önkormányzati Óvoda

 

  1. Művelődési Ház és Könyvtár


/2/ A képviselő-testület Tompa Város 2015. évi költségvetését:

2.768.281 E Ft

Költségvetési bevétellel

2.768.281 E Ft

Költségvetési kiadással

0E Ft


-ebből  900.119 E Ft

596.674 E Ft

1.868.162 E Ft

2.171.607 E Ft

Költségvetési egyenleggel

           

             működési bevétel

             működési kiadás

        felhalmozási bevétel

         felhalmozási kiadás

állapítja meg.


3.§.

 A költségvetés részletezése


/1/ A 2015.évi bevételi és kiadási előirányzatokat az önkormányzatnál és az önállóan működő intézményeknél az alábbiak szerint határozza meg a Képviselő-testület:

                                                                                                                     




Tompa Város 2015.évi költségvetése címenként:                             Ezer Ft-ban


Cím



Bevétel


Kiadás

Önkormányzat


2766349


2752979

Polgármesteri hivatal


84592


84592

Bokréta Önkormányzati Óvoda

90957


90957

Művelődési Ház és Könyvtár

21396


21396



Halmozódás(intézményfinansz.)

-195013


-195013

Konszolidált összeg

2768281

2754911

Finanszírozási bevételek és kiadások




              Hitelfelvétel és hiteltörlesztés

0


0

Általános működési célú tartalék



13370




2768281


2768281














/2/  Az /1/ bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását Város szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a Képviselő-testület.

/3/  A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban az 1.2., 1.3., mellékletek szerint állapítja meg.

/4/  A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását Város szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

/5/  A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

/6/  A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből /vagy/ az előző év költségvetési maradványának igénybevételével történik.

/7/    Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

/8/    Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.    

/9/    Az önkormányzat 2015. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.     

/10/  Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

/11/  Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

/12/  Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

/13/  Az /1/ bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként az alábbiak szerint határozza meg.

      

         1. Tompa Város Önkormányzat                                                           9.       melléklet

             Tompa Város Önkormányzat kötelező feladatok                               9.1.    melléklet

             Általános Önkormányzati feladatok                                                 9.1.1. melléklet

             Település üzemeltetés                                                                   9.1.2. melléklet

             Egészségügyi feladatok                                                                 9.1.3. melléklet

             Pénzbeni és természetbeni szoc.feladatok                                      9.1.4. melléklet

             Szociális intézményi feladatok                                                       9.1.5. melléklet

             Tompa Város Önkormányzat önként vállalt feladatok                        9.2.    melléklet

        2. Polgármesteri Hivatal                                                                     10. melléklet

        3. Bokréta Önkormányzati Óvoda                                                        11. melléklet

        4. Művelődési Ház és Könyvtár                                                           12. melléklet


/14/ Az önkormányzat a kiadások között 13.370 E Ft általános tartalékot állapít meg.


4.§.

A költségvetés végrehajtásának szabályai


/1/    Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

/2/   Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

/3/  A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 1 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

/4/    Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

/5/ A finanszírozási (hitelfelvétel) bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

5. §

 Az előirányzatok módosítása


/1/  Az önkormányzat és a költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók.

/2/    Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.


/3/ A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § /2/ bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


/4/ Az önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei saját hatáskörben előirányzat módosítást nem hajthatnak végre. Az intézményvezető előirányzat módosítási kezdeményezéssel élhet, a jegyző előkészíti, melyről a polgármester 30 napon belül tájékoztatja a Képviselő-testületet. A Képviselő-testület az önállóan működő intézmény által beterjesztett előirányzat változások miatt a költségvetési rendeletet legalább negyedévenként módosítja.


/5/ A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.


/6/  Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


/7/ A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.


6.§.


/1/ A Képviselő-testület a 2015.évi költségvetésében a 9.1.4.A melléklet szerinti önkormányzati szociálpolitikai ellátások és juttatások, pénzeszköz átadások, támogatás értékű kiadások előirányzatait határozza meg.


7.§.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


/1/ Az önkormányzati képviselők és a bizottságok nem képviselői tagjainak tiszteletdíj kifizetését a Képviselő-testület 2015.évre nem tervezi.


/2/  A Képviselő-testület a társadalmi szervezetek finanszírozását 100 ezer Ft érték alatt évi két alkalommal, 100-500 ezer Ft értékig negyedéves bontásban, ezen felül két havi bontásban határozza meg. Egyedi esetben a támogatott ettől eltérően is finanszírozható, melyet a támogatási megállapodásban kell rögzíteni.

8.§.


         /1/  Az 13.370 ezer Ft általános működési tartalék részei:

  • 13.370 ezer Ft Tompa Város Önkormányzat általános működési tartaléka               


/2/ A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a tartalék terhére – két ülés között – maximum 10.000 ezer Ft értékhatárig, kötelezettséget vállaljon. A polgármester a megtett kötelezettségvállalásról a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.


/3/ A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat és intézményei bevételeit folytatólagosan beszedhesse, kiadásait a 2015. évre meghatározott keretek között teljesítse. A felhatalmazás legkésőbb a 2016.évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet megalkotása napján megszűnik.

       A felhatalmazás időtartama alatt beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat az éves költségvetési rendeletbe kell beilleszteni.


9.§.


/1/ A Képviselő-testület által jóváhagyott beruházások, felújítások lebonyolítása a közbeszerzési törvény valamint az önkormányzat közbeszerzési szabályzata előírásai szerint történhet.



10.§.


       Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás összegét a Képviselő-testület 2015. évre 30.000.-Ft összegben határozza meg.

11.§.

Záró rendelkezések


/1./ E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2015. január 1. napjától kell alkalmazni.

/2./ A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Mellékletek

Tompa Város (összesen)

1.1. melléklet Tompa Város  2015.évi költségvetésének összevont mérlege.


1.2. melléklet Tompa Város 2015.évi költségvetés kötelező feladatainak mérlege.


1.3. melléklet Tompa Város 2015.évi költségvetés önként vállalt feladatainak mérlege


2.1. melléklet I. Működési célú bevételek és kiadások mérlege (Város szinten)


2.2. melléklet II. Felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlege (Város szinten)


1. számú tájékoztató tábla Tájékoztató kimutatások, mérlegek Tompa Város költségvetésének mérlege


4. számú tájékoztató tábla Tompa Város előirányzat-felhasználási és likviditási terve 2015.évre


Tompa Város Önkormányzat

3. melléklet: Tompa Város Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei


4. melléklet: Tompa Város Önkormányzat saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához


5. melléklet: Tompa Város Önkormányzat 2015.évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljai


6. melléklet Beruházási (felhalmozási) kiadások előirányzata beruházásonként


7. melléklet Felújítási kiadások előirányzata felújításonként


8. melléklet: Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételei, kiadásai, hozzájárulások


9. melléklet Tompa Város Önkormányzat 2015.évi költségvetésének mérlege


9.A. melléklet Tompa Város Önkormányzat 2015. évi bevételei részletesen


9.B. melléklet  Tompa Város Önkormányzat bevételei és kiadásai feladatonként


9.C. melléklet Tompa Város Önkormányzat adott kölcsönök állománya és visszatérülései


9.1. melléklet Tompa Város Önkormányzat kötelező feladatok költségvetésének mérlege

9.1.1. melléklet Tompa Város Önkormányzat Általános önkormányzati feladatok költségvetésének mérlege


9.1.2. melléklet Tompa Város Önkormányzat Település üzemeltetés költségvetésének mérlege


9.1.3. melléklet Tompa Város Önkormányzat Egészségügyi feladatok költségvetésének mérlege


9.1.4. melléklet Tompa Város Önkormányzat Pénzbeni és természetbeni szociális feladatok költségvetésének mérlege


9.1.4.A. melléklet Tompa Város önkormányzati szociálpolitikai ellátások és juttatások, pénzeszköz átadások, támogatás értékű kiadások


9.1.5. melléklet Tompa Város Önkormányzat Szociális Intézményi feladatok költségvetésének Mérlege


9.2. melléklet Tompa Város Önkormányzat önként vállalt feladatok költségvetésének mérlege

2. számú tájékoztató tábla: Többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint


3. számú tájékoztató tábla: Az önkormányzat által adott közvetett támogatások (kedvezmények)


5. számú tájékoztató tábla: A 2015.évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulása jogcímenként


6. számú tájékoztató tábla: Kimutatás a 2015.évben céljelleggel juttatott támogatásokról

7. számú tájékoztató tábla: Tompa Város 2015.évi költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételei, kiadásai


Polgármesteri Hivatal


10. melléklet: Polgármesteri Hivatal 2015.évi költségvetésének mérlege


10.A. melléklet: Polgármesteri Hivatal bevételei részletesen 2015.évben


10.B. melléklet Polgármesteri Hivatal bevételek, kiadások feladatonként 2015.évben


Bokréta Önkormányzati Óvoda


11. melléklet: Bokréta Önkormányzati Óvoda 2015.évi költségvetésének mérlege


11.A. melléklet: Bokréta Önkormányzati Óvoda bevételei részletesen 2015.évben


11.B. melléklet Bokréta Önkormányzati Óvoda bevételek, kiadások feladatonként 2015.évben


Művelődési Ház és Könyvtár


12. melléklet: Művelődési Ház és Könyvtár 2015.évi költségvetésének mérlege


12.A. melléklet: Művelődési Ház és Könyvtár bevételei részletesen 2015.évben


12.B. melléklet Művelődési Ház és Könyvtár bevételek, kiadások feladatonként 2015.évben