Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016(IV.29.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezésről

Hatályos: 2016. 04. 30


Tompa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 28/ 2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 3. mellékeltében biztosított Ügyrendi Bizottság, Pénzügyi Bizottság valamint a Szociális Egészségügyi és Vallásügyi Bizottság véleményének a kikérésével a következőket rendeli el:

1. § 

(1) A rendelet hatálya kiterjed mindazon természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik részére az önkormányzat pénzeszközt ad át, vagy akitől pénzeszközt vesz át.

 (2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a magánszemélyeknek juttatott külön önkormányzati rendeletben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, ösztöndíjakra, illetve a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2.§

(1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzatai terhére, egyedi döntéseiben nevesített szervek részére céljelleggel támogatást nyújtha

(2)  Önkormányzati támogatás nyújtása kérelemre történik. A kérelemre történő támogatás nyújtás esetén elsősorban a település érdekében végzett tevékenység támogatására kell törekedni.

   (3) A Polgármester a költségvetési rendeletben meghatározott polgármesteri keret terhére támogatást nyújthat.           

3.§    

              (1) Az önkormányzat államháztartáson kívüli forrás átvételére jogosult.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás elfogadásáról a Polgármester dönt, kivéve az  alapítványi forrás átvételét.

(3) A támogatás átvételéről meghozott döntés előtt vizsgálni kell a támogatóval megkötendő megállapodás tartalmát, az átvétel következményeit, az átvétellel esetlegesen felmerülő kiadásokat és a pénzeszköz átvétel következményeit.

(4) A Polgármester a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóban tájékoztatja a Képviselő-testületet az előző évben államháztartáson kívülről átvett pénzeszközök teljesüléséről.

4. §    


(1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására külön megállapodást kell kötni. A forrás összegének átvevő részére történő kifizetésére, a megállapodás létrejöttét követően kerülhet sor.



            (2) A megállapodásnak tartalmaznia kell:


  1. a megállapodó felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,
  2. a forrás nyújtásáról döntést,
  3. a forrás összegét,
  4. a forrás felhasználásának célját,
  5. a forrás felhasználásának feltételeit,
  6. a pénzügyi teljesítést,
  7. a teljesítés ütemezését,
  8. a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,
  9. a pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,
  10. a megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit,
  11. a forrás felhasználásának határidejét.


(3) Tompa Város Önkormányzata a megállapodástól eláll, ha a támogatott valótlan adatot szolgáltatott.

5. §   

   (1) Az államháztartáson kívüli forrás átadása esetén, a pénzeszközt átvevő az átadott pénzeszközt a megállapodásban meghatározott célra köteles fordítani és annak felhasználásáról köteles elszámolni.


(2) A pénzügyi elszámolás a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerülő költségekről kiállított számlákkal év/vagy szabályszerűen kiállított számviteli bizonylattal, és számlaösszesítővel történik.


(3) A határidőben történő pénzügyi elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén az átvevő köteles a pénzeszköz teljes összegét a mindenkor érvényes, a forrás átvételét követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévet követő évben, a megállapodásban meghatározott határidőig, de legkésőbb tárgy évet követő év február 15. napjáig visszafizetni.


(4) A pénzeszköz nem rendeltetésszerű felhasználása esetén az átvevő köteles a nem rendeltetésszerűen felhasznált részt a mindenkor érvényes, a felhasználásra nyitva álló határidőt követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévet követő évben, a megállapodásban előírt határidőig, de legkésőbb tárgy évet követő év február 15. napjáig visszafizetni.


(5) Az átvevő köteles a támogatónak bejelenteni és a támogatási szerződés módosítását kezdeményezni, ha a számára biztosított pénzeszközt egészben vagy részben nem kívánja felhasználni. Ebben az esetben a fel nem használt támogatás összegét a megállapodás módosítását követő 15 napon belül, de legkésőbb a felhasználására előírt határidőig köteles kamatmentesen visszafizetni.

6.§     

 A Támogatással kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek, melyre vonatkozóan az

Önkormányzatot az irányadó jogszabályokban előírt nyilvántartási és közzétételi kötelezettség terheli.

7. §     

Az önkormányzat az átadott pénzeszköz felhasználását jogosult és köteles ellenőrizni.

8. §     

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.