Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018(II.1.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2018. 02. 02- 2018. 12. 30

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. §. (3) bekezdés b) pontjában, 32. §. (3) bekezdésében és 45. § (3) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8.a pontjában foglaltak feladatkörében eljárva, Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi Bizottság, Ügyrendi Bizottság valamint a Szociális, Egészségügyi és Vallásügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

1.§

E rendelet célja


E rendelet célja, hogy a szociális célú tűzifa támogatási ellátás igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátás mértékéről, a jogosultság feltételeiről, ellenőrzéséről és igénybevételük céljáról.

2.§

A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya Tompa Város közigazgatási területén a polgárok személyi adataink és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerinti - bejelentett lakóhellyel, állandó lakcímmel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoc. tv.) 3. §. -ban meghatározott személyekre terjed ki.

(2) Tompa Város Önkormányzata térítésmentesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Tompa Város bejelentett állandó lakóhelyén életvitelszerűen él, és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(3) Tompa Város Önkormányzata vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

3. §.

Eljárási rendelkezések


(1)       A képviselő-testület települési támogatás formájában szociális célú tűzifa támogatást állapít meg annak a szociálisan rászorult személyeknek, akinek háztartásában együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 280 %-át (2018. évben 79.800 Ft), egyedül élő esetében a 300%-át. (2018. évben 85.000 Ft).


(2) A kérelmek elbírálása során előnyt élvez, ha a gyermeket egyedülálló szülő gondozza.


(3) A kérelem benyújtása a rendelet 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon történik, a kérelemhez csatolni kell a kérelmező, és a vele egy háztartásban élő személyek jövedelmének hitelt érdemlő igazolását.

(4) Egy jogcímen egyszer lehet támogatást igényelni.

(5) Háztartásonként legfeljebb 3 m³ tűzifa adható.

(6) A támogatási kérelemről Tompa Város Önkormányzatának képviselő- testülete által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(7) A polgármester a kérelmeket a rendelkezésre álló tűzifamennyiség erejéig, érkezési sorrendben bírálja el

4. §

Értelmező rendelkezések


(1) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Szoc. tv szabályait kell alkalmazni.

(2) A szociális célú tűzifa-támogatás kizárólagos forrása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által indított közfoglalkoztatási program során kitermelt, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által SZT117228 számú Megállapodás (továbbiakban: Megállapodás) keretében az önkormányzat tulajdonába átadott, a megállapodás I. 3.) pontjában megnevezett vagyonelemek képezik.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt forrás kimerülését követően a kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok megfelelnek a 3. §-ban meghatározott feltételeknek - el kell utasítani.

5.§

 Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2018. december 31 -én hatályát veszti.


(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Tompa, 2018. február 1.

                                     



                             Véh László                                          Jezsekné Kovács Szilvia 

                           Polgármester                                                       Jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve 2018. február 1.


Jezsekné Kovács Szilvia

jegyző