Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019(I.28. ) önkormányzati rendelete

a lakáshoz jutás helyi támogatásának szabályairól

Hatályos: 2019. 01. 28

Tompa Város Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXX1X. Törvény 13.§ (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2015.(XI.30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi Bizottság, Ügyrendi Bizottság valamint a Szociális, Egészségügyi és Vallásügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

Értelmező rendelkezések

1. §

E rendelet alkalmazásában:

(1) gyermekét egyedül nevelő: az az anya vagy apa, aki gyermekét, gyermekeit a másik szülő nélkül neveli saját háztartásában

(2) közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1.§ (1) bekezdés 1. pontjában foglaltak szerint

(3) jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szjatv.) szerint meghatározott, belföldről, vagy külföldről származó vagyoni érték (bevétel).

(4) egyedülálló: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoc. tv) 4. § l. bekezdés l) pontja szerint

(5) élettárs: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakba (Ptk.) 6:514. § (1) bekezdése szerint

(6) jövedelemigazolás: a kérelem benyújtását megelőző hónap bérjegyzéke, Nemzeti Adóhatóság által kiállított igazolás, mellyel a támogatást igénylő(k) a jövedelmet igazolja/igazolják.

A rendelet célja

2. §


(1) A rendelet célja, hogy elősegítse a lakáshoz jutást, a lakhatási problémák megoldását és ezáltal csökkenjen a város közigazgatási területén az üresen álló vagy megüresedő lakások száma.

(2) Az önkormányzat a fenti célok érdekében a támogatás keret összegét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

A helyi támogatás feltételrendszere

3. §


(1) E rendeletben foglalt feltételek alapján, helyi támogatás vehető igénybe Tompa Város Önkormányzat közigazgatási területén lakás tulajdonjogának megszerzéséhez, melyet az önkormányzat kamatmentes kölcsön formájában nyújt a: 

a) házasok,

b) gyermekét egyedül nevelők,

c) egyedülálló

d) élettársi kapcsolatban együtt élők

támogatást igénylő(k) részére. 


(2) E rendelet szerinti támogatás csak lakásigény kielégítése céljából nyújtható, Tompa város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárok részére. 

(3) A támogatás ugyanazon igénylő részére csak egy alkalommal és egy jogcímen vehető igénybe.

4. §


(1) E rendelet szerinti támogatásban azok az igénylők részesülhetnek, akiknek a szociális és vagyoni viszonyai az alábbi együttes feltételeknek megfelelnek:


a) Lakásvásárlás esetén a támogatást igénylő és a vele együtt költöző közelihozzátartozója, élettársa tulajdonában, haszonélvezetében a kérelem benyújtásakor nincs másik beköltözhető lakás, 

b) a támogatást igénylő és a vele együtt költöző közeli hozzátartozó, élettárs együttes, havi nettó, egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét, három gyermeket nevelők esetén a háromszorosát,

c) az igénylő határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezik.

d) köztartozás mentességét igazolni tudja - magánokirat formájában


(2) Lakás: 

a) per, teher és igénymentes

b) tulajdonjoga az ingatlan nyilvántartásban rendezett.


(3) Ha a támogatást igénylő közeli hozzátartozójától vásárolja meg a lakást, támogatás abban az esetben nyújtható, ha a támogatással megvásárolt ingatlanban kizárólag a támogatást igénylő fog rendelkezni tulajdoni hányaddal.

A támogatás mértéke, formája

5.§


(1) A helyi támogatás összege nem haladhatja 1.500 ezer Ft., mely összeg a vételár 50 %-áig terjedhet.

(2) A támogatást egy összegben kamatmentes kölcsön formájában kell biztosítani.

(3) Támogatás a támogatott által megjelölt pénzintézeti számla számra utalható.

Eljárási rendelkezések

6. §


(1) A támogatás iránti igényt Tompai Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani.

(2) A támogatásra való jogosultság elbírálása érdekében a támogatást igénylő köteles maga és együtt költöző közeli hozzátartozói személyi adatairól, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, valamint a lakás tulajdonviszonyait hiteles módon igazolni.

(3) A támogatás iránt benyújtott kérelmet a Képviselő-testület bírálja el. 

7. §


(1) A támogatottal az Önkormányzat nevében támogatási szerződést kell kötni. A támogatási szerződést a polgármester és a jegyző együttesen írja alá.

(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) a támogatást nyújtó nevét, székhelyét, azonosító adatait, nevében eljáró személyek nevét és beosztását,

b) a támogatott nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, személyi azonosítóját, lakcímét,

c) a megvásárolandó lakás alapadatait, így különösen az ingatlan címét, helyrajzi számát, nagyságát,

d) a támogatás formáját, jogcímét és összegét,

e) a kölcsön visszafizetésének feltételeit (futamidő, törlesztőrészlet)

f) a támogatott hozzájárulását az elidegenítési tilalom és a jelzálogjog bejegyzésében,

g) a támogatott kötelezettségvállalását, hogy az elidegenítési tilalom és a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartási bejegyeztetése és annak későbbi módosítása, törlése iránt saját költségén eljár,

h) a szerződésszegés jogkövetkezményeit,

i) az érintettek aláírását.

8. §


(1) A támogatás törlesztésének időtartamának megállapításánál törekedni kell arra, hogy a támogatottat terhelő lakásvásárlással kapcsolatos visszafizetési kötelezettségek ne haladják meg az összjövedelem 40%-át.

(2) A megállapított törlesztő részlet visszafizetésének kezdő időpontja a támogatási szerződés megkötését követő 3. hónap.

(3) A törlesztőrészletet a tárgyhó 10. napjáig kell a támogatási szerződésben megállapított számlaszámra befizetni, vagy átutalni.

9. §

Gyermek születése, a támogatott vagy vele együtt lakó közeli hozzátartozó, élettárs 3 hónapot meghaladó tartós betegsége, 3 hónapot meghaladó munkanélkülisége esetén a törlesztő részlet összegének csökkentése vagy felfüggesztése kérhető, melyről a Képviselő-testület dönt.

10. §

(1) A helyi támogatással vásárolt lakás a kamatmentes kölcsön teljes összegének visszafizetése előtt csak a Képviselő-testület hozzájárulásával idegeníthető el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulás feltétele a még vissza nem fizetett támogatás egy összegben történő visszafizetése.

11. §


(1) A támogatási szerződés felmondásáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A megkötött támogatási szerződést azonnali hatállyal fel kell mondani, ha a támogatott


  1. a nyújtott támogatást nem az engedélyezett célra használja fel
  2. a támogatott súlyos szerződésszegése esetén, így különösen, ha 3 hónapot meghaladó tartozása áll fenn anélkül, hogy a törlesztő részlet csökkentését vagy felfüggesztését kérte volna és a törlesztést az önkormányzat felszólításában meghatározott határidő elteltével sem kezdi meg illetve folytatja.

(3) A támogatás visszavonása esetén a kifizetett támogatás összegét az igénybevétel napjától felmerült késedelmi kamattal növelten egy összegbe kell visszafizetni.

12. §


(1) Ezen rendelet 2019. január 28. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti: Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015.(III.27.) önkormányzati rendelete a lakáshoz jutás helyi támogatásának szabályairól.




  Véh László                                                          Jezsekné Kovács Szilvia

  polgármester                                                                     jegyző



Záradék:

A rendelet kihirdetése a mai napon 2019. január 28-án 08:00 perckor megtörtént.


Tompa, 2019. január 28.



Jezsekné Kovács Szilvia

jegyző