Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köréről, valamint a közterületek tisztán tartásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köréről, valamint a közterületek tisztán tartásáról

2024.01.01.

Tompa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) 35. § (1) bekezdés h) pontja és 88. § (4) bekezdés c) pontja alapján kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2019.(XI.29.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. Elhagyott hulladék felszámolása

1. § (1) Az önkormányzat lakossági bejelentés alapján vagy hivatalból végzi a település közigazgatási területén belül az elhagyott hulladék felderítését.

(2) Az elhagyott hulladék felderítőjének jelzése alapján a Tompai Polgármesteri Hivatal kijelölt köztisztviselője (a továbbiakban: köztisztviselő) helyszíni szemle keretében meghatározza a hulladék pontos helyét, mennyiségét, típusát, jellegét és amennyiben lehetséges, a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát. A helyszíni szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni és a jegyzőkönyvhöz mellékletként csatolni kell a helyszínről készített fényképképfelvételeket.

(3) Amennyiben az elhagyott hulladék magántulajdonban álló ingatlanon található, a jegyző a rendelkezésére álló adatok megküldésével haladéktalanul eljárást kezdeményez a területileg illetékes hulladékgazdálkodási hatóságnál az elhagyott hulladék felszámolása érdekében.

(4) A jegyző az elhagyott hulladék fellelésének helyszíneiről nyilvántartást vezet és az engedély nélküli hulladékelhelyezéssel leginkább érintett helyszíneket rendszeresen ellenőrzi.

2. § A jegyző a közterületen engedély nélkül hulladékot elhagyó, elhelyező személyre hulladékgazdálkodási bírságot helyszíni bírságként szabhat ki.

3. § (1) Aki közterületen engedély nélkül hulladékot rak le, köteles azt saját költségén eltávolítani és a területben keletkezett károkat helyreállítani. Ha a kötelezett ennek a felszólításban meghatározott időn belül nem tesz eleget, a hulladék elszállításáról és szabályszerű elhelyezéséről a kötelezett költségére és felelősségére az Önkormányzat gondoskodik.

(2) Az Önkormányzat általi hulladék elszállíttatására vonatkozó rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a közterületen a hulladékot lerakó személye nem ismert. A hulladékot lerakó személyének ismertté válása esetén az (1) bekezdés szerint kell eljárni.

2. Közterületek tisztán tartása

4. § (1) A köztisztaság megőrzésében mindenki köteles közreműködni és a települési környezet szennyezését, elhagyott hulladéklerakatok kialakulását eredményező tevékenységtől, magatartástól tartózkodni.

(2) Ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, az önkormányzat gondoskodik a közterületek szervezett, folyamatos tisztántartásáról, a közterületek igénybevételéhez igazodó mennyiségben hulladékgyűjtő edények kihelyezéséről és ürítéséről, a közterületen keletkezett települési hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról, továbbá a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok, hulladékok eltávolításáról.

5. § (1) A szórakozó-, vendéglátó-, kereskedelmi és szolgáltató hely előtt - a bejárat közelében a közvetlen megközelítési útvonalon - az ingatlanhasználó köteles köztéri hulladékgyűjtő edényt elhelyezni és annak rendszeres ürítéséről saját költségén gondoskodni.

(2) Anyagszállításnál a szállító köteles tevékenységét úgy végezni, hogy a közterület ne szennyeződjön. Ha bármely szállítmány fel- vagy lerakásával a közterület szennyeződik, a szennyeződés előidézője köteles azt a munkavégzés után azonnal eltávolítani, és a közterületet az eredeti rendeltetésének megfelelő állapotba visszaállítani.

(3) Az ingatlanhasználó köteles gondoskodni az ingatlan előtti kerékpárút hó- és síkosság-mentesítéséről és tisztántartásáról.

(4) A gyalogos és a közúti forgalom zavartalansága érdekében a közterületről letakarított hóréteg

a) útkereszteződésben, útcsatlakozások közvetlen közelében,

b) gyalogos átkelőhelyeken,

c) a közösségi közlekedés biztosításához szükséges területeken, továbbá a közszolgáltatáshoz tartozó berendezési tárgyakon, vagy azok közvetlen közelében

nem halmozható fel.

6. § Aki a 4. § (1) bekezdésében, az 5. § (1)-(4) bekezdésében foglalt kötelezettségét nem teljesíti, azzal szemben közigazgatási bírság, illetve helyszíni bírság szabható ki.

3. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.