Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 19.) önkormányzati rendelete

Tompa Város Önkormányzata Képviselő- testülete által alapított kitüntetések adományozásáról

Hatályos: 2024. 04. 20

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 19.) önkormányzati rendelete

Tompa Város Önkormányzata Képviselő- testülete által alapított kitüntetések adományozásáról

2024.04.20.

Tompa Város Önkormányzata Képviselő- testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2019.(XI.29.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. közösség: gazdálkodó szervezetek körébe nem tartozó, közös cél érdekében, együttesen tevékenységet végző természetes személyek csoportja;

2. gazdálkodó szervezet: gazdasági társaság, szövetkezet, egyéni cég, egyéni vállalkozó, költségvetési szerv, felsőoktatási intézmény, egyesület, köztestület, alapítvány, valamint bevett egyház.

2. § (1) Tompa Város Önkormányzata Képviselő- testülete (a továbbiakban: Képviselő- testület) a város fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, átörökítésében és gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenység, valamint életmű elismeréseként az alábbi kitüntető díjakat alapítja:

a) Szakmai kitüntető díjak

aa) Tompa Város Közoktatásáért Díj

ab) Tompa Város Közművelődéséért Díj

ac) Tompa Város Egészségügyi és Szociális Ellátásáért Díj

ad) Tompa Város Közszolgálatáért Díj

b) TOMPA VÁROSÉRT DÍJ

(a továbbiakban együtt: kitüntetés).

(2) A kitüntető díjakat a beérkező javaslatok alapján az adományozásra vonatkozóan a polgármester tesz előterjesztést és a Képviselő- testület dönt a kitüntetések adományozásáról.

3. § Közös alkotás, együttesen elért eredmény esetén a díj megosztva is adományozható.

4. § (1) A kitüntetés posztumusz is adományozható, amely esetben a kitüntetést az elhunyt házastársa vagy más hozzátartozója veheti át.

(2) Kitüntetésenként legfeljebb egy posztumusz adományozás nem számít bele az évente adományozható kitüntetések számába.

5. § (1) Szakmai kitüntető díjak azon személy(ek)nek adományozható, aki, vagy akik szakterületükhöz, tevékenységükhöz kapcsolódóan a város fejlődését előmozdították, hozzájárultak városunk szellemi gyarapodásához, munkájuk, életük példaként állítható a város közössége elé.

a) Tompa Város Közoktatásáért Díj kitüntetésben részesülhetnek a Bokréta Önkormányzati Óvoda és a Tompai Szabó Dénes Általános Iskola azon állományban lévő vagy volt (nyugdíjas) dolgozója, aki az óvodai vagy iskolai oktatás terén kiemelkedő munkát végzett.

b) Tompa Város Közművelődéséért Díj kitüntetésben részesülhetnek Tompa város fenntartásában, illetve területén működő közművelődési, közgyűjteményi intézmények, vállalkozások és gazdasági társaságok, civil szervezetek dolgozói, akik a kultúra és a közművelődés érdekében kiemelkedő munkát végeztek, tevékenységükkel hozzájárultak a városban zajló kulturális és közművelődési élet színvonalának emelkedéséhez.

c) Tompa Város Egészségügyi és Szociális Ellátásáért Díj kitüntetésben részesülhetnek Tompa város fenntartásában, illetve a területén lévő egészségügyi és szociális intézmények, egészségügyi, szociális vállalkozások és gazdasági társaságok, civil szervezetek dolgozói, akik az egészségügy és a szociális ellátás területén példamutatóan eredményes tevékenységet végeznek, munkájukkal hozzájárulnak a város egészségügyi és szociális ellátásának fejlődéséhez.

d) Tompa Város Közszolgálatáért Díj kitüntetésben részesülhet az a köztisztviselő, közalkalmazott vagy kormánytisztviselő, aki közszolgálati tevékenységét kiemelkedően magas színvonalon végzi és munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a város által nyújtott közigazgatási tevékenység színvonala emelkedjen.

(2) A szakmai kitüntető díjakból minden évben kettő adományozható természetes személynek, vagy közösségnek.

(3) A díjjal díszes kivitelű oklevél és emlékérem jár.

(4) A díszes kivitelű oklevél zöld színű bársony mappában foglal helyet, melynek fedőlapján Tompa város címerét ábrázoló szitanyomat van, benne az oklevél és az emlékérem, mely Tompa város címerét ábrázolja. Az oklevelet a polgármester és a jegyző kézjegyével látja el.

6. § (1) TOMPA VÁROSÉRT DÍJ kitüntetésben részesül az, aki a település közösségének szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett, valamint személyükkel huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkálkodást, életműve méltó az kitüntetésben.

(2) Az emlékérem évente kettő természetes személynek, gazdálkodó szervezetnek vagy közösségnek adományozható.

(3) A díjjal díszes kivitelű oklevél és emlékplakett jár.

a) A díszes kivitelű oklevél bordó színű bársony mappában foglal helyet, melynek fedőlapján Tompa város címerét ábrázoló szitanyomat van, benne az oklevél. Az oklevelet a polgármester és a jegyző kézjegyével látja el.

b) Az emlékplakett bronzból készült, Tompa város címerét és a Tompa Városért feliratot ábrázolja és bordó bársony dobozban van elhelyezve.

7. § (1) A polgármester a kitüntetések adományozására vonatkozó javaslattételi felhívást tesz közzé minden év április 30. napjáig.

(2) A kitüntetések adományozására vonatkozóan javaslatot tehet

a) polgármester,

b) a Képviselő- testület tagja,

c) bizottságok tagja,

d) intézményvezető,

e) az intézményekben működő munkaközösségek,

f) Városunkért Alapítvány Kuratóriuma,

g) a díjjal elismerhető tevékenység körében működő Tompai gazdálkodó szervezetek,

h) vallási és civil szervezetek,

(3) A javaslatot az adott év május 15. napjáig kell megküldeni a polgármester részére.

(4) A kitüntetés adományozására irányuló javaslatot az 1. mellékletben meghatározott javaslattételi lapon kell benyújtani a polgármesterhez, amely a javaslattevő aláírása nélkül nem tekinthető érvényes javaslatnak.

(5) Önjelölés, továbbá a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti közeli hozzátartozó jelölése nem fogadható el érvényes javaslatként.

8. § (1) A kitüntetéseket ünnepélyes keretek között a polgármester vagy az alpolgármester adja át.

(2) A kitüntetés átadása önkormányzati rendezvényen vagy a Képviselő- testület ülésén történik.

9. § Hatályát veszti:

a) a Tompa Városért díj adományozásáról szóló Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(VI.26.) önkormányzati rendelete,

b) a szakmai kitüntető díjak adományozásáról szóló Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014.(VI.26.) önkormányzati rendelete

c) a Tompa Városért emlékérem és oklevél adományozásáról szóló Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014.(VI.26.) önkormányzati rendelete

10. § Ez a rendelet 2024. április 20-án lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (IV. 19.) önkormányzati rendelethez

Javaslat Tompa Város Önkormányzata Képviselő- testülete által alapított kitüntetések adományozására

1. A javasolt önkormányzati kitüntetés megnevezése:

1.1. A javasolt személy adatai:

1.1.1. Név:

1.1.2. Születési név:

1.1.3. Lakcím:

1.2. A javasolt közösség adatai:

1.2.1. Közösség neve:

1.2.2. Székhely, telephely vagy működésének helye:

1.2.3. Képviselő neve:

2. A javaslat részletes indoklása (A javasolt személy vagy közösség szakmai tevékenységének bemutatása, a városra, annak közéletére kifejtett hatása, az önkormányzati elismerés adományozását megalapozó érdem, kiemelkedő teljesítmény kiemelésével.):

3. A javaslattevő adatai:

3.1. Név vagy megnevezés:

3.2. Lakcím vagy székhely:

3.3. Elérhetőség (telefonszám, e-mail cím):

3.4. Képviselő neve: (közösség, szervezet esetén):

4. A javaslattétellel összefüggő adatkezelésről szóló Általános Adatkezelési Tájékoztató a www.tompa.hu/adatkezelési tájékoztató oldalon érhető el.

5. A javaslattevő nyilatkozata

5.1. Alulírott javaslattevő nyilatkozom, hogy a javasolt személy a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerint nem minősül közeli hozzátartozómnak.

5.2. Dátum

5.3. Javaslattevő vagy képviselője aláírása

6. Személyes adatok kezelése esetén aláírandó:

6.1. Alulírott javaslattevő megismertem és hozzájárulok ahhoz, hogy Tompa Város Polgármesteri Hivatala a fent hivatkozott Általános Adatkezelési Tájékoztatójában foglaltaknak megfelelően a személyes adataimat kezelje.

6.2. Dátum Javaslattevő aláírása