Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (IX. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tompa Város 2013. évi költségvetéséről szóló 2/2013. (II.14) rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 12

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (IX. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.09.12.
Tompa Város 2013. évi költségvetéséről szóló 2/2013. (II.14) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet módosítása elsősorban a jóváhagyott határozatok és egyéb helyesbítések miatt szükséges a következők szerint:
1. A Fogorvosi rendelő felújítása eredetileg a település üzemeltetés szakfeladaton volt tervezve, jelen módosítással átkönyvelésre kerül az egészségügyi szakfeladatra, ezért a következők szerint módosul a rendelet:
Az Önkormányzatnál a az egészségügyi szakfeladaton a felújítás kiadási előirányzata nő 276 ezer Ft-al és a település üzemeltetés szakfeladat felújítás kiadási előirányzata csökken 276 ezer Ft-al.
2. Az eddigi évek során az igazgatási szolgáltatási díj a Polgármesteri Hivatalnál volt tervezve, mostantól az önkormányzat költségvetésében kell szerepeltetni, így a következők szerint módosul a rendelet:
A Polgármesteri Hivatalnál a közhatalmi bevételek előirányzata csökken 200 ezer Ft-al és az intézményfinanszírozás bevételi előirányzata nő 200 ezer Ft-al.
Az Önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) a közhatalmi bevételek előirányzata nő 200 ezer Ft-al és az intézményfinanszírozás előirányzata nő 200 ezer Ft-al.
3.Az Önkormányzatnál bírósági végzés alapján kifizetett költségek átcsoportosítása miatt, a következők szerint módosul a rendelet:
Az Önkormányzatnál (általános önkormányzati feladatok) dologi kiadás előirányzata csökken 2.945 ezer Ft-al és a személyi jellegű kiadás nő 2.319 ezer Ft-al, a munkaadót terhelő járulékok előirányzata nő 626 ezer Ft-al.
4.Az Alpolgármester két havi tisztelet díjának felajánlása miatt a következő átcsoportosításokra van szükség, ez miatt a következők szerint módosul a rendelet:
Az Önkormányzatnál (általános önkormányzati feladatok) a személyi jellegű kiadások előirányzata csökken 200 ezer Ft-al, valamint a munkaadót terhelő járulékok kiadási előirányzata csökken 54 ezer Ft-al és az intézmény finanszírozás nő 254 ezer Ft-al.
A Művelődési Ház és Könyvtár dologi kiadás előirányzata nő 254 ezer Ft-al és az intézmény finanszírozás nő 254 ezer Ft-al.
5. Az Önkormányzatok felhalmozási célú támogatásaként könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatása miatt , a következők szerint módosul a rendelet:
Az Önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) felhalmozási célú támogatások bevételi előirányzata nő 453 ezer Ft-al és a intézményfinanszírozás kiadás előirányzata nő 453 ezer Ft-al.
A Művelődési Ház és Könyvtár intézményfinanszírozás bevételi előirányzata nő 453 ezer Ft-al és a beruházás kiadási előirányzata nő 453 ezer Ft-al,
6. A képviselő-testület által 70/2013(IV.25) határozattal jóváhagyott Szabó Dénes Általános Iskola 2012.évi pénzmaradványa 38 ezer Ft. nem az Önkormányzatot illeti, ezért a következők szerint módosul a rendelet:
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladatok) a pénzmaradvány előirányzata csökken 38 ezer Ft-al és a működési tartalék csökken 38 ezer Ft-al.
7. Az Önkormányzat működési célú támogatásként 3. 976 ezer Ft-ot Határátkelőhelyek fenntartásának támogatásra kapott (melyet az elkerülő út világításának költségére fordítunk, mivel az eredeti előirányzat már tartalmazza a kiadást, ezért a működési tartalékkal szemben kerül könyvelésre) ez miatt, a következők szerint módosul a rendelet:
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) működési célú támogatások bevételi előirányzata nő 3.976 ezer Ft-al és a működési tartalék nő 3.976 ezer Ft-al.
8. A 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. Törvény IX. fejezet Helyi önkormányzatok támogatásai 3. cím Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásain belül szerkezetátalakítási tartalék jogcímen jóváhagyott előirányzatot adóerő-képesség beszámított összegének differenciált visszapótlására 5.845 ezer Ft-ot, valamint gyermekétkeztetési feladatok ellátására 1.235 ezer Ft-ot.
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) működési célú támogatások bevételi előirányzata nő 7.080 ezer Ft-al és a működési tartalék nő 7.080 ezer Ft-al.
9. A közszféra bérkompenzációja miatt a következők szerint módosul a rendelet:
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) működési célú támogatások bevételi előirányzata nő 3.667 ezer Ft-al és az intézményfinanszírozás kiadási előirányzata nő 2.164 ezer Ft-al.
Az önkormányzatnál (település üzemeltetési feladat) a személyi jellegű kiadások előirányzata nő
986 ezer Ft-al, a munkaadókat terhelő járulékok előirányzata nő 267 ezer Ft-al.
Az önkormányzatnál (egészségügyi feladat) a személyi jellegű kiadások előirányzata nő
153 ezer Ft-al, a munkaadókat terhelő járulékok előirányzata nő 41 ezer Ft-al.
Az önkormányzatnál (szociális feladat) a személyi jellegű kiadások előirányzata nő
44 ezer Ft-al, a munkaadókat terhelő járulékok előirányzata nő 12 ezer Ft-al.
A Polgármesteri Hivatalnál: a személyi jellegű kiadások előirányzata nő 314 ezer Ft-al, a munkaadókat terhelő járulékok előirányzata nő 85 ezer Ft-al és az intézményfinanszírozás bevételi előirányzata nő 399 ezer Ft-al.
A Bokréta Önkormányzati Óvodánál: a személyi jellegű kiadások előirányzata nő 1.283 ezer Ft-al, a munkaadókat terhelő járulékok előirányzata nő 346 ezer Ft-al és az intézményfinanszírozás bevételi előirányzata nő 1.629 ezer Ft-al.
Művelődési Ház és Könyvtárnál: a személyi jellegű kiadások előirányzata nő 107 ezer Ft-al, a munkaadókat terhelő járulékok előirányzata nő 29 ezer Ft-al és az intézményfinanszírozás bevételi előirányzata nő 136 ezer Ft-al.
10. A Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Közoktatási szakszolgálat feladataira a 2012. évi fizetési kötelezettség miatt a következők szerint módosul a rendelet:
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) pénzeszköz átadás ÁH-n belül előirányzata nő
247 ezer Ft-al és a működési tartalék csökken 247 ezer Ft-al.
11. Az önkormányzatok kiegészítő gyermekvédelmi pótlék címén 56 ezer Ft-ot kapott, ezért a következők szerint módosul a rendelet:
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) támogatásértékű bevétel ÁH-n belül előirányzata nő 56 ezer Ft-al és a működési tartalék nő 56 ezer Ft-al.
12. A kisajátítás bevételének átcsoportosítása felhalmozási és tőke jellegű bevételre, ezért a következők szerint módosul a rendelet:
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) működési bevétel előirányzata csökken
3.930 ezer Ft-al és a felhalmozási és tőke jellegű bevétel előirányzata nő 3.930 ezer Ft-al.
13. Az önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől 2012. évi TÁMOP pályázaton elszámolt könyvtári szolgáltatás fejlesztés címén 1.571 ezer Ft-ot kapott, ezért a következők szerint módosul a rendelet:
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) támogatásértékű bevétel előirányzata nő
1.571 ezer Ft-ot és a működési tartalék nő 1.571 ezer Ft-al.
14. Az önkormányzatnál földterület értékesítésből származó bevétel 223 ezer Ft-t. A Tompa Hunyadi u. 101 számú ingatlan értékesítése 120 ezer Ft. nem teljesül. A 9.2 melléklet szerint a település üzemeltetés felhalmozási bevételek soron 240 ezer Ft. tévesen szerepel, ezért a következők szerint módosul a rendelet:
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladat) felhalmozási és tőke jellegű bevétel előirányzata nő 103 ezer Ft-al és a működési tartalék nő 103 ezer Ft-al.
Az önkormányzatnál (általános önkormányzati feladatok) felhalmozási bevétel előirányzata nő 240 ezer Ft-al és az önkormányzatnál a ( település üzemeltetés) felhalmozási bevétel előirányzata csökken 240 ezer Ft-al.
15. Az önkormányzatnál az Arany János Tehetséggondozó Program előirányzatát a pénzbeni és természetbeni szociális feladatokról át kell csoportosítani az általános önkormányzati feladatok ellátottak pénzbeli juttatásaihoz, ez miatt a következők szerint módosul rendelet:
Az önkormányzatnál (pénzbeli és term.szoc.feladatok) ellátottak pénzbeli juttatásai előirányzat csökken 250 ezer Ft-al és az önkormányzat (általános önkormányzati feladatok) ellátottak pénzbeli juttatásai előirányzat nő 250 ezer Ft-al