Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Közterület használatáról szóló 22/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 01
Közterület használatáról szóló 22/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A közterület-használat engedélyezése közhatalmi tevékenység, figyelemmel arra, hogy a közterület, mint köztulajdon, véges közjószágnak tekinthető. A közterület-használati jogviszony továbbra is önkormányzati hatósági ügynek minősül. A Kúria 1/2022. KPJE határozata rögzíti, hogy a jogviszony bár magánjogi elemeket is tartalmaz, ugyanakkor ennek ellenére a közterületnek a rendeltetéstől eltérő használata az önkormányzat és a használó között hatósági, közigazgatási jogviszonyt keletkeztet. Így az önkormányzati hatósági eljárásban meghozott végleges közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata is a közigazgatási bíróságtól kérhető. Mindezekre és az időközben felmerült szabályozási igényekre, továbbá a megváltozott gazdasági környezetre tekintettel kerültek felülvizsgálatra a vonatkozó rendelkezések.
A közterület használat helyi szabályozása továbbá – figyelemmel az eltelt időtartamra – helyenként elavulttá, idejétmúlttá vált, ezért indokolttá vált az időközben bekövetkezett jogszabályi és egyéb változások átvezetése.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Tekintettel arra, hogy a közterület-használati díjak meghatározására még 2013-ban került sor, ezért a rendeletben meghatározott díjak emelése szükségessé vált. A javasolt szabályozás várható hatása, hogy a közterület használatára vonatkozó díjak a helyi gazdasági környezethez jobban igazodnak.
A 3. §-hoz
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. A rendelet kihirdetése és hatályba lépése között ezen időtartam biztosított lesz. A rendeletben szabályozott, megemelt díjak pedig a hatályba lépés napján, illetve az ezt követően benyújtott kérelmekre vonatkoznak.