Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köréről, valamint a közterületek tisztán tartásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köréről, valamint a közterületek tisztán tartásáról
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-a alapján a jogszabály előkészítője a jogszabály tervezetéhez indoklást csatol, melyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdés alapján az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A település közigazgatási területén belül az elhagyott hulladék felderítését és annak észlelését, az arról való tudomásszerzést követő teendőket, intézkedéseket tartalmazza.
A 2. §-hoz
A jogellenes cselekmény elkövetőjére hulladékgazdálkodási helyszíni bírság is kiszabható.
A 3. §-hoz
Az elhagyott hulladék felszámolásának költségei vannak, ezen költségek viselésének szabályairól rendelkezik.
A 4. §-hoz
A tervezet egyrészt a köztisztaság megőrzése érdekében mindenkit, valamint külön az önkormányzatot terhelő kötelezettségeket tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A rendelkezések a szórakozó-, vendéglátó-, kereskedelmi tevékenységet végző személyekre, vállalkozásokra terjed ki, meghatározva az érintettek kötelezettségeit. A helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet mellékletének 3.3.3. pontja lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak, hogy a földutak és kerékpárutak esetében a hóeltakarítást a települési önkormányzat - a helyi igényeknek megfelelően - saját hatáskörben szabályozza, ezért a rendelet az ingatlanok előtti kerékpárútszakasz hó- és síkosság-mentesítéséről, illetve tisztántartásáról az ingatlanhasználót kötelezi.
A 6. §-hoz
A rendelkezés a kötelezettségek nem teljesítése esetén alkalmazható szankciókat nevesíti.
A 7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést határoz meg.