Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tompa Város 2024.évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 26

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.26.
Tompa Város 2024.évi költségvetéséről
Általános indokolás
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdésében foglaltak alapján: „Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni.” Tompa Város Önkormányzatának 2024. évi költségvetésének tervezése során az első alapelv a kötelező feladatok teljesítése, valamint az intézmények működésének biztosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A költségvetési rendelet hatályát tartalmazza.
A 2. §-hoz
A költségvetési rendelet 2. §-ában meghatározásra kerül a költségvetés bevételi és kiadási főösszege, a finanszírozási bevételek és kiadások összege, valamint ezen belül a költségvetés tervezett tartalékának összege. A rendelet az intézmények önkormányzati támogatásának előirányzatát, a költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzat és intézményei vonatkozásában, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat tartalmazza. A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai - önkormányzati szinten - mérlegszerű kerülnek bemutatásra. A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 62. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a képviselő-testületnek lehetősége van a köztisztviselők illetményalapját 2024. évben a Kttv. rendelkezéseitől eltérően megállapítani.
A 3. §-hoz
A 2024. év költségvetését az 5-9. mellékletek részletezik beruházási és felújítási kiadások feladatonkénti, a megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlásában.
A 4. §-hoz
Az államháztartásról szóló törvény rendelkezései szerint a költségvetési rendeletben megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról - fő szabály szerint - a képviselő-testület dönt. Azonban a helyi önkormányzat költségvetési rendelete a polgármester számára lehetővé teheti a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást, továbbá a költségvetési szerv bevételi előirányzatai és kiadási előirányzatai - meghatározott esetben - a költségvetési szerv saját hatáskörében módosíthatóak, a kiadási előirányzatok pedig egymás között átcsoportosíthatóak. Ezen lehetőségeket a rendelet 4. §-a biztosítja a polgármester, illetve a költségvetési szervek vezetőinek a részére.
Az 5. §-hoz
A költségvetési rendelet végrehajtásának szabályait tartalmazza.
A 6. §-hoz
Ha a képviselő-testület a költségvetési rendeletet a naptári év kezdetéig nem alkotta meg és az átmeneti gazdálkodásról nem alkotott rendeletet, akkor a polgármester jogosult a bevételek beszedésére és az előző év költségvetési rendeletben meghatározott kiadási előirányzatok keretei között a kiadások időarányos teljesítésére. A képviselő-testület a költségvetési rendeletet már az előzőek szerint beszedett bevételeknek és teljesített kiadásoknak a tervezetbe történő beépítésével fogadja el.
A 7. §-hoz
Az önkormányzat rendelkezésére álló források szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználására vonatkozó belső kontrollrendszer működtetéséről szóló rendelkezéseket tartalmazza.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik, továbbá átmeneti rendelkezést tartalmaz.