Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tompa Város Önkormányzata Képviselő- testülete által alapított kitüntetések adományozásáról

Hatályos: 2024. 04. 20

Tompa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (IV. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.20.
Tompa Város Önkormányzata Képviselő- testülete által alapított kitüntetések adományozásáról
Általános indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. §-a alapján a jogszabály előkészítője a jogszabály tervezetéhez indokolást csatol, melyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (3) bekezdés alapján az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni.
Tompa Város Önkormányzat Képviselő- testülete 2014-ben felülvizsgálta és hatályon kívül helyezte az akkor érvényes kitüntetések és elismerő címek adományozásáról szóló rendeleteket, majd új rendeletként megalkotta a Tompa Városért díj adományozásáról szóló Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(VI.26.) önkormányzati rendeletét, a szakmai kitüntető díjak adományozásáról szóló Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2014.(VI.26.) önkormányzati rendeletét, és a Tompa Városért emlékérem és oklevél adományozásáról szóló Tompa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014.(VI.26.) önkormányzati rendeletét.
A Képviselő- testület ismét kérte a rendeletek felülvizsgálatát olyan tárgyban, hogy a szakmai díjakra is jelölhessen a Képviselő- testület tagja, illetve ne csak egy személy kaphassa meg a díjat.
A felülvizsgálat eredményeként az alábbi indokok alapján új rendelet megalkotására teszek javaslatot:
Az önkormányzati rendeletek egyes rendelkezéseinek átfogó módosítása helyett új rendelet megalkotása indokolt, különös tekintettel a jogszabályszerkesztésre vonatkozó követelményeknek történő megfelelésre.
Az új rendelet megalkotásával a Képviselő- testület továbbra is elismerését és megbecsülését fejezi ki azon személyek, közösségek iránt, akik teljesítményükkel, munkásságukkal elősegítették Tompa fejlődését, értékeinek gyarapítását és megőrzését, valamint hozzájárultak a város jó hírnevének öregbítéséhez és megismertetéséhez.
A rendelet-tervezet előkészítése során fontosnak tartottuk, hogy a kitüntetésekre vonatkozó jelenlegi szabályozást célszerű a továbbiakban is fenntartani. A kitüntetések ajándékozása egységes eljárásrendjének kialakítása érdekében a javaslattételi felhívás minden év április 30. napjáig kerülne közzétételre valamennyi kitüntetés esetében. A javaslatokat szintén egységesen az adott év május 31. napjáig lehetne benyújtani. A kitüntetések átadása tekintetében a rendelet-tervezet nem határoz meg konkrét időpontot, az átadásra méltó keretek között önkormányzati rendezvény vagy a Képviselő- testület ülése keretében kerülhet sor.
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
Az kitüntetésekre vonatkozó általános szabályokat és értelmező rendelkezéseket, az elismerések típusait, az adományozásra vonatkozó hatásköröket, a posztumusz és a megosztva történő adományozás lehetőségét ezen szakaszok tartalmazzák.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
A rendelet ezen szakaszai tartalmazzák az egyes díjakra vonatkozó részletszabályokat.
A 7. §-hoz és a 8. §-hoz
A rendelet ezen szakaszai a kitüntetések adományozásának eljárási szabályait tartalmazzák, meghatározva a javaslattételre, és a kitüntetés átadására vonatkozó feltételeket.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
A rendelet ezen szakaszai a hatálybaléptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazzák.