Kunbaja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011 . (III.30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a munkaidőn kívül történő házasságkötés helyi szabályairól

Hatályos: 2011. 03. 31- 2015. 02. 17

Kunbaja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


1. §


E rendelet hatálya Kunbaja község közigazgatási területén történő házasságkötés kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki. 

2. §


(1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.


(2) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.


(3) Vasárnap és ünnepnapon (munkaszüneti napokon) történő házasságkötés nem engedélyezhető.

3. §


(1) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelem ügyében a jegyző esetenként, az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően dönt.


(2) A kérelmet írásban, a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.


(3) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a házasulandók által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít, és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

4. §


(1) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt hivatali munkaidőben ügyfélfogadási időn kívül, valamint a (2) és (3) bekezdésben foglaltaknak megfelelően hivatali munkaidőn túl pénteken és szombaton lehet lebonyolítani.


(2) Hivatali munkaidőn túl anyakönyvi eseményeket pénteken 14.00 és 18.00 óra, szombaton 10.00 és 18.00 óra között lehet lebonyolítani.


(4) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.


(5) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított. Vendéglátóhelyen anyakönyvi esemény létesítése engedélyezésének feltétele elkülönített helyiség biztosítása a hivatalos anyakönyvi esemény lebonyolítására.

5. §


(1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.


(2) A hivatali helyiségben az anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja hivatali munkaidőn túl 5.000.- Ft/esemény, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.


(3) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért külön díjat fizetni nem kell.


(4) Rendkívüli körülmény esetén az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes. Rendkívüli körülménynek minősül, ha a házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota miatt különös erőfeszítéssel járna a hivatali helyiségben történő megjelenés.


(5) A rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott díj fizetését az engedélykérelem benyújtásával egyidejűleg a feladóvevény bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a kérelmező részére 8 napon belül vissza kell utalni.


6. §


(1) Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésekben való közreműködésért eseményenként nettó 5.000.- Ft díjazás illeti meg. 

Hatályba léptető, vegyes és záró rendelkezések


7. §


(1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvi eljárásokról szóló 2010. évi I. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Kunbaja, 2011. március 30.




                                                  Franzné Lakner Éva                                             Szép Katalin

                                                     polgármester                                                           jegyző




Záradék: A rendelet 2011. március hó 30. nap kihirdetve.




                                                                                                              Szép Katalin

                                                                                                                   jegyző