Kunbaja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2013 . (XI.29.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 11. 30

Kunbaja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) és (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) Az önkormányzati rendelet területi hatálya kiterjed minden, Kunbaja község közigazgatási területén nyilvántartott közterületre. 


(2) Az önkormányzati rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, valamint jogi személy nélküli társaságra, amely az (1) bekezdés szerinti közterületet filmforgatási céllal használja, vagy használatának engedélyezését kérelmezi.

2.§


A Képviselő-testület a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használatra (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyását, valamint az eljárásra vonatkozó valamennyi hatáskört a polgármesterre ruházza át.

3. §


(1) A filmforgatás célú közterület-használat a 90 napot nem haladhatja meg.


(2) A filmforgatás célú közterület-használat ugyanazon film forgatása esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében a 3000 m2-t nem haladhatja meg.


4.§


(1) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a filmforgatás célú közterület-használati engedélyt olyan időtartammal kell meghosszabbítani és a filmforgatás célú közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A filmforgatás célú közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulását követően egy héten belül újra biztosítani kell.

(2) A képviselő-testület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag kiemelt területet.


(3) A filmforgatás során a lakóingatlanok megközelítését a filmforgatás célú közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(4) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés filmforgatás célú közterület-használó általi megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés, vagy engedély van, a közterület használat jóváhagyását –  amennyiben  az érvényes szerződéssel rendelkező fél nem kívánja megszüntetni a szerződését - meg kell tagadni.


5.§


(1) A filmforgatás célú közterület-használatért fizetendő díj


a) forgatási helyszín esetében: 200 Ft/m2/nap,


b) technikai kiszolgálás esetében 150 Ft/m2/nap,


c) stábparkolás esetében: 100 Ft/m2/nap.


(2) Mentes a díjfizetés alól a mozgóképről szóló törvény szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha a forgatás időtartama nem haladja meg a 15 (tizenöt) napot, illetve a 30 (harminc) napot.

6. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



              Franzné Lakner Éva                                             Szöllősi Csaba

                            polgármester                                                           jegyző   



Az önkormányzati rendelet kihirdetésének napja: 2013. november 29.



Szöllősi Csaba

      jegyző