Kunbaja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013 . (XI.29.) önkormányzati rendelete

az állattartásról

Hatályos: 2013. 11. 30

Kunbaja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendeletet Kunbaja község közigazgatási területén alkalmazni kell minden olyan természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint szervezetre, aki, illetőleg amely az állat tulajdonosa, továbbá, aki az állatot, vagy az állatállományt gondozza, felügyeli, tartja.


(2) A rendelet hatálya nem terjed ki: cirkuszra, állatkiállításra, vágóhídra, engedéllyel működő állatfelvásárló telephelyre, lósport telephelyre, hatósági engedéllyel rendelkező állattenyésztő és állattartó telepre, állatkórházra, gyepmesteri telepre, állatkertre, vadaskertre, laboratóriumi kísérleti állattartásra és a fegyveres testületek állattartására.


2. Értelmező rendelkezések


2. §


(1)     E rendelet alkalmazása szempontjából:

a)   mezőgazdasági haszonállat: bármely állat, amelyet élelmiszer (hús, tej, tojás, méz) gyapjú, toll, bőr vagy más állati eredetű termék termelésére tenyésztenek, tartanak vagy hizlalnak, az igásállatok, valamint a hátasló;

b)   kedvtelésből tartott állat: az ember által nem gazdálkodás céljából tartott olyan állat, melynek húsa az európai étkezési szokások figyelembevételével nem szolgálhat emberi fogyasztásra, ezen belül az eb és a macska.


3. Eb összeírás


3. §


(1) Az eb tartója - a rendvédelmi szervek, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés végrehajtási-, a vám- és pénzügyőri szervek, a határőrség kivételével - köteles a jegyzőnek bejelenteni az ebet nyilvántartásba vétel céljából a rendelet 1. sz. mellékletét képező formanyomtatványon, ha az állata

a) a három hónapos kort elérte,

b) elhullott vagy elveszett,

  c) tartási helye három hónapnál hosszabb időre megváltozott, vagy

  d) új tulajdonoshoz került.


(2) A Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal Kunbaja községben 2014. évben, majd ezt követően három évente eb összeírást tart, amelynek során minden egyes lakóingatlant felkeresnek az összeírás céljából. Az összeírás során jelen rendelet mellékletét kell alkalmazni.


(3) A kóbor ebek befogásáról, valamint a közterületen elhullott állatok tetemének elszállításáról a Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik a bejelentéstől számított 24 órán belül.


4. Tiltás és bírságolás


4. §


(1) Százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható az, aki:

a)   közterületen haszonállatot tart, nem megkötve (igás- és hátasló, szarvasmarha, kecske…stb.) és nem bekerítve (szárnyas állat) legeltet, valamint úgy legeltet, hogy az az úttestre és a  járdára ki tud menni, illetve az ingatlanról felügyelet nélkül kiengedi;

b)   ebét felügyelet nélkül közterületre engedi,

c)   ebét nem jelenti be, az eb összeírás során az adatszolgáltatást megtagadja,

d)   a kedvtelésből tartott állat – főleg eb, macska - tartásával más testi épségét, egészségét veszélyezteti, a szomszédos lakók nyugalmát zavarja, valamint anyagi kárt okoz személynek vagy közösségnek.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott ügyekben első fokon, átruházott hatáskörben a jegyző a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezései alapján jár el.


5. Záró rendelkezések


5. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Jelen rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Kunbaja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az állattartásról szóló 5/2002.(III.18.) ör. számú rendelete.



Kunbaja, 2013. november 29.




                   Franzné Lakner Éva                        Szöllősi Csaba

         polgármester                                       jegyző




E rendelet kihirdetve: Kunbaja, 2013. november 29.




Szöllősi Csaba             

      jegyző