Kunbaja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 .(IV.28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2016. 01. 01

Kunbaja Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1)-(3) bekezdésében biztosított hatáskörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) kormányrendeletben foglaltak figyelembe vételével a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések


1.§


(1) A rendelet célja a köztisztaság, településtisztaság, a közegészségügyi rendelkezések betartásának biztosítása, valamint Kunbaja község természetes és épített környezetének megóvása a keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz káros hatásaitól, azok célszerű és gondos kezelése révén. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a tevékenység kiszámítható ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.


2.§


(1) Kunbaja Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, elszállítására, és leürítésére. Ezen tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás Kunbaja Község (továbbiakban: település) közigazgatási területére terjed ki.


(3) A rendelet személyi hatálya a közigazgatási területen fekvő valamennyi ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, vagy egyéb jogcímen használójára (továbbiakban: tulajdonos) terjed ki, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, ahol kommunális háztartási szennyvíz keletkezik.


(4) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a településen a lakossági, intézményi és vállalkozói fogyasztásból, felhasználásból, szolgáltatásból, továbbá az ingatlanok tisztántartásából származó kommunális nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre.


(5) A rendelet hatálya nem terjed ki a veszélyes és a radioaktív hulladékokra, a települési szilárd hulladékokra, továbbá a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíztől eltérő egyéb biológiailag lebomló és az inert hulladékokra.


(6) A település közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató e rendelet mellékletét képező szerződés alapján feljogosított: Bakos Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (6500 Baja, III. kerület 20.) - képviselője: Bakos Józsefné ügyvezető, (Nyilvántartásba vételi száma: 94166-1-4/2013. Alsó – Tisza - vidéki  Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, KÜJ: 100434949, KTJ: 101696161) szolgáltató (továbbiakban: Szolgáltató).


(7) Az Önkormányzat a közszolgáltatás ellátását 68 hónapra, azaz 2015. május 1-től, 2020. december 31. napjáig adja ki a Szolgáltatónak. Ezt követően is gondoskodik az önkormányzat a közszolgáltatás feladatának ellátásáról. 

3.§


Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:


a./ Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból - közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában - gépjárművel szállítanak el az ingatlanról ártalmatlanítás céljából;


b./ Háztartás: a lakás, pihenés, üdülés céljait szolgáló ingatlan, függetlenül attól, hogy az adott ingatlan magán-, közös-, önkormányzati vagy egyéb tulajdonban van-e.


c./ Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, aki/amely az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója és az ingatlanán a települési folyékony hulladék keletkezik.


d./ Folyékony települési hulladékkezelési tevékenység: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlan tulajdonosától, vagyonkezelőjétől, birtokosától vagy használójától történő átvétele, elszállítása és ártalmatlanítás céljából történő átadása, kijelölt leürítő helyen történő elhelyezése.


e./ Szolgáltató: A település közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.


f./ Közszolgáltatás: a jelen rendelet 3. § a./ pontjában megjelölt nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a feljogosított Szolgáltató által az ingatlan tulajdonosoktól történő rendszeres begyűjtése, elszállítása, leürítése.


g./ Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Szolgáltatónak fizetendő, az Önkormányzat rendeletében meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj.

Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai


4.§


(1) Az Önkormányzat az ingatlantulajdonosoknál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére közszolgáltatást szervez és tart fenn. Feladata e tekintetben különösen:


a)    A helyi közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres begyűjtésének, elszállításának és leürítésének megszervezése,

b)   a közszolgáltatás ellátására a Szolgáltató kijelölése, a Szolgáltatóval szerződés megkötése,

c)    gondoskodás a Szolgáltató rendelkezésére bocsátott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésére szolgáló leürítő hely folyamatos biztosításáról,

d)   a közszolgáltatási díjnak és a díjfizetés rendjének megállapítása,

e)    a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos egyes – a jogszabályban meghatározott – hatósági jogkörök gyakorlása,

f)    a közszolgáltatással összefüggő – egyéb jogszabályban nem rendezett – önkormányzati feladat- és hatáskör megállapítása.


(2)  A közszolgáltatás ellátására feljogosított Szolgáltató begyűjtő és szállítóeszközével végzett, az ingatlanon összegyűjtött, és a Szolgáltató rendelkezésére bocsátott, a jelen rendelet 3.§ a./ pontjában megjelölt nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, rendszeres elszállítására és leürítésére terjed ki.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


5.§


(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az erre rendszeresített szennyvízgyűjtőben gyűjteni, továbbá a Szolgáltatónak történő átadásáról – évente legalább egy alkalommal - gondoskodni.

       Alapvető kötelessége e tekintetben, hogy

a)      a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – különös tekintettel a hulladék további kezelésére – az elszállításra való átvételig az erre szolgáló zárt rendszerű szennyvíztárolóban gyűjtse, illetve tárolja,

b)      az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást vegye igénybe, illetve a szennyvizet a begyűjtésre e rendeletben feljogosított szolgáltatónak adja át, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlítse,

c)      a szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal járjon el annak érdekében, hogy mások életét, testi épségét, egészségét, és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a község természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

d)     az ingatlanán keletkező szennyvíz mennyiségét alacsony szinten tartsa.


(2)     Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltatónak bejelenteni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet tároló építmény térfogatát és darabszámát a várhatóan keletkező szennyvíz mennyiségét.


(3)     Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik, és szennyvíz sem keletkezik.


(4) Szüneteltethető a közszolgáltatás igénybevétele azokon az ingatlanokon, amelyeken legalább 60 napig senki nem tartózkodik, és emiatt szennyvíz sem keletkezik. A szüneteltetésre vonatkozó igényt az ingatlantulajdonos írásban köteles bejelenteni a Szolgáltatónak, a szünetelés kívánt kezdő időpontja előtt, azt legalább 30 nappal megelőzően. Ha a szünetelés feltételeiben változás következik be, az ingatlantulajdonos ezt írásban haladéktalanul köteles a Szolgáltatónak bejelenteni.


(5) Az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásában bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíztől elkülönítetten gyűjteni és arra közszolgáltatást igénybe venni, feltéve, hogy a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett szennyvíz kezeléséről a jogszabályban előírt módon nem gondoskodik.

A helyi közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele


6.§


(1)     Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.


(2)     A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a Szolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.


(3)     A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Szolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni. A szennyvíz begyűjtésének, elszállításának rendjét (gyakoriság, útvonal és időpont) – a keletkező hulladékmennyiségek figyelembevételével – a Szolgáltató köteles elkészíteni és arról az ingatlantulajdonosokat – változás esetén is – értesíteni. A hulladékszállítás rendjét az önkormányzat – a közszolgáltatóval egyeztetett módon hagyja jóvá.


(4)     A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban értesíteni köteles.

6.§  (5)  Minden ingatlan tulajdonos évente legalább egyszer köteles igénybe venni a szolgáltatást.

A helyi közszolgáltatást ellátó Szolgáltató kijelölésének szabályai, a szolgáltatói szerződés megkötése


7.§


(1) A helyi közszolgáltatás keretén belül a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és leürítésére vonatkozó közszolgáltatás ellátására versenyeztetési eljárásban nyertes, a település illetékességi területére, az ott keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz teljes mennyiségének elszállítására érvényes engedéllyel rendelkező vállalkozással köti meg az Önkormányzat a Szolgáltatási szerződést.

(2) Az Önkormányzat a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény (továbbiakban: Vgtv.) 44/C. § (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva legfeljebb 10 évre szóló közszolgáltatási szerződést köt.


A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

8.§


(1)     A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződést kötő feleket, a Szolgáltatót és a Megrendelőt, valamint az őket megillető jogokat és kötelezettségeket.


(2)  A szerződésben meg kell jelölni:

a)      a közszolgáltatás igénybevételének időtartamát, megszűnésének eseteit,

b)      a teljesítés helyét,

c)      az ürítés igénybevételének módját,

d)     a Megrendelő és a Szolgáltató kötelezettségeit,

e)      szolgáltatási díj megállapításának és fizetésének szabályait,

f)       a közszolgáltató megfelel a Vgtv. és végrehajtási rendeleteiben előírt feltételeknek.


A szennyvíz gyűjtésére és elszállítására, valamint a szolgáltató akadálytalan munkavégzésével kapcsolatos jogok és kötelezettségek


9.§

(1)     A Szolgáltató köteles a tulajdonos bejelentésétől számított 48 órán belül a szolgáltatást elvégezni.


(2)     A Szolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szállítandó anyagról érzékszervi megállapítás (szag, szín, összetétel stb.) alapján feltételezhető hogy a kijelölt leürítő helyen nem helyezhető el.


(3)     A lakosság a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére az ingatlanon szennyvíztárolót (továbbiakban: tároló) tart fenn. Megrendelő a szennyvíz ürítése céljából a tároló teljes telítettségét megelőzően köteles a Szolgáltatót az ürítési igényről értesíteni. A Szolgáltató a tároló tartalmát engedélyezett gépi eszközeivel köteles teljesen kiüríteni.


(4)     A Szolgáltató a ténylegesen kiszippantott szennyvíz mennyiségét figyelembe véve jogosult a közszolgáltatási díjat a megrendelővel kifizettetni.


(5)     A Szolgáltató a Szolgáltatási szerződésben és az érvényes engedélyben meghatározott útvonalon köteles a kiszippantott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a hatóságilag kijelölt BAJAVÍZ Kft által üzemeltetett Bajai 5353/2 hrsz-ú (a Bácsalmási szennyvíztelep üzembe helyezéséig) illetve az üzembe helyezést követően a Bácsalmási 0580/1  hrsz-ú leürítő helyre (szennyvíztelep) elszállítani.


(6)     A Szolgáltató az illetékes hatóság engedélye szerint, azt betartva köteles a szippantott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet szállítani és leüríteni.


A közszolgáltatási díj


10.§


(1)   A közszolgáltatási díj megfizetésére az az ingatlantulajdonos köteles, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a közszolgáltatás igénybevételére köteles.


(2)   Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a Szolgáltató a megrendelés teljesítése után számlát állít ki, mely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Szolgáltató részére a teljesített közszolgáltatás alapján köteles megfizetni. A fizetés módja: lakossági igénybevétel esetén készpénzben, önkormányzati intézményi és gazdasági társaság, vállalkozás részére teljesített megbízás esetén a teljesítést követően házi pénztárból történő kifizetéssel, vagy 5 napon belüli banki átutalással.


(3)   Az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató – az ingatlantulajdonos kérelmére – ettől eltérően is megállapodhatnak a díjfizetés módjában és rendszerességében.


(4)   Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.


(5)   Késedelmes közszolgáltatási díjfizetés esetén a megfizetni elmulasztott összeg után a Szolgáltató a Ptk. által meghatározott mértékű késedelmi kamatot számíthat fel.


(6)   A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.


(7)   A közszolgáltatást követő 30 napon belül a Szolgáltató felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettség elmulasztására, és felszólítja annak teljesítésére.


(8) A felszólítás eredménytelensége esetén, a díjhátralék keletkezését követő 90. napot  követően a Szolgáltató - a felszólítás megtörténtének igazolása mellett - a díjhátralék adók módjára történő behajtását a Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjénél kezdeményezheti. A jegyző a Vgtv.-ben meghatározott eljárás szerint jár el.

(9) A közszolgáltatási díjat az Önkormányzat, a Szolgáltató éves üzleti tervét és díjkalkulációját megvizsgálva, egy éves díjfizetési időszakra vonatkozóan állapítja meg.

Az önkormányzat a közszolgáltatás díját a jelen rendelet 1. sz. mellékletében határozza meg. 

11.§


A Szolgáltató köteles a közszolgáltatási díj megállapítása érdekében az Önkormányzat részére díjkalkulációt készíteni. A díjat a vonatkozó jogszabály előírásainak megfelelően kell kialakítani.  Ha a Szolgáltató a közszolgáltatás körébe tartozó tevékenység mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervében a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell.

A közszolgáltatás teljesítésének szünetelése,

 a közszolgáltatás teljesítésének megtagadása


12.§


(1)  A közszolgáltatás teljesítése csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető, illetőleg korlátozható.


(2) A Szolgáltató a közszolgáltatás keretében megtagadhatja a szennyvíz elszállítását, ha:

a.)    az nem zárt rendszerű szennyvíztárolóban van elhelyezve,

b.)    a szennyvíz az ürítés illetve a szállítás során a szállítást végző személyek életében, testi épségében, egészségében, továbbá a szállító járműben vagy berendezésben kárt okozhat,

c.)    érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a szennyvíz mérgező, robbanó, vagy veszélyes hulladékot, vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel együtt nem kezelhető.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott esetekben a Szolgáltató az ingatlantulajdonost szóban azonnal, ha nincs jelen, akkor írásban haladéktalanul értesíti a szennyvíz elszállítása megtagadásának tényéről és okáról. Az ingatlantulajdonos a megtagadás okát maga köteles megszüntetni, vagy a megszüntetéséről gondoskodni. Amennyiben e kötelességének a tulajdonos nem tesz eleget a szállítás újabb időpontjáig, úgy a Szolgáltató jogosult az ingatlantulajdonos költségére a szennyvíz elszállításának megtagadására okot adó körülményt megszüntetni vagy mással megszüntettetni. Az ezzel kapcsolatban felmerült többletköltségeit a Szolgáltató a számlával külön tételként megjelölve érvényesíti.

Az adatszolgáltatás szabályai


13.§


       (1) A közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan a 2. § (3) bekezdésében rögzített tulajdonosának személyi                adataira vonatkozóan kötelezően adatot kell szolgáltatni a Szolgáltatónak, a kötelező közszolgáltatásba történő                  bevonásról szóló értesítéssel egyidejűleg.


(2) A Szolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait /név, születési hely és idő, lakcím/ jogosult nyilvántartani és kezelni.


(3) A Szolgáltató a nyilvántartott személyi adatokat kizárólag a közszolgáltatási feladatai ellátásával és jogai érvényesítésével kapcsolatban használhatja fel, jogosulatlanoknak nem adhatja át.


(4) A közszolgáltatási kötelezettség megszüntetését követően a személyes adatokat a nyilvántartásából 5 napon belül törölnie kell a Szolgáltatónak. Szolgáltatási díj tartozás fennállása, meg nem fizetése esetén a köztartozás behajtásáig, illetve a végrehajtás elévüléséig tarthatja nyilván a személyes adatokat a Szolgáltató.


(5) A Szolgáltató külön intézkedésében jelöli ki a személyes adatok kezelésére jogosult /felelős/ személyt és határozza meg a nyilvántartás formáját, módját, valamint a szabályait, mely kizárja a jogosulatlanok betekintésének lehetőségét.


 (6) A Szolgáltató a (2) bekezdésben felsorolt személyes adat pontosítása, kiegészítése céljából adatszolgáltatást kérhet a Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől. Az adatszolgáltatás díját a vonatkozó hatályos jogszabály határozza meg.



Záró rendelkezések


14.§


(1)     A jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2)     Az 6. § (5) bekezdése 2016. január 1-jén lép hatályba.



Kunbaja, 2015. április 28.




           Franzné Lakner Éva                                                  Pozsgainé dr. Juhász Ildikó

                polgármester                                                                         jegyző




A rendelet kihirdetve:


Kunbaja, 2015. április 28.                                                    


Pozsgainé dr. Juhász Ildikó

     jegyző