Kunbaja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 . (III.13.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat és intézményei 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 03. 13- 2019. 09. 25

Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület), az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK



A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Kunbaja község Önkormányzatára, képviselő-testületére és annak bizottságaira, intézményeire, hivatalára és az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményeire, kormányzati funkcióira.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

II. FEJEZET


KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI


2.§


(1) A képviselő-testület Kunbaja Község Önkormányzata 2019. évi költségvetése


        a) bevételi, kiadási főösszegét                                       456 751/eFt-ban


                működési költségvetési bevételét                           237 547/eFt-ban

                felhalmozási költségvetési bevételét                         33 500/eFt-ban


                működési költségvetési kiadását                             237 547/eFt-ban

                felhalmozási költségvetési kiadását                        185 150/eFt-ban


         b) költségvetés egyenlegét (hiányát)                            - 185 704/eFt-ban

                  ebből:

            működési költségvetés egyenlegét (hiányát)               - 34 054/eFt-ban

            felhalmozási költségvetés egyenlegét (hiányát)        - 151 650/eFt-ban


        c) a finanszírozási célú műveletek bevételeit                   185 704/eFt-ban


        d) a finanszírozási célú műveletek kiadásait                               0/eFt-ban


állapítja meg.


(2) Kunbaja Község Önkormányzata (a továbbiakban: az Önkormányzat) 2019. évi költségvetése pénzforgalmi mérlegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(3) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv

Aranyfürt Óvoda és Mini Bölcsőde

Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal

Szivárvány Szociális Szolgáltató Központ

önállóan működő költségvetési szerv, amelynek a gazdálkodási feladatait a Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal végzi együttműködési megállapodás alapján.


(4) A képviselő-testület az önkormányzat irányítása alá tartozó


                        Aranyfürt Óvoda és Mini Bölcsőde

                                   2019. évi költségvetési támogatása 41 298/eFt, melyből

                                               működési költségvetési támogatás: 41 298/eFt

                                               felhalmozási költségvetési támogatás: 0 Ft


                        Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal

                                   2019. évi költségvetési támogatása 45 622/eFt, melyből

                                               működési költségvetési támogatás: 45 622/eFt

                                               felhalmozási költségvetési támogatás: 0 Ft


           Szivárvány Szociális Szolgáltató Központ

                                   2019. évi költségvetési támogatása 25 881/eFt, melyből

                                               működési költségvetési támogatás: 25 881/eFt

                                               felhalmozási költségvetési támogatás: 0 Ft

Költségvetési bevételek


3.§


(1) A képviselő-testület a működési bevételek összegét 237 547/eFt-ban a 2. melléklet szerinti tartalommal, míg a felhalmozási bevételek összegét pedig 33 500/eFt-ban állapítja meg a 4. melléklet szerint. A finanszírozási bevételek összegét 185 704/eFt-ban állapítja meg a 4. számú melléklet szerint. A bevételek COFOG szerinti bontását a rendelet 6. melléklete tartalmazza.


(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított bevételeket közül a költségvetési szervek 2019. évi állami támogatását a 11. melléklet alapján határozza meg.

Költségvetési kiadások


4.§


(1) Az önkormányzat 2019. évi működési költségvetési előirányzatait 271 601/eFt-ban hatá- rozza meg az alábbiak alapján:

     - személyi jellegű kiadások                                                    136 844/eFt,

     - munkáltatót terhelő járulékok                                                 24 928/eFt,

     - dologi kiadások                                                                      85 199/eFt,

     - ellátottak pénzbeli juttatásai                                                     2 700/eFt,

     - egyéb működési kiadások                                                      21 930/eFt.


(2) A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi felhalmozási költségvetési előirányzatait 185 150/eFt-ban határozza meg az alábbiak szerint:

     - beruházások előirányzata:                                                       56 528/eFt,

     - felújítások előirányzata:                                                         128 622/eFt.


5.§


Az önkormányzat 2019. évi költségvetési kiadásait a 3. melléklet, míg a finanszírozási kiadásait az 5. melléklet szerint hagyja jóvá. Az Önkormányzat 2019. évi kiadásait COFOG kódok szerint a 7. melléklet tartalmazza. A Képviselő-testület az Önkormányzat beruházásait a 9. melléklet szerint állapítja meg.

Általános és céltartalékok


6.§


A képviselő-testület a 2019. évi költségvetésében általános és céltartalékot nem állapít meg (14. melléklet).

7.§


Az önkormányzat 2019. évi várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervét és a likviditási tervét a 15. melléklet szerint állapítja meg.

8.§


(1) A képviselő-testület az önkormányzat több éves kihatással járó feladatait éves bontásban a 13. melléklet szerint fogadja el.


(2)Az Önkormányzat a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit e rendelet 13. melléklete tartalmazza.


(3) Az Önkormányzat a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja szerinti felhatalmazás alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeit e rendelet 12. melléklete tartalmazza.

9.§


Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeinek kiadásainak alakulását a képviselő-testület a 8. melléklet alapján állapítja meg.

Költségvetési létszámkeret


10.§


(1) A képviselő-testület az önkormányzat összesített létszámkeretét 44 főben, a 2019. december 31-i tervezett záró létszámát 44 főben, a közfoglalkoztatottak tervezett létszámát 22 főben határozza meg.


(2) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv 2019. évi engedélyezett létszámát, továbbá költségvetési szervenként a közfoglalkoztatottak létszámát a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

III. FEJEZET


A költségvetés készítésére, végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok


11.§.


(1) A költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével kell működniük és gazdálkodniuk a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.


(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint az önkormányzati költségvetési szervek vezetőit a 2019. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.


(3) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló rendeletét - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig december 31-i hatállyal módosíthatja.


(4) Az évközi központi előirányzat zárolását haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni rendelet-módosításai javaslattal.


(5) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint a költségvetési szerv vezetőjét arra, hogy a költségvetés kiemelt előirányzatai között átcsoportosítást végezzen, a Képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettsége mellett a soron következő költségvetési rendelet módosításával egyidejűleg.


(6) A költségvetési szervnek a 30 napot meghaladó elismert tartozásállományáról adatszolgáltatási kötelezettsége van az önkormányzat felé.


(7) Az intézmények finanszírozása a költségvetési rendeletben meghatározott keretek között, igény szerint, az intézmények jelzése szerint történik.


(8) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy saját hatáskörben alkalmanként az önkormányzat célkitűzéseinek és feladatainak ellátása érdekében 1 000 000.- Ft erejéig kötelezettséget vállaljon.


(9) A bevételi előirányzatok túlteljesítése előirányzat-módosítás nélkül is megengedett, a kiadási előirányzatok nem járnak felhasználási kötelezettséggel.


(10) A Képviselő-testület utólagos tájékoztatás mellett hozzájárul az évközi állami pótelőirányzatok terhére történő kiadási előirányzatok emeléséhez, az ilyen kifizetések teljesítéséhez.


(11) Az önkormányzatok által igényelt feladatmutató szerinti állami hozzájárulások alapjául szolgáló mutatószámok statisztikái, egyéb szakmai dokumentumokon alapuló kimutatásai megfelelő, pontos meghatározásáért az intézmény vezetője teljes körű felelősséggel tartozik.

12.§


(1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén beszámol. 


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

13.§


A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet 9. mellékletében felsorolt felhalmozási kiadási előirányzatok erejéig - az ott meghatározott feladatok szerint - kötelezettséget vállaljon utólagos tájékoztatási kötelezettség mellett. 

14.§


A képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át a szabad pénzeszközök törvényben szabályozott betétként való éven belüli elhelyezéséről és visszavonásáról való döntés jogát.

Záró rendelkezések


15.§


Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, de a jóváhagyott előirányzatok 2019. január 1. napjától alkalmazandók.


Kunbaja, 2019. március 11.



                Halász István                                                         Pozsgainé dr. Juhász Ildikó

                polgármester                                                                         jegyző



Záradék:


Ez a rendelet 2019. március 13. napján 1800 órakor kihirdetésre került.


                           

                                                                                                  Pozsgainé dr. Juhász Ildikó

                                                                                                                      jegyző