Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásról

Hatályos: 2022. 05. 31- 2022. 05. 31

Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 30.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásról

2022.05.31.

Kunbaja Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1)- (2) bekezdésben és a 77. § (1) bekezdésében, meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Kunbajai Német Önkormányzat, és az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/ 2014.(XI.13.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet célja, hogy a Kunbaja Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Kunbaja lakosainak és közösségeinek közművelődési igényei és érdekei, valamint a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) Az önkormányzat célja:

a) Kunbaja kulturális életének, helyi kulturális örökségének gondozása, gyarapítása, átörökítése,

b) új kulturális értékek kialakulásának támogatása,

c) a helyi azonosság tudat ápolása,

d) a lakosság művelődési igényeinek kielégítése, gazdagítása,

e) a közösség kulturális kapcsolatrendszerének ápolása, szélesítése,

f) őnszerveződő közösségek közművelődési célú együttműködésének ösztönzése és támogatása.

2. § A rendelet szervezeti és személyi hatálya kiterjed,

a) az Önkormányzat fenntartói jogkörébe tartozó közösségi színtérre,

b) a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybevevőkre.

3. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik a:

a) Kunbajai Aranyfürt Óvoda és Mini Bölcsődével

b) Bácsalmási Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kunbajai Általános Iskolájával

c) Szivárvány Szociális Szolgáltató Központtal

d) Kunbajai Német Önkormányzattal.

4. § (1) Az Önkormányzat a települési közösségi művelődés szervezése, a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében közösségi színteret biztosít, tart fenn, amely a közművelődési alapszolgáltatások mellett, egyéb tevékenységeknek, szolgáltatásoknak is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató térként működik. Az integrált közösségi és szolgáltató tér, az Önkormányzat tulajdonában álló 6435 Kunbaja Bajcsy Zsilinszky utca 2. szám alatti épület, melynek elnevezése: Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtér.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait közvetlenül, az általa fenntartott integrált közösségi és szolgáltató tér útján látja el.

5. § (1) Az Önkormányzat a helyi sajátosságok figyelembevételével Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatásokon túl, a következő közművelődési alapszolgáltatást szervezi meg: a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatást, feladat ellátást az Önkormányzat:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét, a Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtér rendelkezésre bocsátásával biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt, az Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtér rendelkezésre bocsátásával biztosítja,

c) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését, az önkormányzat által foglalkoztatott szakember közreműködésével, Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtér rendelkezésre bocsátásával biztosítja,

6. § (1) A település minden lakosa térítésmentesen jogosult részt venni az 5. § (2) bekezdés a)-c) pontjai szerinti közművelődési eseményeken, továbbá az Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtérben megszervezésre kerülő, szervezők által ingyenes látogathatóságot biztosító, közművelődési programokon, klub és szakköri foglalkozásokon.

(2) Az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja az Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtér épületét a,

a) köznevelési intézmények nagy rendezvényeihez,

b) nemzetiségi önkormányzatok nagy rendezvényeihez,

c) karitatív célú szervezetek jótékonysági rendezvényeihez,

d) helyi önszerveződő közösségek, egyházi szervezetek alkalmi rendezvényeihez,

e) az 5. § (2) bekezdés a)-c) pontjaiban rögzített feladatok ellátása körében.

(3) Az Önkormányzat térítés ellenében biztosítja az Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtér épületét

a) költségtérítéses tanfolyamok,

b) belépődíjas rendezvények,

c) magánrendezvények,

d) kereskedelmi célú vállalkozások részére.

(4) A térítési díj mértékét az igényelt színtér mérete és az igénylés időtartama alapján az Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtér használati szabályzata tartalmazza.

7. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018.(VII.9.) EMMI rendelet 12. § (2) bekezdésében foglalt létesítményi és tárgyi feltételeket biztosítja a feladatellátáshoz, az Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtér fenntartása, működtetése során.

8. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátását a Kultv. 90-92. §-ában foglalt alapelvek és források figyelembevételével finanszírozza.

(2) A finanszírozás forrásai:

a) központi költségvetési támogatás,

b) pályázati úton elnyerhető támogatás.

(3) Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében meghatározottak szerint biztosítja az Összefogás Kunbajai Integrált Közösségi Színtér fenntartási költségeit, a bérköltségeket, a technikai és infrastrukturális feltételek megteremtéséhez kapcsolódó kiadások fedezetét és a közművelődési feladatok ellátásához szükséges egyéb költségeket.

(4) Az Önkormányzat a település kulturális életében jelentős szerepet betöltő civil szervezetek, társadalmi csoportok, szakkörök támogatására éves költségvetési rendeletében előirányzatot biztosít.

9. § Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatokról szóló 23/2004. (XII. 8.) önkormányzati rendelet.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.