Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 09. 29

Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2022.09.29.

Kunbaja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 17. § (1) bekezdésében, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) bekezdésében és 19. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2014.(XI.13.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügyrendi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Kunbaja Község Önkormányzata a község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzése, a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok földmérési jelek védelme, az illegális hulladéklerakó helyek kialakításának megakadályozása, a külterület közrendjének, közbiztonságának erősítése céljából mezei őrszolgálatot tart fenn.

2. § (1) E rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – Kunbaja Község közigazgatási területéhez tartozó külterületen található földterületekre (a továbbiakban: földterület) terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az erdő, nádas, kivett művelési ágú területekre, védett természeti területekre, halastavakra, valamint zártkertekre.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az (1) bekezdésben jelölt földterületek földhasználóira, ha az nem ismert, tulajdonosaira.

3. § E rendelet alkalmazásában földhasználó

a) a földtulajdonos, ha saját maga hasznosítja földterületét,

b) a haszonbérlő,

c) az ingyenes szívességi használó,

d) a haszonélvező

4. § (1) A mezei őrszolgálati feladatokat ellátó mezőőr feladatait teljes munkaidős foglalkoztatási jogviszonyban látja el, akivel kapcsolatban a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(2) A mezei őrszolgálat feladatát a polgármester irányításával, az általa kiadott Szolgálati Szabályzat szerint végzi.

(3) A mezei őrszolgálat szakmai felügyeletét az agrárkamara, mint mezőgazdasági igazgatási szerv és a rendőrség látja el.

5. § (1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a 2. § szerinti földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell biztosítani.

(2) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt terheli, akinek használatában vagy tulajdonában a földterület a tárgyév január 1. napján van.

(3) A földhasználó, ennek hiányában a földtulajdonos járulékkötelezettségét annak keletkezésétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni e rendelet 1. mellékletében foglalt nyomtatványon.

(4) A földterület használati vagy tulajdonjogában történt változást a használó vagy a tulajdonos a változást követő 15 napon belül köteles bejelenteni e rendelet 1. mellékletében foglalt nyomtatványon.

(5) A Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal jogosult a (3)–(4) bekezdés alapján bejelentett adatokat az ingatlan-nyilvántartásban ellenőrizni, illetve kérheti a használati jogot biztosító szerződés, megállapodás bemutatását.

6. § (1) A mezőőri járulék mértéke minden megkezdett hektár után 1500.- Ft/év.

(2) A járulékfizetési kötelezettség szempontjából valamennyi használatban, illetve tulajdonban lévő földterületet össze kell számítani.

(3) A mezőőri járulékot egyszeri összegben kell megfizetni minden év szeptember hó 15. napjáig Kunbaja Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) e célra nyitott Kunbaja mezőőri járulék megjelölésű alszámlájára.

(4) A járulék késedelmes fizetése esetén a járulék fizetésére kötelezett a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi kamatot köteles fizetni.

(5) A mezőőri járulék nyilvántartását, a megállapítás előkészítését az Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal végzi.

7. § (1) Mentes a járulék megfizetése alól

a) az a földhasználó, akinek használatában vagy tulajdonában az összeszámítást követően 1 ha vagy annál kisebb földterület van,

b) Magyar Állam, települési helyi önkormányzat.

(2) Az osztatlan közös tulajdonban lévő földterület esetében a tulajdoni hányad arányában kell megállapítani az egy tulajdonosra jutó földterület nagyságát.

8. § (1) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapítása a földhasználó bevallása alapján történik.

(2) Önkéntes bevallás hiányában, továbbá amennyiben a bevallás az ingatlan-nyilvántartás adataitól eltér a fizetési kötelezettség megállapítására hivatalból kerül sor.

(3) A mezőőri járulék összegét a polgármester határozatban állapítja meg.

(4) A mezőőri járulék megállapításával kapcsolatos fellebbezésről Kunbaja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt.

(5) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség teljesítéséhez a Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatal a kötelezettek részére fizetési értesítést küld.

(6) A meg nem fizetett mezőőri járulék, adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

9. § (1) A mezőőri járulékból az önkormányzat költségvetésébe befolyt összeg a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.

(2) A mezőőri ellátás biztosítása érdekében jelen rendelet 5. §, 6. §, 7. §, 8. § hatálybalépéséig az Önkormányzat saját költségvetéséből biztosítja a tárgyévben indokoltan felmerült kiadások pénzügyi fedezetét.

(3) A mezőőri ellátás folyamatos biztosítása érdekében, ha jelen rendelet szerint befizetett mezőőri járulék, és normatív állami támogatás összege a szükséges kiadásokat nem fedezi – az Önkormányzat átmenetileg saját költségvetéséből megelőlegezi a tárgyévben indokoltan felmerült kiadások pénzügyi fedezetét.

10. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az 5–8. § 2023. január 1-jén lép hatályba.