Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 14

Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IX. 12.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.09.14.

Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1)-(3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kunbaja Község területén lévő köztemetőre, valamint a fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Az önkormányzat illetékességi területén az alábbi tulajdonú temetők vannak:

a) - önkormányzati tulajdonú: a 467 hrsz, ravatalozó, (7356 m2)

b) - Római Katolikus Egyház tulajdonú:

c) - 468 hrsz, 8.289 m2

d) - 096/16 hrsz, 17.101 m2

A 096/16 hrsz. alatti temető részén 40 m2-en a települési önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti. (térkép, helyszínrajz melléklet)

Általános rendelkezések

2. § (1) Az önkormányzat és a Római Katolikus Egyház külön megállapodásban rögzíti a tulajdonosi és fenntartói feladatokat. A megállapodást az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A köztemető fenntartásáról az önkormányzat saját maga gondoskodik. (Együttműködési megállapodás alapján, 1. számú melléklet)

A temető használatának rendje, Temetőszabályzat

3. § (1) A ravatalozó épületére ki kell kifüggeszteni a temetőszabályzatot, mely a kunbajai Római Katolikus temető temetkezési szolgáltatások igénybevételének rendjét szabályozza. A szabályzatot e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) A halottak elhelyezésére az önkormányzat tulajdonában lévő ravatalozót és hűtőt kell igénybe venni.

(3) A folyamatos elérhetőséget (iroda, ügyelet, ügyeleti telefonszám) az üzemeltető biztosítani köteles.

4. § (1) A temető nyitvatartását a Római Katolikus Egyház szabályozza.

(2) A temetőben mindenkinek a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást kell tanúsítania.

(3) Gyermekek 10 éves korukig csak felnőttekkel látogathatják a temetőt. A temető területére a látássérült személy beviheti magával a vakvezető kutyáját. Gépjárművel csak halott szállítás, munkavégzés céljából lehet behajtani, kivétel azok a személyek, akik személygépkocsi igénybevétele nélkül koruk, vagy egészségi állapotuk miatt a kegyeleti jogaikat a temetőben nem tudnák gyakorolni.

(4) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat, növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni nem lehet.

(5) A temetési helyek kerítéssel nem határolhatók körül. Padot elhelyezni az üzemeltető engedélyével szabad, amennyiben az a gépjármű- és gyalogos közlekedését nem akadályozza.

(6) A temetőben ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

5. § (1) A temetési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban nem érik

el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajták jegyzékét hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) A látogatók díj nélkül igénybe vehetik az öntözéshez szükséges vízszolgáltatást.

6. § (1) A temetőben történő munkavégzést a temető üzemeltetője részére a munkavégzés megkezdését megelőzően a temetőszabályzatban meghatározott módon be kell jelenteni. A sírbolt, síremlék állításához, valamint az 5. § /1/ bekezdésében felsoroltakon kívül – egyéb munkálatokat a temetőszabályzatban meghatározott módon be kell jelenteni. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) A bejelentés hiánya, vagy az attól való eltérés esetén, továbbá az 5. §

(3) bekezdésében szereplő kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető:

a) A sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszűntetésére,

b) A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

(4) A szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállítását, építési vagy bontási munkák elvégzését a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.

(5) Síremlék állítása esetén az igényelt területre és időtartamra az üzemeltető a rendelet mellékletében meghatározott díjat számít fel.

(6) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjével történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(7) A temetői munkák során (így különösen a rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis), és a találás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről gondoskodni szükséges a jogosultnak történő átadásáig.

7. § (1) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urna kiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetés megrendelésenként – a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott szabályzat szerinti igénybevételi díjat kell megfizetni.

8. § (1) A temetés módjára az elhunytnak az életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatban kifogást jelentettek be. Ha a temetésről több személy gondoskodik és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

9. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

10. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a /2/ bekezdésben foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásba is fel kell jegyezni.

(3) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

(4) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszerezni. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685 §-ának b./ pontja szerinti sorrendben az elhalt legközelebb álló hozzátartozójától kell beszereznie.

11. § (1) A temetőt sírhely-táblákra, gyermeksírhely-, urnasírhely-, sírbolt táblákra, valamint hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A sírhely-táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni. Külön sírhely-táblákat kell kijelölni a felnőttek, a 10 éven aluli gyermekek eltemetésére.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(5) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. Lezárt sírhelytáblába a koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.

(6) Az urnát a temetőn belüli sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(7) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(8) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhely-táblába). Az exhumálást csak az illetékes tiszti-főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

12. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetnie a Kunbajai Római Katolikus Egyház részére az alábbiak szerint:

a) I. osztályú sírhely díja: 6.000 Ft/fő

b) II. osztályú sírhely díja: 4.000 Ft/fő

c) Ingyenes sírhely: indokolt esetben szociális temetés esetén. I. osztályú sírhelynek kinősül az a sírhely, amely a temető utak mentén helyezkedik el, minden más sírhely II. osztályú sírhely.

d) Sírbolt díja:

da) 2 személyes sírbolt díja: 30.000 Ft

db) 4 személyes sírbolt díja: 40.000 Ft

dc) 6 személyes sírbolt díja: 60.000 Ft.

e) Urna sírbolt díja: személyenként 10.000 Ft.

f) Urna sírhely díja: 2.000 Ft/fő.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama

a) sírbolt esetén 60 év

b) urnasírbolt esetén 25 év

c) sírhely esetén 25 év

d) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év

e) Az üzemeltető a c. és d. pont szerinti temetkezési helyek kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.

(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(5) Sírhely-tábla, vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről a Római Katolikus Egyház dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és a helyi sajtóban, valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.

(6) Ha a használat a /4/ és /5/ bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szolgáltatások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.

(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(8) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetővel történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

(9) A temettető kívánságára történő halott – illetőleg urnaáthelyezés, vagy urnakiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

(10) A temettetőknek a ravatalozó és a hullahűtő használatáért Kunbaja község Önkormányzatának Képviselő-testülete rendeletében szabályozott térítési díjat kell fizetni az Önkormányzat számlájára, melyet az üzemeltetési szerződés szabályoz.

13. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú és 0,90 m széles

b) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú és 0,60 m széles

c) Urna földbe temetésénél: 0,80 m hosszú és 0,60 m széles

(2) Sírboltok felszíni méretei:

a) 3 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 2,50 m

b) 6 személyes sírbolt hossza 3,50 m szélessége 3,00 m

c) 9 személyes sírbolt hossza 3,50 m szélessége 3,80 m

(3) Sírboltok belső méretei:

a) 3 személyes sírbolt hossza 2,30 m szélessége 0,90 m,

b) 6 személyes sírbolt hossza 2,30 m szélessége 1,75 m,

c) 9 személyes sírbolt hossza 2,30 m szélessége 2,50 m,

(4) A sírok egymástól való oldaltávolságának legalább 60 cm-nek, gyermek síroknál pedig legalább 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(5) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) tisztiorvosi engedély alapján, a rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.

(6) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el. Elhaltanként a pótdíj mértéke a /3/ bekezdés szerinti, ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(7) Felnőtt sírhely befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(8) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(9) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. A hant nélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.

(10) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból, biztonságosan fel kell állítania.

14. § (1) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(4) A temető tulajdonosa köteles sírbolt-könyvet vezetni. Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírbolt könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(5) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hatszemélyes sírboltban további 20 urna, kilenc személyes sírboltban további 30 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságáról a sírbolt-könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

15. § A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a központi telephelyén lát el.

Záró rendelkezések

16. §1

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 16. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.