Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszesital-fogyasztás szabályozásáról

Hatályos: 2024. 01. 27

Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszesital-fogyasztás szabályozásáról

2024.01.27.

Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (1) bekezdés a) pontjában foglaltak figyelembevételével a következőket rendeli el.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület használat rendjének megőrzését és megtartását, a közterületek tisztántartását és hozzájárul a közterületi rendbontások, garázda cselekmények, és rendzavarások megelőzéséhez.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

a) közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (továbbiakban: Szabs. tv.) 29. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott terület.

b) szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23a. pontja szerinti ital.

c) alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet. 28. § a) pontja szerinti rendezvény.

A rendelet hatálya és mentességek

3. § (1) A rendelet területi hatálya Kunbaja község közigazgatási területén lévő belterületi közterületekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya minden, Kunbaja közigazgatási területén, bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyre terjed ki.

(3) A rendelet időbeli hatálya nem terjed ki minden év december 31. napján 18:00 órától a következő év január 1-én 6:00 óráig terjedő időszakra.

Szeszes ital fogyasztás korlátozásának szabályai, és kivételei

4. § (1) E rendelet 3. § (3) és a 4. § (2) bekezdéseiben foglalt kivételekkel Kunbaja község belterületének közterületein (különösen a közterület – foglalási engedéllyel nem rendelkező szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusító helyek - továbbiakban: üzletek - előtt és környékén, játszótereken, nevelési és oktatási intézmények előtti közterületeken tilos a szeszesital fogyasztása.

(2) E rendelet 4. § (1) bekezdése szerinti szeszes ital fogyasztás tilalma nem terjed ki:

a) az érvényes közterület-használati engedéllyel, közterület – foglalási engedéllyel rendelkező szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátó-ipari egységekre, és annak érvényes engedéllyel rendelkező előkertjére, teraszára, kitelepülés területére azok hivatalos nyitvatartási idejében,

b) az engedéllyel szervezett és az engedéllyel rendelkező, illetve a Kunbajai Közös Önkormányzati Hivatalhoz bejelentett alkalmi rendezvények területére, a rendezvény idején, illetve a bejelentett családi , községi – és sport eseményekkel kapcsolatos rendezvényekre, illetve bejelentett civil szervezetek, intézmények hivatalos rendezvényeire pl: lakodalmas menet vagy szüreti menet, a rendezvény területére, útvonalára és idejére, valamint

c) a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 110. § (11) bekezdésben meghatározott feltételek teljesítésével megvalósuló közterületi értékesítés esetén, az értékesítés területén belül,

(3) A közterület használati engedély jogosultja, valamint a szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátó-ipari egység köteles vendégkörét tájékoztatni, hogy mely területre vonatkozik az engedélye, azaz mely területen fogyasztható szeszesital a rendelet megsértése nélkül.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.