Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi önkormányzati képviselők, képviselő-testület állandó bizottságai nem képviselő tagjai, az önkormányzati képviselők közül választott tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról

Hatályos: 2022. 01. 11
a helyi önkormányzati képviselők, képviselő-testület állandó bizottságai nem képviselő tagjai, az önkormányzati képviselők közül választott tanácsnok tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról
Általános indokolás
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése kimondja, hogy a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva, törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot. A Mötv. 143. § (4) bekezdés f) pontja felhatalmazást ad a helyi önkormányzat képviselő- testületének, hogy az önkormányzati képviselőnek, a bizottsági elnöknek és tagnak, továbbá a tanácsnoknak járó tiszteletdíjat és természetbeni juttatást rendeletben határozza meg.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet célját és személyi hatályát határozza meg.
A 2. §-hoz
A Képviselő-testület élve a Mötv. 35. § (1) bekezdésében biztosított lehetőséggel, tiszteletdíjat állapít meg a képviselőknek, a bizottság elnökeinek, valamint a bizottságok nem képviselő tagjainak, az önkormányzati képviselők közül választott tanácsnoknak.
A 3. §-hoz
A képviselői tiszteletdíj úgynevezett alapdíja, a bizottsági elnökök pótdíja, valamint a bizottságok nem képviselő tagjainak tiszteletdíja, az önkormányzati képviselők közül választott tanácsnok tiszteletdíja összegszerűen kerül megállapításra. A polgármestert és az alpolgármestert nem illeti meg a képviselői tiszteletdíj, mivel részükre a Képviselő-testület külön döntéssel állapítja meg a tiszteletdíjat.
A 4. §-hoz
A Mötv. már hivatkozott rendelkezése alapján a Képviselő-testület jogosult természetbeni juttatást is megállapítani a képviselőknek.
Az 5. §-hoz
A rendelet meghatározza a tiszteletdíj utalására vonatkozó szabályokat.
A 6. §-hoz, a 7. §-hoz és a 9. §-hoz
A hatályba léptető és a hatályon kívül helyező rendelkezéseket rögzíti.