Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 09. 29

Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.29.
a mezei őrszolgálatról
Általános indokolás
A bevezető rész a jogszabály megalkotásához szükséges érvényességi kellékek felsorolását és a jogalkotás aktusára utaló kifejezést foglalja magában. Önkormányzati rendelet bevezető részének a megszövegezésekor az önkormányzat feladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését vagy más törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni. A bevezető részben meg kell jelölni, ha a rendeletet más, jogszabályban kifejezetten, a rendelet megalkotása vonatkozásában véleményezési hatáskörrel felruházott szerv véleményének kikérésével alkotják meg.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
1. § A rendelet célját határozza meg, azt, hogy a mezei őrszolgálat létrehozásával az önkormányzat Kunbaja község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzését, a termőföldeken lévő, illetve ahhoz tartozó termények és termékek, felszerelések, eszközök, haszonállatok, továbbá mezőgazdasági építmények, egyéb művelési ágú ingatlanok, földmérési jelek védelmét, az illegális hulladéklerakó helyek kialakulásának megakadályozását és a külterület közrendjének közbiztonságának erősítését kívánja elősegíteni, biztosítani.
A 2. §-hoz
2. § A rendelet hatályát határozza meg.
A 3. §-hoz
3. § Meghatározza, hogy rendelet alkalmazásában ki minősül földhasználónak.
A 4. §-hoz
4. § A mezőőr foglakoztatási, szakmai felügyeleti viszonyait szabályozza.
Az 5–8. §-hoz
Az 5. §, 6. §, 7. §, 8. § meghatározza mezőőri járulékfizetési kötelezettség alanyát, mezőőri járulék mértékét, bevallási, eljárási szabályokat és a mentességet.
A 9. §-hoz
9. § Meghatározza befolyt járulék felhasználását, illetve a mezőőri szolgálat működésének pénzügyi biztosítékait, forrását.
A 10. §-hoz
10. § Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.