Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2023. 10. 20

Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.20.
a szociális célú tűzifa támogatásról
Általános indokolás
Kunbaja Község Önkormányzata Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. mellékletének 2.2.1. pontja szerint a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen pályázatot nyújtott be az ebr42 önkormányzati információs rendszerben.
A Belügyminisztérium az Önkormányzatot vissza nem térítendő támogatásban részesítette, melyet az Önkormányzat 137 m3 keménylombos tűzifa vásárlására használhat fel. A tűzifát 2024. február 15-ig kell kiosztani, a támogatás felhasználásáról 2024. április 15-ig a Magyar Államkincstár területileg illetékes Igazgatóság felé kell elszámolni.
A támogatási igény benyújtásának feltétele volt, hogy az Önkormányzat a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit - legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő - rendeletben szabályozza akként, hogy
1. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult előnyt élvezzen,
2. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt, és
3. háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerüljön sor,
4. valamint vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.
Ezen kötelezettségének eleget téve kell, hogy Kunbaja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megalkossa a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletét. A Képviselő-testület a pályázati kiírás és a BMÖGF/46-34/2023. számú Támogató Okiratban foglaltak szerint alkotja meg a helyi rendeletet.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet személyi hatályát megállapító rendelkezés szerint Kunbaján életvitelszerűen élő lakosok igényelhetnek szociális rászorultságuk esetén tűzifát.
A 2. §-hoz
A vonatkozó kérelmek, gyors és hatékony elbírálásának érdekében - a Mötv. 41. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében - a képviselő-testület e hatáskörét, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló, Kunbaja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete 40. § (1) bekezdése szerint létrehozott Humánszolgáltatási Bizottsága hatáskörébe utalja.
A 3. §-hoz
Az (1) bekezdés meghatározza, hogy rászorultság esetén legfeljebb 2 erdei m3 tűzifa kerülhet kiadásra a jogosultnak. Feltétel, hogy az igénylő fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezzen, illetve, hogy a támogatást az előírt nyomtatványon, a meghatározott helyen azt leadva igényelni kell, ahogy ezt a korábbi években is kellett, szociális tűzifa támogatás igénylése esetén. Az (1) bekezdés a) pontja a szociális rászorultság jövedelmi feltételét rögzíti, azzal, hogy a megállapított jövedelem határ a kérelmező háztartásában élők vonatkozásában vizsgálandó. Az (1) bekezdés b) pontja szerint igazoltan mozgáskorlátozott személy jövedelmi viszonyaitól függetlenül jogosult az e rendelet szerinti tűzifára.
A (2) bekezdés meghatározza a háztartás fogalmát.
A (3) bekezdés a pályázati kiírásnak, és támogatói okiratnak megfelelően rögzíti, hogy az igénylők közül mely szociális alapú ellátásban részesülők élveznek előnyt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a rendelkezésre álló tűzifa mennyisége, figyelembe véve a rendelet 4. § (1) bekezdésében megállapított támogatási korlátot (max. 2m3) nem elegendő minden jogosult igénylő támogatási igényének teljesítésére, akkor elsősorban az e bekezdés szerinti jogosultaknak kell, az e rendelet szerinti tűzifát biztosítani.
A (4) bekezdés a tűzifa támogatás korlátait rögzíti: egy lakóingatlan vonatkozásában csak egy jogosult kérelmező támogatható. Több jogosult kérelmező esetén, időrendben az első jogosult kérelmező támogatható.
Az (5) bekezdés rögzíti, hogy a tűzifa támogatás a jogosult fűtésének segítségét szolgálja, az nem átengedhető, nem értékesíthető áru, e tény tudomásulvétele a támogatási eljárás része.
A (6) bekezdés a jogosultsági feltételek vizsgálata során felmerülő kérdések tisztázásához biztosít további eljárási lehetőséget.
A 4. §-hoz
Kizárja azt a lehetőséget, hogy ténylegesen nem lakott ingatlan „fűtésére” támogatás kerüljön megállapításra. Ilyen eset akkor fordulhat elő, ha az igénylő, kérelemben megjelölt, lakcímnyilvántartás szerinti lakóhelye, tartózkodási helye ténylegesen lakatlan, és ez az eljárás során megállapításra kerül.
Az 5. §-hoz
A jelen rendelet szerinti támogatás megállapításának eljárási lépéseit rögzíti, ehhez kapcsolódó határidőket állapít meg.
A 6. §-hoz
(1) bekezdés a szociális célú tűzifa támogatás forrásait rögzíti.
A (2) bekezdés a tűzifa szállítás költségeinek (kitermelés helyétől a község belterületébe) Önkormányzat általi finanszírozását és forrását rögzíti.
A (3) bekezdés rögzíti, hogy a megállapított juttatás kiszállításáról az önkormányzat saját költségvetése terhére gondoskodik, a jogosultakat ilyen költség nem terheli.
A 7. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik. Tekintettel arra, hogy a rendelet szerinti támogatási eljárás/eljárások 2024. március 31. napjáig lezajlanak, a rendelet előírásai teljesülnek, a rendelet a jelölt nappal hatályát veszti.