Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete

A filmforgatás célú közterület – használatról

Hatályos: 2013. 12. 18

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete

A filmforgatás célú közterület – használatról

2013.12.18.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben és a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület a filmforgatás célú közterület – használattal összefüggő, a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvényben ( a továbbiakban: Mgtv.) meghatározott képviselő-testületi hatáskörök gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

2. § Amennyiben a közterületre vonatkozóan már közterület- használat iránti kérelmet nyújtottak be a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez.

3. § (1) Az Mgtv. Szerinti hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételeket teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a.) az eredeti állapot helyreállítását,
b.) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben és tisztán tartását,
c.) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,
d.) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,
e.) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztató megjelentetését a helyi médiában (Izsáki Hírek, Izsáki Televízió), továbbá
f.) a filmforgatás miatt vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.
2.) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában az adott közterületre vonatkozóan érvényes közterület – használati szerződés van, a közterület – használat hatósági szerződés szerinti jóváhagyását meg kell tagadni.
3.) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület – használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület – használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, akinek a kérelem benyújtását megelőző 2 éven belül az Önkormányzattal szemben bármilyen kiegyenlítetlen tartozása volt.

4. § A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az Önkormányzat az akadály elhárítása után az esetleges kártalanítást vagy helyreállítást követő 10 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

5. § 1. A filmforgatás célú közterület – használatért fizetendő díj megegyezik az Mgtv. 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.

(2) A rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt központi területnek számít a Dózsa György, a Kossuth Lajos és a Szabadság tér.

(3) A kérelmező a közterület – használati díj megfizetése alól abban az esetben mentesíthető, ha a filmforgatás közérdekű célt szolgál. A közérdekű célt az Izsáki Polgármesteri Hivatal igazolja. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye. Az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság, az oktatási, kulturális, tudományos és ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás

6. § (1) A filmforgatás célú közterület – használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb, parkolás) nem haladhatja mega teljes közterület 80 százalékát. Ezen belül a technikai kiszolgálás, stáb, valamint a parkolás céljára történő közterület – használat nem haladhatja meg a teljes közterület 40%-át.

(2) A filmforgatás célú közterület – használat időtartama nem haladhatja meg a 14 napot.

(3) Ünnepnapra filmforgatás célú közterület – használat nem hagyható jóvá.

(4) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület – használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

7. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A közterület használatról és a közterületek rendjéről szóló 7/2010.(VI.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki.:

(4) Izsák Város Önkormányzat tulajdonában álló közterületeknek filmforgatás célú használatra vonatkozóan ezen rendelet rendelkezéseit a filmforgatás célú közterület használatról szóló önkormányzati rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.