Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (V.28.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 07. 01

Izsák Város Képviselő-testületének 6/2014 (V.28.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

2014.07.01.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás, a 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Jogi- Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottsága és az Alsó- Duna –völgyi Vízügyi hatóság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

A közszolgáltatással ellátott terület határa, a közszolgáltatás tartalma

1. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatással ellátott terület határa: Izsák Város közigazgatási területe.

(2) A közszolgáltatás kiterjed:

a) az ingatlanon keletkező, közműpótló létesítményben összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítás céljából történő elszállításra,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közműpótló létesítmény: közműcsatornával nem rendelkező ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes gyűjtésére alkalmas, ingatlanon elhelyezett akna.

b) Közszolgáltatási díj: a közszolgáltatásért az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott díj.

c) Ingatlantulajdonos: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/B. §-a szerinti ingatlantulajdonos.

A közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének fő szabályai

3. § (1) A Képviselő-testület a város közigazgatási határain belül a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását szervezett közszolgáltatás útján biztosítja.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére Somogyi István 6070. Izsák Kossuth Lajos u.89. szám alatti lakos egyéni vállalkozó – a BÁCSVÍZ Víz-és Csatornaszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság beszállítási engedélyével rendelkező, a közszolgáltatásra meghirdetett nyilvános pályázat útján kiválasztott - közszolgáltató kizárólagosan jogosult és köteles ellátni a közszolgáltatási szerződésben meghatározott ideig.

4. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésére kijelölt telephely Izsák szennyvíztisztító telep leürítő helye, hrsz: 0346/32, címe: 6070. Izsák Gedeon dűlő 73, üzemeltető a BÁCSVÍZ Zmrt.

(2) A szolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével kapcsolatos szerződés kötni a telephely üzemeltetőjével.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kizárólag az erre kijelölt helyen üríthető le.

(4) Tilos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a közterületen vízfolyásokba, árkokba, termőföldeken, vagy bármely olyan területen történő leürítése, amelyhez az érintett hatóságok nem adtak hozzájárulást.

(5) Tilos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz járdára, úttestre, közterületre történő kivezetése.

(6) Közműpótló létesítménybe csak kommunális vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos közműpótló létesítménybe mérgező-,tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, az ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyaik állagát.

5. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, szállítása csak e célra engedélyezett, és a szállításukhoz előírt vizsgával rendelkező zárt gyűjtőtartályban( szippantó) történhet a közutak szennyezése nélkül.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállító jármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása, ártalmatlanítása jogszabályban meghatározott esetekben szüneteltethető vagy korlátozható.

A közszolgáltatási szerződés létrejötte

6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a tulajdonosnak kell a szolgáltatónál megrendelni, a szolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és szállítását kizárólag eseti megrendelés alapján végzi.

(2) A szolgáltató a megrendeléstől számított 48 órán belül köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet elszállítani.

(3) A szolgáltató és az ingatlantulajdonos között a közszolgáltatással kapcsolatosan a Polgári Törvénykönyv közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerint szerződéses jogviszony a szolgáltatási igénybevételével jön létre.

(4) Az írásbeli közszolgáltatási szerződés tartalmazza legalább a Közszolgáltató adatait, telefonszámát, elérhetőségét, ügyfélfogadásra vonatkozó adatokat, az ingatlantulajdonos( használó) nevét, születési helyét, idejét, anyja nevét, lakcímét, a közszolgáltatással érintett ingatlan címét, a felek jogait és kötelezettségeit, a szerződés tárgyát, a számla kiegyenlítésének módját, a szerződés megszűnésének eseteit, a szerződés hatályát, a szerződésszegés eseteit és szankcióit.

(5) A szolgáltatást igénybe vevő a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó igényét a közszolgáltatónak személyesen vagy telefonon jelentheti be.

A szolgáltató feladatai és kötelezettségei

7. § (1) A szolgáltató a közszolgáltatásra megkötött szerződésben foglaltak szerinti ügyeleti rendet köteles fenntartani.

(2) A szolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, szállítását e rendelet mellékletében foglaltak szerinti díj ellenében végezheti.

(3) A szolgáltató köteles a szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízről számlát kiállítani, és annak egy példányát a leürítési hely üzemeltetőjének leürítéskor átadni.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.

(5) A szolgáltató a tulajdonossal szemben a teljesítést csak jogszabályban, illetve jelen rendeletben meghatározott esetekben tagadhatja meg.

(6) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett megtagadja annak elszállítását.

(7) A közszolgáltatónak a tárgyévet követő év március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a vízügyi hatóságnak és ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak adatot kell szolgáltatnia.

A tulajdonos jogai és kötelességei

8. § (1) Az ingatlantulajdonos részére a közszolgáltatás igénybevétele kötelező.

(2) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik.

(3) Az időlegesen használt ingatlan tulajdonosa szezonális jelleggel jogosult igénybe venni az e rendelet szerinti közszolgáltatást és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos kötelezettségei is erre az időszakra terjednek ki.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a tulajdonos csak jelen rendelet 3. § (2) bekezdésében meghatározott szolgáltatóval végeztetheti el, ha a szolgáltató a jogszabályi előírásoknak megfelel.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését és ideiglenes tárolását az ingatlan tulajdonosa köteles oly módon végezni, hogy az közegészségügyi előírásokat ne sértsen, a környezetet nem veszélyeztesse, másoknak kárt és érdeksérelmet ne okozzon.

(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításának megrendelésekor a tulajdonos egyben kötelezettséget vállal arra, hogy az általa gyűjtött, tárolt szennyvíz kizárólagosan ezen rendelet tárgyi hatálya alá tartozó háztartási szennyvizet tartalmaz.

(7) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása során bebizonyosodik, hogy a tulajdonostól elszállított szennyvíz nem kizárólagosan kommunális szennyvizet tartalmazott, úgy a tulajdonos az okozott kárért a szolgáltató felé a polgári jog szabályai szerint felel.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás díja

9. § (1) A közszolgáltatás díját a Képviselő-testület határozza meg a szolgáltatóval történt egyeztetést követően. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni.

(2) A tulajdonos e rendelet melléklete szerinti díjat a szolgáltató által meghatározott módon fizeti meg.

(3) A szolgáltató ármegállapítására vonatkozó kérelmét a megelőző év szeptember 30-ig jelezheti a Képviselő-testület felé.

(4) A Képviselő-testület a szolgáltatás díját évente felülvizsgálhatja.

Lakossági támogatás

10. § (1) A Képviselő-testület a város közigazgatási területéről beszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szabályozott elhelyezésének és ártalmatlanításának elősegítése érdekében az állami költségvetési törvényben foglaltak szerinti támogatást biztosítja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatást a közszolgáltató az ártalmatlanítást követően a tárgyhónapot követő hónap 10-ig igényelheti az önkormányzattól. Az igényléshez csatolni kell a beszállított szennyvíz mennyiségét és eredetét igazoló számlák másolatát.

(3) A támogatás folyósításáról a jegyző gondoskodik.

A személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

11. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával összefüggésben, kizárólag a közszolgáltatást igénybevevő személyek nyilvántartása érdekében, a közszolgáltatás igénybevételének időtartama alatt jogosult a közszolgáltatást igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, anyja nevét, mint személyes adatot kezelni.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

Záró rendelkezések

12. § E rendelet 2014. július 1. napján lép hatályba.