Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (IX.2.) önkormányzati rendelete

Az adóügyi köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2015. 09. 02

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015. (IX.2.) önkormányzati rendelete

Az adóügyi köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

2015.09.02.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében és Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013.(VI.4.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklet I/2 pontjában foglaltak alapján a Jogi- Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Izsáki Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata szerint adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselőkre ( továbbiakban: adóügyi köztisztviselők).

Az érdekeltségi alap forrásai

2. § (1) Az érdekeltségi alap forrásai:

a) az esedékesség időpontjáig be nem fizetett és az adóügyi köztisztviselők eredményes közreműködése révén befolyt adóhátralék 10 %-a,

b) az adószámlára teljesített befizetésekből késedelmi pótlékra elszámolt összeg,

c) az adóalanyok terhére jogerősen megállapított és befolyt adóhiány, továbbá adóbírság 10 %-a.

(2) Az érdekeltségi alap képzésénél a gépjárműadó vonatkozásában az önkormányzatot megillető bevételi hányad vehető figyelembe.

A érdekeltségi alap kifizetésének jogcímei

3. § (1) Az érdekeltségi alapból bevétel teljesítési és adókimunkálási jutalék fizethető ki.

(2) Az 1. §.-ban meghatározott adóügyi köztisztviselőket bevétel teljesítési jutalék illeti meg, ha az önkormányzat kezelésében lévő adókból elszámolt bevétel eléri az önkormányzatnál nyilvántartott folyó évi fizetési kötelezettség ( folyó évi helyesbített előírás) 98 %-át. A folyó évi helyesbített előírás kiszámításakor a nem jogerős előírásokat, a visszatérítés címén előírt, valamint a bíróság által felfüggesztett befizetési összegeket figyelmen kívül kell hagyni. A teljesítést a zárási összesítő alapján kell megállapítani.

(3) Adókimunkálási jutalékból az adóügyi köztisztviselők közül csak az részesül,akinek tevékenysége adótöbblet bevételt eredményez az adóellenőrzés, adatszerzés, felderítés vagy az adóbehajtási munka során.

A kifizetés szabályai

4. § (1) A bevétel teljesítési jutalék az adóügyi köztisztviselőket illetményük alapján illeti meg. A jutalékot csak fegyelmi büntetés alapján lehet elvonni. A köztisztviselő 60 munkanapot meghaladó távolléte esetén( kivéve a rendes szabadság időtartamát ) a jutalékot arányosan csökkenteni kell.

(2) A bevétel teljesítési jutalékot a folyó évi helyesbített előírás és az elszámolt bevétel arányának 98 %-os teljesítése esetén 1 havi, minden további 1 %-os növekedés estén pedig 0,5 havi- a teljesítés évének utolsó besorolás szerinti- alapilletményével azonos összegben kell kifizetni.

(3) A 3. §. (3) bekezdése alapján kifizetendő jutalék mértékét a jegyző állapítja meg a polgármesterrel egyetértésben. Az adókimunkálási jutalék személyenként és naptári évenként nem haladhatja meg az adóügyi köztisztviselő éves alapilletményének 10 %-át.

(4) Az érdekeltségi alap terhére a külön jogcímeken történő összesen kifizetés személyenként és naptári évenként nem haladhatja meg az adóügyi köztisztviselők éves alapilletményének a 33 %-át, illetve köztisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXC. törvény bekezdésében megállapított mértéket.

(5) A jutalékot a tárgyévet követő év január 31.-ig kell kifizetni.

(6) Az érdekeltségi kifizetések feltétele, hogy az adóügyi dolgozók eredményeképpen a felderítésből, előírásból és behajtásból az önkormányzatnak többletbevétele képződjön.

Záró rendelkezések

5. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit a 2015. évi teljesítések értékelésénél kell első ízben alkalmazni.

(2) A fel nem használt érdekeltségi alap a következő évre nem vihető át.

(3) Az érdekeltségi jutalékra a bér jellegű juttatásokra vonatkozó társadalombiztosítási és adójogszabályokat kell alkalmazni.