Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (IX.2.) önkormányzati rendelete

A parkolási rendről

Hatályos: 2015. 09. 02

Izsák Város Képviselő-testületének 15/2015 (IX.2.) önkormányzati rendelete

A parkolási rendről

2015.09.02.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közeledésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013.(VI.4.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklet I/2. pontjában foglaltak alapján a Jogi- Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya Izsák Város közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed valamennyi közúti gépjárműre, kivéve:

a) a megkülönböztetett jelzéssel ellátott járművekre,

b) a figyelmeztető jelzést használó kommunális járművekre,

c) kerékpárokra,

d) a külön jogszabályban meghatározott parkolási igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozott személyek által használt gépjárművekre.

(3) Jelen rendeletet kell alkalmazni az épületek létesítésének, meglévő épületek átalakításának, bővítésének, valamint rendeltetés- módosításának engedélyezési eljárása során.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

1. Használati elsőbbségi jog: közterületen lévő parkoló használati jogának átadása, ellenérték fejében. A használati elsőbbségi jog nem biztosít kizárólagos használatot, onnan nem küldhető el, aki nem a használati elsőbbségi jog jogosultjának szolgáltatását veszi igénybe.

2. Hozzárendelt parkoló: az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.17.) Komr. rendelet ( továbbiakban: OTÉK) szerint szükséges parkoló szám a tevékenység végzéséhez, amely nem jelent konkrét várakozóhelyet, csak a várakozóhely számszerű meghatározását.

3. Közintézmény jellegű közszolgáltatók: orvosi rendelő, posta, iskola, óvoda, művelődési ház, sportlétesítmények, polgármesteri hivatal.

4. Parkoló: gépjármű várakozás céljára kiépített, közúttól elkülöníthető várakozóhely.

5. Szükség parkoló: gépjármű várakozás céljára ideiglenesen kijelölt hely.

6. Várakozóhely: gépjármű várakozás lehetősége közút területén. Ennek szabályozása a KRESZ előírásai szerint történik.

7. Egyéb szolgáltatók: kereskedelem, vendéglátás, szállás férőhelyek, egyéb idegenforgalmi szolgáltatás.

3. § Parkoló rendeltetéstől eltérő használata csak rendkívül indokolt esetben engedélyezhető a közútkezelő által. Az engedélyezésre a közterületek használatára vonatkozó szabályok irányadóak.

II. Parkolók használata

4. § (1) A közterületi parkolók használata ingyenes.

(2) Közterületen kizárólagos parkoló használat nem biztosítható. Kivéve a mentőszolgálat és az orvosi ügyelet gépjárművei.

(3) Üzleti tevékenységhez figyelembe vett magánparkolót – amely egyúttal a közforgalom részére is biztosított – annak nyitvatartási ideje alatt nem szabad lezárni.

III. Parkolók létesítése

5. § (1) Parkoló létesítése, építési és használatbavételi engedély köteles tevékenység, melyet az – ha az más építési engedélyköteles tevékenységhez kapcsolódik – épület, építmény engedély kérelmével együtt kell benyújtani az illetékes hatósághoz.

(2) Parkolók számának meghatározásánál a meglévő tényleges és/vagy tervezett területeket kell figyelembe venni az OTÉK 42. §, illetve jelen rendelet szabályai szerint. Ez vonatkozik a bővítésre és a gyakorolt tevékenységi kör megváltoztatására is.

(3) Egynél több lakást, valamint szolgáltatói tevékenység részére épületet, épületrészt magába foglaló létesítményekre építési, átalakítási, használati mód megváltoztatási engedély csak akkor adható, ha a kötelezően előírt parkoló szám biztosítható.

(4) Az engedélyt az építési hatóság adja ki.

(5) Az előírt parkoló használatbavételi engedélyének hiányában az épület használata, üzemeltetése nem engedélyezhető.

IV. Parkolóhelyek megváltása, használati elsőbbségi jog

6. § (1) Abban az esetben, ha a meglévő telekadottságok, illetve beépítés nem teszi lehetővé az OTÉK 42. §-ában előírt számú várakozóhely létesítését saját telken belül, úgy az építtető kezdeményezheti az önkormányzatnál a parkolóhelyek megváltását. Amennyiben az önkormányzat ezt nem tudja biztosítani, úgy jelen rendelet 5. § (5) bekezdése szerint kell eljárni.

(2) Jelen parkolási rendelet alapján, a rendeletben szabályozott feltételek megtartása mellett a települési önkormányzat, a gépjármű- várakozó helyek kialakítását – az út kezelője, valamint az illetékes szakhatóság hozzájárulásának birtokában- egy adott telekhez, építményhez kapcsolódóan megengedheti. A gépjármű- várakozó helyek kialakítására ebben az esetben a közterületek közlekedésre szánt területe egy részének felhasználásával, a létesítmény- közúton mért – 500 m-es körzetében kerülhet sor.

(3) Meglévő közterületi parkolóban található várakozóhelyekből a Képviselő-testület döntése alapján a (2) bekezdésben rögzített feltétel megléte esetén a szükséges mértékig használati elsőbbségi jog biztosítható. A használati elsőbbségi jog biztosítása során vizsgálni kell az érintett területen az egyidejű használatot, a használat sajátosságait, a terület tömegközlekedési ellátottságát, valamint a forgalmi sajátosságokat.

(4) A (2) –(3) bekezdésben rögzített lehetőség biztosítása képviselő-testületi határozattal történik. A határozatban a biztosított használati jog egyéb feltételeiről is rendelkezni lehet. E lehetőség ellenértékeként a jogosultnak díjat kell fizetnie az önkormányzat részére. A fizetendő díj számításának módszerét jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(5) Díjfizetés elmulasztása a használati elsőbbségi jog megvonását és annak jogkövetkezményeit vonja maga után.

V. Parkolók biztosítása

7. § (1) Új parkoló létesítésénél, ha az közterületen épül, az építési költség a beruházót terheli azzal, hogy a létesítmény az önkormányzat tulajdonába kerül a használatbavételi engedély kiadásától kezdődően. A beruházás értéke ellenében a használatbavételtől számított 5 évig használati elsőbbséget szerez külön díjfizetés nélkül a beruházó. Az 5 év eltelte után a parkoló – használatot díjfizetési kötelezettség terheli.

(2) Közterületen létesített parkoló csak a közútkezelő engedélyével zárható le.

8. § (1) Közterületi parkolókat és a közforgalom részére megnyitott parkolókat a közútkezelő ellenőrzi.

(2) Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszűntetése érdekében intézkedik teljesítési határidő megjelölésével a használó felé.

VI. Záró rendelkezések

E rendelet 2015. szeptember 15. napján lép hatályba.