Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015. (XI.11.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2016. 04. 16

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015. (XI.11.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2016.04.16.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva , továbbá Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2013.(VI.4.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklet I/2. pontjában foglaltak alapján a Jogi- Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet személyi hatálya kiterjed azon személyekre, akik Izsák Város illetékességi területén az Izsáki Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetőjénél jelentik be a házasság megkötésére vagy élettársi kapcsolatuk bejegyzésére( a továbbiakban együtt: házasságkötés) irányuló szándékukat, továbbá a rendelet hatálya kiterjed az Izsáki Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre.

A hivatali munkaidőn kívüli és a külső helyszínen történő házasságkötés

2. § A házasság megkötésének céljára Izsák Város Önkormányzata hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja a hivatali helyiséget és a házasságkötés hivatali feltételeit a Polgármesteri Hivatal tanácskozó termében.

3. § (1) Amennyiben jelen rendelet hatálya alá tartozó személyek a hivatali helyiségen, illetve munkaidőn kívül kívánnak házasságot kötni, ebben az esetben kérelmet kell benyújtaniuk a jegyzőhöz.

(2) Az anyakönyvvezetőhöz illetékmentes, indokolással ellátott kérelmet kell benyújtani:

a) a hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény iránt,

b) a hivatali munkaidőn kívül történő és hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény iránt,

c) hivatali időben, és hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény iránt.

(3 A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas az anyakönyvi esemény méltóságteljes lebonyolítására és a jogszabályban előírt feltételek biztosítására, továbbá e rendeletben meghatározott díjat megfizetik.

4. § (1) A megtartott házasságkötés esetén a szolgáltatás ellentételezéseként jelen rendeletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni az alábbiak szerint:

a) Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésért: 20.000,- Ft

b) Hivatali helyiségen kívül hivatali időben történő házasságkötésért: 20.000,- Ft

c) Hivatali munkaidőn és helyiségen kívül történő házasságkötésért 20.000,- Ft.

(2) A díjak az ÁFA-t és a házasságkötéshez használt kellékek (gyertya, pezsgő, virág) költségeit nem tartalmazzák.

(3) A hivatali munkaidőn kívül, vagy hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés megkötésénél közreműködő anyakönyvvezetőt nettó 10.000 forint díjazás illeti meg.

5. § E rendelet 4. §-ában meghatározott szolgáltatási díjat előre, legkésőbb a házasságkötés létesítésének kitűzött időpontját megelőző 30 nappal korábban egy összegben az Izsáki Polgármesteri Hivatal házipénztáránál kell befizetni, melyet a befizetési pénztárbizonylattal vagy annak másolatával igazolni kell az anyakönyvvezető előtt.

6. § A házasságkötés elmaradása esetén, ha erről a kitűzött időpontot megelőzően legalább 15 nappal az érintettek írásban értesítették a jegyzőt,a befizetett díj az értesítés hivatalba érkezését követő 30 napon belül a befizető részére visszafizetésre kerül.

7. § Az anyakönyvi esemény létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt évente egy alkalommal bruttó 60.000 Ft ruházati támogatás illeti meg, melyről számlát kell hoznia.

Záró rendelkezés

8. § (1) Jelen rendelet 2015. december 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a még nem bejelentett házasságok esetén kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes anyakönyvi eljárások díjáról szóló 5/2011.(III.30.) önkormányzati rendelet.