Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2016. (IX.21.) önkormányzati rendelete

A díszpolgári cím, valamint az IZSÁKÉRT emlékérem alapításáról, adományozásáról és a díszpolgári cím viseléséről

Hatályos: 2019. 09. 18

Izsák Város Képviselő-testületének 12/2016 (IX.21.) önkormányzati rendelete

A díszpolgári cím, valamint az IZSÁKÉRT emlékérem alapításáról, adományozásáról és a díszpolgári cím viseléséről

2019.09.18.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény32. cikk (1) bekezdés i) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ának 1 és 3. pontjaiban biztosított jogkörében eljárva, valamint Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I.

1. A díszpolgári cím alapítása

1. § Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete „ Izsák Város Díszpolgára” kitüntetést alapít azon természetes személyek munkásságának elismeréséül, akik a város fejlődéséért kiemelkedően tevékenykedtek, munkásságukkal, alkotásaikkal elismerést szereztek a városnak.

2. A díszpolgári cím adományozásának szabályai

2. § Évente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható.

3. § Az „Izsák Város Díszpolgára” címet a város lakossága nevében Izsák Város Önkormányzat Képviselő- testülete adományozza annak az élő, vagy elhunyt, magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely téren kiemelkedő munkájával, vagy életművével a városban, országosan vagy nemzetközi viszonylatban elismerést szerzett, és ezzel hozzájárult Izsák város jó hírnevének öregbítéséhez.

4. § Az „ Izsák Város Díszpolgára” címmel – az 5. § kivételével – a mindenkori polgármesteri illetmény bruttó összegének megfelelő pénzjutalom, és erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár.

5. § (1) Elhunyt személy részére adományozott (posztumusz) díszpolgári címmel díszoklevél és emlékplakett jár.

(2) A díszoklevelet és az emlékplakettet az élő házastársnak, nem léte esetén a törvényes öröklés rendje szerinti legközelebbi hozzátartozónak, megegyezésük hiányában a legidősebb élő legközelebbi hozzátartozónak kell átadni.

6. § A díszpolgári cím adományozására írásban, részletes indokolással ellátott – az életutat és a közéleti, szakmai munkásságot bemutató – javaslatot tehet bármely személy, közösség, szervezet.

7. § (1) A díszpolgári cím odaítélésére a polgármester kizárólag a kitüntetés átadását megelőző 30 nappal bezárólag, a határidőre beérkezett javaslatok figyelembe vételével terjeszti javaslatát döntésre a képviselő-testület elé.

(2) Az adományozásra vonatkozó határozati javaslatot, a javasolt személy életútját, közéleti és szakmai munkásságát bemutató indokolással kell ellátni.

(3) A cím adományozásáról – kizárólag a határidőre beérkezett javaslatok alapján – a Képviselő-testület minősített többséggel dönt. A határozat a kitüntetett családi és utónevét tartalmazza, valamint az odaítélés indokát.

(4) A kitüntetés odaítéléséről hozott testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a polgármester gondoskodik.

8. § A kitüntetés odaítéléséről meghozott döntés után a kitüntetett ( vagy az 5. § (2) bekezdés szerinti legközelebbi hozzátartozóját) nyilatkoztatni kell arról, hogy hozzájárul-e az ünnepélyes átadás alkalmával, illetve azt követően a helyi médiában az adományozás indokolásában szereplő rá vonatkozó személyes adatok nyilvánosságra hozatalához.

9. § A díszpolgári címet tanúsító díszoklevelet és emlékplakettet a város kiemelt rendezvényein a Sárfehér Napok, vagy az Izsáki Őszi Fesztivál nyitóünnepségén - amennyiben nem kerülnek megrendezésre akkor az Október 23-ai ünnepségen –a polgármester adja át.

3. A díszpolgári cím viseléséről

10. § (1) A város díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti az őt megillető alábbi kiváltságokat:

a) tanácskozási joggal részt vehet a Képviselő-testület ülésein,

b) hivatalos az önkormányzat által rendezett városi ünnepségekre,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat és intézményei által szervezett városi rendezvényeket,

d) ingyenesen jogosult az Izsáki Hírek önkormányzati lap átvételére,

e) elhalálozása esetén- ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, illetve családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes sírhelyet biztosít számára.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogok érvényesítésért a jegyző a felelős.

11. § (1) A kitüntetettek nevét a városháza emeleti feljárójánál elhelyezett táblán fel kell tüntetni.

(2) A kitüntetettekről díszes kivitelezésű albumban nyilvántartást kell vezetni.

(3) A nyilvántartás tartalmazza a kitüntetett nevét, foglalkozását, az adományozás évét és mellékelni kell az adományozásról szóló határozatot. A nyilvántartással kapcsolatos adminisztrációt a polgármesteri titkárság köztisztviselője látja el.

12. § Az elismerés és a juttatás költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

4. A díszpolgári cím visszavonásának rendje

13. § (1) A díszpolgári címet a Képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntetett az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt, jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélte, és (vagy) a közügyektől eltiltotta.

(2) A cím visszavonására bárki írásban, indokolással ellátott javaslatot tehet. Az (1) bekezdésnek megfelelő javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(3) A beérkezett javaslatról, illetve a visszavonásáról a díszpolgárt a polgármester tájékoztatja.

(4) A visszavont díszpolgári címmel kapott emlékplakettet és díszoklevelet a kitüntetett köteles visszaadni.

(5) A címtől megfosztott díszpolgár nevét a városháza emeleti feljárójában elhelyezett tábláról le kell venni és a kitüntetettek nyilvántartásából törölni kell.

II.

5. Az IZSÁKÉRT emlékérem alapítása

16. § Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete „ IZSÁKÉRT emlékérmet” alapít azon természetes személyek és szervezetek munkásságának elismeréséül, akik a város fejlődéséért eredményes és maradandó munkát végeztek.

6. Az IZSÁKÉRT emlékérem adományozása

17. § (1) IZSÁKÉRT emlékérem évente legfeljebb 10 db adományozható.

(2) IZSÁKÉRT emlékérem adományozható annak a természetes személynek, családnak vagy szervezetnek, aki (k) a város gazdasági és kulturális életében, a városi egészségügy, oktatás, nevelés és közművelődés területén, a településfejlesztésben, vagy a város szépítésében eredményes és maradandó munkát végzett(végeztek).

(3) Az eljárási szabályokra a 6- 9. §-osok rendelkezéseit kell alkalmazni.

18. § (1) Az emlékéremmel együtt a Képviselő-testület döntésének megfelelően tárgyjutalom is adható.

(2) Az (1) bekezdés szerinti költségek fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni.

7. Záró rendelkezések

19. § (1) E rendelet 2016. november 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejüleg a díszpolgári cím, valamint „IZSÁKÉRT„ emlékérem alapításáról és adományozásáról szóló 6/2002.(VIII.27.) számú rendelettel módosított 7/1997.(VIII.6.) számú rendelet hatályát veszti.

(3) A díszpolgári cím emlékplakettjének, emléklapjának és az IZSÁKÉRT emlékérem plakettjének leírását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.