Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2016. (IX.21.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat kulturális feladatainak ellátásáról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2017. 04. 25

Izsák Város Képviselő-testületének 13/2016 (IX.21.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat kulturális feladatainak ellátásáról

2016.10.01.

Izsák Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § Izsák város történelme, földrajzi elhelyezkedése, természeti adottságai , a hagyományok ápolása, a település oktatási- kulturális igényei és a jelenkor kihívásai kötelezettségként veti fel a kulturális javak, értékek megőrzését, ápolását és továbbfejlesztését. Ezek figyelembevételével a helyi közművelődés célja:

a) A település lakosságának a kulturális örökség javainak megismerésére, feltárására, megóvására és közkinccsé tételére vonatkozó jogának érvényesítése, művelődési igényei kielégítéséhez közművelődési, közösségi szintér biztosítása, szervezési, tartalmi segítség nyújtása.

b) A közösségi művelődéshez megfelelő és méltó környezet és infrastruktúra biztosítása.

c) Helyi alapítványok, egyesületek, társadalmi szervezetek kulturális tevékenységének támogatása.

d) A város természeti, környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele (fesztiválok, bemutatók, kiállítások szervezése, kulturális turizmus elősegítése).

e) A településhez kapcsolódó hagyományok ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek (ideértve a nemzetiségi hagyományokat is) működtetése.

f) A helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése.

g) A város intézményeiben folyó szakmai tevékenységek koordinálása, a tanórán kívüli ismeret- és tudásgyarapítás, kompetenciafejlesztés támogatása, a kulturális tevékenységek és a programkínálat fejlesztés érdekében a pályázatok előkészítése és benyújtása.

h) A testvér települési kapcsolat ápolása és fejlesztése.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre,

b) az önkormányzat mindenkori közművelődési intézményeire, közösségi szintereire, továbbá ezek fenntartóira és alkalmazottjaira,

c) a rendelet által szabályozott közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott szervezetekre, vállalkozásokra és intézményekre,

d) a képviselő-testületre és szerveire.

3. A helyi közművelődési feladatok meghatározása

3. § Muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult.tv.) 76. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott közművelődési tevékenység megvalósításának módja különösen:

a) a nevelési- oktatási intézmények tanulóinak (óvodásainak) tanórán kívüli ismeret- és tudásgyarapításának, kompetenciafejlesztésének támogatása, továbbá a kulturális szolgáltatások, tevékenységek és programkínálat fejlesztése.

b) képességfejlesztő, mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő programok, tanfolyamok szervezése, szakkörök, klubok működésének támogatása.

c) az iskolarendszeresen kívüli tanulás támogatása a nyilvános könyvtári ellátás segítségével.

d) életminőséget és életesélyt javító felnőttoktatási lehetőségek támogatása a közfoglalkoztatás szervezésében résztvevő szervezetekkel történő együttműködés keretében.

4. § A Kult. tv.76. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltak megvalósításának módja különösen:

a) a honismereti tevékenység támogatása,

b) helytörténeti, településtörténeti, képzőművészeti kiállítások rendezése, tudományos emlékülések szervezése, támogatása, gyűjtők anyagának bemutatása.

c) helyi értékek védelme érdekében együttműködés a Helyi Értéktár Bizottsággal.

d) helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, versenyek, vetélkedők szervezésének támogatása.

e) település virágosítási verseny meghirdetése, felügyelete, értékelésének előkészítése.

f) „ Izsáki Sárfehér Napok”, a „Tavaszi majális” programsorozatok megszervezésének támogatása,

g) a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei tevékenységének bemutatása, ismertté tétele elsősorban helyi kiadványok útján.

5. § A Kult. tv. 76. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározottak érdekében:

a) városi és nemzeti ünnepek megszervezése (Március 15-e, Augusztus 20-a, Október 23-a).

b) roma nemzetiségi programok (gyermeknap, táncház) szervezése.

6. § A Kult. tv. 76. § (2) bekezdés d) pontjában foglaltak megvalósítása érdekében:

a) amatőr művészeti csoportok, egyesületek, klubok, körök tevékenységének anyagi támogatása, működésükhöz helyszín biztosítása

b) koncertek, kiállítások, irodalmi, zenei és színházi esték, TIT előadások szervezése.

7. § A Kult. tv. 76. § (2) bekezdés e) pontjában közvetlenül vagy a 12. §-ban felsorolt, a közművelődési feladatok ellátásában közreműködő intézmények, szervezetek együttműködésével történik. Rendszeres együttműködés a civil szervezetekkel ( Civil Kerekasztal).

8. § A Kult. tv. 76. § (2) bekezdés f) pontjában meghatározottak alapján biztosítja a német testvértelepüléssel fennálló kapcsolat kulturális együttműködése keretében meghatározott programok megszervezését.

9. § A Kult. tv. 76. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározottak keretében a tárgyi, technikai feltételek biztosítása, ennek keretében a civil szervezetek és a civil szervezetnek nem minősülő szervezetek működéséhez szükséges helyiség biztosítása. ( Ezüst Gólya Nyugdíjas Klub, Civil Kerekasztal, Tegyünk Izsákért Egyesület).

10. § A Kult. tv. 76. § (2) bekezdés h) pontjának megvalósulása különösen:

a) színházi előadások, egészségnevelési előadások szervezése,

b) számítógép, internet használati lehetőségek biztosítása a könyvtárban,

c) a kulturális turizmus ösztönzése,

d) helyi újság kiadása, helyi televízió működtetése.

11. § A Kult. tv. 76. § (2) bekezdés i) pontjában foglaltaknak megfelelően:

a) előadások, kiállítások szervezése a könyvtárban, könyv- és könyvhasználati órák, könyvtári vetélkedők, kézműves foglalkozások szervezése gyermekek számára.

b) a település örökség részét képező tárgyak állagmegóvása, vagyonbiztonságának megteremtése, a látogathatóság biztosítása és az állomány gyarapításának támogatása.

4. A helyi közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

12. § (1) Az Önkormányzat az 1 §-ban meghatározott közművelődési feladatok ellátását az Izsáki Általános Művelődési Központ fenntartásával biztosítja.

(2) A közművelődési feladatok megvalósítását segítik:

a) Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Zeneiskola,

b) Izsákért Közalapítvány,

c) városban működő civil szervezetek, egyházak.

d) Izsák Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

5. A helyi közművelődési feladatok finanszírozása

13. § (1) Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődési intézményfenntartás, a beruházás, fejlesztés kiadásait. Az 1. §-ban meghatározott feladatok ellátása, az intézmény működtetése érdekében az önkormányzat az intézmény fenntartási és működési kiadásait állami és önkormányzati támogatásból, részben a saját és átengedett központi bevételekből, valamint a pályázati úton elnyert összegekből fedezi.

(2) Önálló nagyrendezvényre az Önkormányzat saját költségvetésén belül biztosítja a költségvetési támogatást:

a) Sárfehér Napok,

b) Német testvértelepülés látogatása,

c) Tavaszi Majális,

d) Az állami és nemzeti ünnepek helyi megrendezéséhez kapcsolódó kiadások,

e) Civil szervezetek, civil szervezetnek nem minősülő egyéb szervezetek támogatása pályázati úton.

(3) Az önkormányzati költségvetésben elkülönített keretösszeg felosztását, a felhasználás és elszámolás szabályait külön önkormányzati rendelet szabályozza.

6. Közművelőségi megállapodás

14. § (1) Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a Kult.tv. rendelkezéseinek megfelelő jogi személlyel vagy magánszeméllyel közművelődési megállapodást köthet.

(2) A közművelődési megállapodás kezdeményezését pályázati formában a Képviselő-testülethez kell benyújtani.

7. Záró rendelkezések

15. § (1) E rendelet 2016. október 1. napján lép hatályba

(2) Hatályát veszti Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról szóló a 9/2002.(IX.17.) számú rendelettel módosított 6/2009.(VI.4.) számú rendelete.