Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (IV.6.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat helyi sporttevékenységekkel kapcsolatos feladatairól

Hatályos: 2016. 05. 01

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016. (IV.6.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzat helyi sporttevékenységekkel kapcsolatos feladatairól

2016.05.01.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikkének (2) bekezdésében maghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX- törvény 13. § (1) bekezdésében 15. pontjában és a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, Izsák Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014. (XII.4.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklet I/2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi-, Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság és Izsák Város Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014.(XII.4.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklet II/4. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Oktatási- Kulturális és Sportbizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy megalapozza és létrehozza Izsák Város Önkormányzata ( továbbiakban: Önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert és keretet adjon a sport támogatására rendelet összegek felhasználásának.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat által a sport területén vállalt feladatokra, valamint a sport támogatására rendelet eszközök felhasználására.

(2) A rendelet hatálya kiterjed minden Izsák város közigazgatási területén működő, hivatalosan bejegyzett, sporttevékenységet végző jogi személyiségű sportszervezetre, minden önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítmény üzemeltetőjére, oktatási és nevelési intézményre, iskolai sportkörre és olyan a város területén működő gazdasági társaságokra, amelyek működésük során e rendelet alapján támogatásban részesülnek.

3. Az Önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

3. § (1) Az Önkormányzat feladata illetékességi területén a város sporttevékenységének támogatása. Ennek formái különösen:

a) a sport közép és hosszú távú fejlesztési céljainak megfelelő helyi sportkoncepció meghatározása és megvalósítása.

b) az a) pont szerinti célok alapján a sporttal foglalkozó helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel való együttműködés,

c) az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények fenntartása, működtetése,- amennyiben az anyagi forrás lehetővé teszi- tétesítése.

(2) Az Önkormányzat feladatai illetékességi területén a sport közép- és hosszú távú fejlesztési céljaira figyelemmel a következők:

a) a tulajdonban álló sportlétesítmények fejlesztése,

b) a szabadidősport feltételeinek javítása,

c) a diáksport, a minőségi versenysport utánpótlás- nevelés, az utánpótlás- nevelés, a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékkal élők sportjának, illetve a nagyarányú részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának segítése,

d) adottságainak megfelelő részvétel a nemzetközi sportkapcsolatokban,

e) az iskolán kívüli, önszerveződő sport tevékenység feltételeinek elősegítése,

f) a nemzeti és a nemzetközi sport népszerűsítése.

II. Fejezet

Az önkormányzati sportfeladatok ellátásának struktúrája és finanszírozási rendszere

4. Az önkormányzati sportfeladatok ellátásának struktúrája

4. § (1) A Képviselő-testület dönt a város:

a) sportkoncepciójáról,

b) sportrendeletéről,

c) az éves önkormányzati sporttámogatási összegek meghatározásáról,

d) az önkormányzati tulajdonú sportlétesítmények és a közterületi játszóterek fenntartásáról, működtetéséről, felújításáról, új létesítmények építéséről,

e) a sport területén végzett kiemelkedő munka elismeréséről.

(2) Az Oktatási- Kulturális és Sportbizottság:

a) előkészíti a város sportkoncepcióját,

b) véleményezi a sportrendeletet,

c) javaslatot tehet az éves költségvetési rendelet sporttámogatási keretének meghatározására,

d) folyamatosan kapcsolatot tart a városban működő sportszervezetekkel,

e) véleményezi a sport területén végzett kiemelkedő munka elismeréséről szóló képviselő- testületi előterjesztéseket.

5. A sporttámogatás mértéke, biztosításának feltételei,a támogatás formái

5. § (1) A Képviselő-testület a helyi sport közvetlen és közvetett támogatására fordított összeg nagyságát anyagi tehervállaló képességére figyelemmel az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(2) A Képviselő- testület törekszik arra, hogy növelje az éves sporttámogatásokon belül a diák és szabadidősport támogatási arányait.

6. § (1) A Képviselő-testületnek és a bizottságnak a helyi sportszervezetek önkormányzati támogatásának odaítélésekor az alábbi szempontokra kiemelten kell figyelemmel lennie:

a) a sportszervezet utánpótlás- nevelés területén végzett tevékenységére, az utánpótlás- nevelés színvonalára, mind mennyiségi ( rendszeresen sportolók és az igazolt sportolók száma), mind a minőségi (elért versenyeredmények) szempontjából,

b) a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény alapján kapott, a látvány- csapatsportok sportszervezetei részére adott támogatások arányára,

c) a sportszervezetek átlátható, ellenőrizhető, törvényes gazdálkodására,

d) a sportszervezetek sportstatisztikai mutatóira és ezek szolgáltatására a város számára ( tájékoztatók, beszámolók stb.)

e) a helyi sporttal foglalkozó önkormányzati programokon való részvételre,

f) a sportot népszerűsítő, arról informáló önkormányzati kezdeményezéseken való részvételre.

(2) Az önkormányzati forrásból nyújtott támogatás folyósítása a sportszervezetekkel és az egyéni sportok képviselőivel kötendő támogatási szerződés alapján történik.

(3) A támogatási szerződést az önkormányzat nevében a polgármester köti meg.

(4) Nem részesülhet önkormányzati támogatásban az a sportszervezet:

a) aki a támogatási szerződés teljesítéséről szóló beszámolóban vagy pénzügyi elszámolásban megtévesztő vagy valótlan adatot szolgáltatott vagy ilyen nyilatkozatot tett,

b) akivel szemben a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényben foglalt összeférhetetlenségi ok, vagy érintettség áll fenn, és ezen körülmény közzétételét a törvény szerinti határidőben nem kezdeményezi,

c) akinek bírósági nyilvántartásból való törlését az ügyészség kezdeményezte,

d) akinek az önkormányzat felé korábbi támogatásból származó, lejárt határidejű elszámolási vagy visszafizetési kötelezettsége van,

e) aki a támogatási szerződés megkötésének feltételeként meghatározott nyilatkozatokat nem teszi meg, dokumentumokat nem nyújtja be, vagy a megtett nyilatkozatát visszavonja,

f) akinek a támogató által meghatározott saját forrás nem áll rendelkezésére, továbbá azt nem igazolja, vagy arról nem nyilatkozik,

g) akit doppingolás miatt jogerősen elmarasztaltak.

6. A támogatás formái

7. § (1) A költségvetési rendeletben meghatározott összegből a Képviselő-testület dönti el a sportszervezetek támogatásának mértékét és módját.

(2) A támogatás módja lehet:

a) pályázati rendszer keretében,

b) egyedi kérelem alapján,

c) kivételes kérelem alapján.

(3) Kivételes kérelem alapján történhet a sportszervezetek olyan sportrendezvényeken való részvételének támogatása, sportrendezvények szervezése, melyet rajtuk kívülálló ok miatt a pályázat vagy egyedi kérelem benyújtási határidejének lejártáig előre nem láthattak.

(4) A működési támogatás kizárólag az alábbi célokra használható fel: sportlétesítmény használat( bérleti díj), versenyeken való részvétellel összefüggő utazási költség, sportverseny nevezési díj, biztosítási díj, sportképviselet díj, sportolók részére sportfelszerelés, sporteszköz, sportruházat vásárlásának költsége, versenyeken való részvétellel összefüggő szállásdíj, sportmarketing költségek, sportszakember képzés, sportorvosi, játékvezetői költségek, versenydíjak, versenyrendezéssel kapcsolatos költségek, technikai feltételek biztosítása.

(5) A sportrendezvények szervezésének támogatása kizárólag az alábbi célokra használható fel: létesítmény használat( bérleti díj), sportképviseleti díj, biztosítási díj, versenyen való részvétellel összefüggő szállásdíj, játékvezetői költségek, versenydíjak, versenyrendezéssel kapcsolatos költségek, technikai feltételek biztosítása és rendezvénnyel kapcsolatos marketing célok.

(6) Amennyiben a sportszervezet az önkormányzati sporttámogatást a támogatási szerződéstől eltérően, azt megsértve, azzal ellentétesen használja fel, a sportszervezetnek a támogatási rendszerből történő kizárásáról, a kizárás időtartamáról és a támogatás vagy annak egy maghatározott részének visszafizetéséről a Polgármesteri Hivatal tájékoztatása alapján a Képviselő-testület dönt.

(7) Az Önkormányzat – a Polgármesteri Hivatal útján – jogosult a támogatás rendeltetésszerű és szerződésszerű felhasználását bármikor ellenőrizni. A támogatott köteles az ellenőrzést tűrni, és az annak gyakorlásához szükséges feltételeket biztosítani, így különösen a támogatás rendeltetésszerű és szerződésszerű felhasználását igazoló iratokba, nyilvántartásokba történő betekintést – az ellenőrzés eredményességéhez szükséges mértékben – lehetővé tenni.

7. Sportlétesítmények igénybevétele

8. § (1) Az Önkormányzat az iskolai sporttevékenység végzéséhez szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosításáról elsősorban a Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola útján gondoskodik.

(2) Az oktatási intézmény a testnevelési alapfeladatai ellátásán túl részt vesz a település sportegyesületeinek utánpótlás nevelésében, figyelembe véve a gyermek és ifjúság különböző korcsoportjainak életkori sajátosságait. Az oktatási intézmény és a település önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetei együttműködnek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.

(3) Az Önkormányzat az iskola, a tömeg- és szabadidő sporttal összefüggésben felmerülő feladatainak ellátásáról, a szükséges személyi, tárgyi feltételek biztosításáról elsősorban az izsáki 2502/9. hrsz-ú Sportcsarnok, a 1617. hrsz-ú sportlétesítmény és a 04/28. hrsz-ú lovas-pálya és a Szabadság téri játszótér fenntartása útján gondoskodik.

(4) A település közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni, a sportrendezvényért a szervező felel.

(5) Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek az Önkormányzat felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett terület kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényeket.

(6) Közterületeken rendezvények a közterületek használatáról szóló rendeletnek megfelelően szervezhetők és megtartásukhoz a polgármesternek, vagy megbízottjának előzetes tulajdonosi hozzájárulása és közterület használati engedély szükséges.

(7) Az Önkormányzat tulajdonában, vagy az önkormányzati intézmények tulajdonában, illetve kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani.

(8) A (3) bekezdés szerinti létesítmények használatával kapcsolatos szabályokat a rendelet függelékeként csatolt házirendek tartalmazzák.

III. Fejezet

Az Önkormányzat sportkapcsolatai

8. Kiemelt rendezvények

9. § Az Önkormányzat adottságainak megfelelően részt vesz a nemzetközi és országos sportkapcsolatokban:

a) a testvértelepülésével való sportkapcsolatok kiépítésével lehetőséget biztosít sportrendezvényeken való szereplésre,

b) az országos jelentőségő sportesemények:

- Magyar Fogathajtó Bajnokság megszervezése a Sárfehér Napok keretében,
- Magyar Lovas Szövetség nemzetközi versenyei,
- Röplabda korosztályos válogatottak felkészülése és mérkőzései a sportcsarnokban.

9. Elismerések

10. § (1) Az Önkormányzat a település sportéletének fejlesztését, fejlődését elősegítő magán- és jogi személyeket, a sikeres sportolókat és sportszervezeteket a vonatkozó rendelet szerint kitüntetésben részesítheti.

(2) A településhez kötődő országos és nemzetközi sikereket elért sportolóknak az intézmények, közterületek elnevezésekor méltó emléket állíthat.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § E rendelet 2016. május 1. napján lép hatályba.