Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (VIII.25.) önkormányzati rendelete

A helyi piactartásról

Hatályos: 2020. 10. 01- 2021. 03. 11

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (VIII.25.) önkormányzati rendelete

A helyi piactartásról

2020.10.01.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, piacokról és Bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13. Korm. rendelet vonatkozó rendelkezéseivel összhangban a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) Izsák Város közigazgatási területén piacot Izsák Város Önkormányzata, mint fenntartó (továbbiakban: fenntartó) rendez és tart fenn.

(2) Fenntartó a piac működésével kapcsolatos feladatok ellátását az Önkormányzat alkalmazásában álló piacfelügyelő útján látja el.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a piacon értékesítő tevékenységet folytatókra és vásárlókra.

3. § A rendelet alkalmazása szempontjáról:

a) Asztalbérlet a piacon: A piacon felállított árusító asztalok által elfoglalt terület után megfizetendő díj. Az asztalbérleti díj megfizetése csak a helyfenntartást biztosítja a külön szabályzatban foglaltak szerint és nem mentesít a helyhasználati díj megfizetése alól. Asztalbérlet tárgyév április 1-je és október 31-e között váltható.

b) Helyhasználati díj a piacon: A piacon az áru, valamint az áru bemutatását, értékesítését szolgáló jármű, sátor, ideiglenes árusító pavilon, az árusítás helyén tárolt gépjármű által ténylegesen elfoglalt hely után, természetes mértékegység alapján megállapított díj.

c) Ideiglenes árusító pavilon: Olyan könnyen szerelhető, árusítás céljára szolgáló felépítmény, melyet tulajdonosa, használója az árusítás megkezdésekor állít fel, és az árusítás befejezését követően elemeire szerelve elszállít a piac területéről.

d) Mozgóbolt: A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben meghatározott árusítási forma.

e) Területbérlet a piacon: Ideiglenes árusító pavilon, valamint más egyéb, árusítás céljából elfoglalt terület után megfizetendő díj. A területbérleti díj csak a helyfenntartást biztosítja, és nem mentesít a helypénz megfizetése alól.

4. § A megrendezendő piac jellege: állandó városi piac, elsősorban mezőgazdasági termékek ( zöldség-gyümölcs, élelmiszer,virág) piaca, a szabad helyek függvényében lehetőség van iparcikkek, ruházati termékek, használtcikkek, termény és takarmány értékesítésére is. Elkülönített – előre kijelölt- részen külön engedéllyel kisállatok eladása.

5. § A piacon tekintettel a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009.(III.13.) Korm. rendeletre (továbbiakban: R), az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések és hatósági előírások megtartásával áru, és termékértékesítés, továbbá vendéglátó-ipari, mutatványos, valamint helyben végezhető szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható.

6. § A piac helye: Az Izsák Kecskeméti u.10. szám alatti 1999. hrsz.-ú terület. Az Önkormányzat a piac biztonságos megközelíthetőségét és a folyamatos közlekedést biztosítva a piaccsarnok épülete előtt, a Katona József és a Bihari utcákban parkolóhelyet üzemeltet a nyitvatartási időben.

II.

Az áruk forgalmazására vonatkozó rendelkezések

7. § (1) A piactér igénybevétele során maradéktalanul be kell tartani a vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszer-higiéniai, köztisztasági, munkavédelmi és tűzvédelmi előírásokat és biztosítani kell a képződő hulladékok elkülönített gyűjtését.

(2) Az árusok a felhozott terményt, növényt és állatot, ideértve a növényi eredetű terméket, szaporít anyagot, állati eredetű terméket, hatósági ellenőrzésre az előírt igazolásokkal együtt az ellenőrzésre jogosult részére, annak kérésére, kötelesek felmutatni.

III

Helypénz

8. § A piacra elárusításra felvitt áruk, szállító járművek után, illetőleg az elfoglalt terület alapján az 1. számú mellékletben megszabott helypénz megfizetése kötelező.

IV.

Rendészeti szabályok

9. § A piac működésének rendjét az üzemeltető szabályzatban állapítja meg. A szabályzatban foglalt rendelkezések a piacon értékesítő tevékenységet folytatókra és vásárlókra egyaránt kiterjednek.

V.

Záró rendelkezések

10. § E rendelet 2020. október l. napján lép hatályba.