Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (II.11.) önkormányzati rendelete

A tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2020. 03. 01

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020. (II.11.) önkormányzati rendelete

A tanyagondnoki szolgálatról

2020.03.01.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény ( a továbbiakban: Szt.) 60. § (4) és a 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.)SzCsM. rendeletben foglaltakra- Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014.(XII.4.) önkormányzati rendelet 3. számú melléklet I/1. pontjában biztosított véleményező jogkörében eljáró Jogi-Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság vélemények kikérésével a tanyagondnoki szolgálatról az alábbi rendeletet alkotja:

I. RÉSZ

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja, alapelvei

1. § (1) A rendelet célja, hogy a tanyagondnoki szolgálatok Izsák Gedeon és Szajor dűlők külterületi körzetekben élők részére az Szt. 60. § (1) bekezdésében meghatározottak biztosítsa.

(2) A rendelet az életminőség javítása érdekében meghatározza a tanyagondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatokat és azok mértékét, módját, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.

(3) A tanyagondnoki szolgálatok eredményességének biztosítása érdekében az Önkormányzat, valamint annak szervei, a településen működő oktatási és egészségügyi intézmények, civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kezdeményezni.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az 1. § (1) bekezdésében meghatározott közigazgatási területen életvitelszerűen tartózkodó

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre,

e) hajléktalanokra.

II. RÉSZ

A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok meghatározása

3. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás számára meghatározott, közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartoznak

a) az alapfeladatok ellátása,

b) a kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások ellátása.

A tanyagondnoki szolgáltatás számára meghatározott, közvetett szolgáltatások az önkormányzati feladatok megoldását segítik elő.
(2) Alapfeladatnak minősül:
a) közreműködés
- az étkeztetésben,
- a házi segítségnyújtásban,
- a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,
b) az egészségügyi ellátáshoz hozzájutás biztosítása,
(3) Kiegészítő feladatnak minősülő lakossági szolgáltatások:
a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,
b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
c) az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a (2) bekezdésben meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.
(4) Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:
a) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,
b) a tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása,
c) egyéb önkormányzati feladatokban közreműködés (különösen árubeszerzés az önkormányzat és az intézmények részére, közreműködés a szociális támogatások kifizetésénél, a közfoglalkoztatásban résztvevők távolabbi munkaterületre történő kiszállítása).

Alapellátási feladatok tartalma

Étkeztetés

4. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat- a Gondozási Központ (továbbiakban: Központ) által szervezett étkeztetésen túl- a helyi szinten szervezett étkeztetés (vendéglátás) keretében – munkanapokon - biztosított étel házhoz szállítását végzi.

(2) Az étel szállítása ételhordóban történik, a csere ételhordót az étkezést igénybe vevőnek kell biztosítania.

(3) A feladatellátás az alábbiak szerint történik:

- Ételhordós ebédszállítással oly módon, hogy az ételt 14 óráig kell az igénylő otthonába szállítani és a csere ételhordót elvinni, kivételt képez ez alól az időjárási körülmények – hóvihar, zivatar, folyamatos esőzés- következtében bekövetkező menetidő növekedés.
(4) Az ellátott az étkezés díjaként a szolgáltató által megállapított, mindenkor hatályos díjat köteles fizetni. Az étkeztetésben való közreműködés a tanyagondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

Házi segítségnyújtás

5. § (1) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a tanyagondnoki szolgálat biztosítja az alábbiakat:

a) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzését, a kialakult veszélyhelyzetek elhárítását,

b) alapvető élelmiszerek bevásárlását,

c) a háztartási tevékenységekhez kapcsolódó fizikai munkavégzés (hó-eltakarítás, fűnyírás, tüzelőanyagok beszerzése, előkészítése,begyújtás stb.) megszervezését az ellátott kérésének megfelelően.

(2) A házi segítségnyújtásban való közreműködés a tanyagondnoki szolgálat számára kötelezően ellátandó feladat.

Közreműködés a közösségi és szociális információk szolgáltatásában

6. § (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben meghatározott családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás igénybevételéhez történő személyszállítás során a tanyagondnoki szolgálat térítésmentesen biztosítja a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat által nyújtott szolgáltatások az érintettek által igénybe vehetők legyenek a segítségre szoruló személyeknek a szolgálat székhelyére való egyéni vagy csoportos szállításával, a családsegítő, illetve gyermekjóléti szolgálat munkatársának a segítségre szoruló személy lakóhelyére történő szállításával, valamint az intézmény és a lakosság közötti információs szolgáltatás és kapcsolattartás biztosításával.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szolgáltatások akkor képezik a tanyagondnoki szolgálat feladatát, ha az Önkormányzat (Központ) által fenntartott gépjármű a feladatot leterheltsége miatt az igény felmerülésekor vállalni nem tudja.

Egészségügyi intézményekbe történő betegszállítás

7. § (1) A tanyagondnoki szolgálat egészségügyi ellátáshoz való hozzájárulás biztosítása során gondoskodik arról, hogy a településen meglévő és a háziorvos beutalóval elrendelt, rendelőintézetben (kórházban) biztosított egészségügyi alap- és szakellátások igénybevétele minden egyes rászoruló személy számára szükség esetén lehetővé váljon.

(2) A szolgáltatás biztosítása magába foglalja az igénybe vevőknek:

a) Izsák Város területén működő háziorvosi, fogorvosi rendelésre, a védőnői ellátásra és tanácsadásra lakóhelyéről történő térítésmentes be- és visszaszállítását ,

b) a háziorvos, fogorvos által elrendelt szakorvosi vizsgálat helyére történő be-és visszaszállítását,

c) a felírt gyógyszerkiváltását és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítását.

(3) A feladat ellátás rangsorolásánál figyelembe kell venni:

a) az igénylő egészségi állapotát,

b) a kezelés jellegét( szükséges, ajánlott, rehabilitációs jellegű stb.)

c) az alapellátást biztosító szakember véleményét.

Egyéb szolgáltatás jellegű feladatok

8. § A tanyagondnoki szolgálat a meghatározott szociális alapellátás körébe tartozó feladatokon túl az alábbi szolgáltatás jellegű feladatokat láthatja el:

a) személyszállítási feladatok:

aa) hozzátartozók látogatásra szállítása kórházakba, szociális intézményekbe,

ab) az ellátásban részesülők idősek klubjába történő be-és visszaszállítása,

ac) családi eseményekre történő szállítás ( temetés stb.),

ad) nagybevásárlás céljára történő személyszállítás,

af) önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre szállítás,

ag) lakossági igényeket kielégítő, különböző mezőgazdasági termékek beszerzése.

b) önkormányzati rendezvények szervezése, a lebonyolításban való részvétel,

c) kapcsolattartás az önkormányzat és intézményei, valamint a lakosság között.

A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

9. § (1) A tanyagondnokoknak elsősorban a szociális alapellátás körébe tartozó feladatait kell ellátnia, az egyéb szolgáltatás jellegű feladatait csak akkor végezheti el, ha a kötelező feladatainak ellátását nem veszélyezteti.

(2) A kötelezően ellátandó feladatok rangsorolását a tanyagondnokok végzik a munkáltatói jogokat gyakorló polgármester iránymutatása és a Szociálpolitikai Kerekasztal tagjaitól beérkezett igények, jelzések alapján

A tanyagondnoki szolgáltatásért fizetendő térítési díjak

10. § A tanyagondnoki szolgálatok által biztosított szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe.

III.RÉSZ

A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere

11. § (1) A tanyagondnoki szolgálat által nyújtott ellátások igénybevételének lehetősége kérelem benyújtása alapján, vagy hivatalból hozott határozattal nyílik meg. A kérelmeket Izsák Város Polgármesteréhez címezve kell benyújtani, aki – a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője által előkészítettnek formában – a beérkezést követően 24 órán belül dönt.

(2) A szállítási szolgáltatás igénybevételére vonatkozó igényeket a függelék szerinti igénylőlapon kell benyújtani.

12. § (1) A tanyagondnok élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetekben a szolgáltatás iránti igény kielégítésének lehetőségéről és módjáról önállóan dönt a rendeletben felsorolt feladatok rangsora és a racionális munkaszervezés szempontjainak figyelembevételével.

(2) A biztosított szolgáltatásról a tevékenység befejezése után írásban tájékoztatja a polgármestert.

13. § A tanyagondnok a 12. §-ban meghatározott eljárás keretében az alábbi esetekben köteles eljárni:

a.) ha a szolgáltatást igénybevevő egyedül él, tartásra és gondozásra kötelezhető hozzátartozója nincsen, illetve csak olyan időtartamú értesítéssel vonható be a kialakult állapot megszűntetésébe, mely életvesztéssel vagy vagyoni kárral járna együtt.
b.) ha a szolgáltatást igénybevevő olyan egészségügyi ellátásra, pénzellátásra, hivatali és hatósági ügyintézésre kötelezett vagy jogosult, mely cselekmények elmaradása vagy elmulasztása számára vagyoni hátrányt vagy egészségügyi károsodást jelent.

14. § (1) A tanyagondnok által biztosított ellátás megszűnik, ha:

a) az igénybevevő meghal,

b) a fenntartó a tanyagondnoki szolgáltatást megszűnteti,

c) az ellátás igénybevevő nem működik együtt a tanyagondnokkal az elvégzendő feladat megoldásában és olyan magatartást tanúsít, ami lehetetlenné teszi a probléma megoldását,

d) megállapításra kerül, hogy az igénybevevőnek tartásra köteles és képes hozzátartozója van,

e) ha az ellátottnak tartási vagy öröklési szerződése van, melyben vállalták ellátását.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a megszűntetésről külön intézkedést nem kell foganatosítani.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja esetében az együttműködés hiányáról, a tanúsított magatartásról jegyzőkönyvet kell felvenni és az eset körülményeit kikell vizsgálni és annak megállapításait az igénybevevővel írásban kell közölni a konkrét ok megjelölésével.

(4) Az (1) bekezdés c) pontja esetében írásban kell felszólítani a hozzátartozót kötelezettségének teljesítésére és erről az igénybevevőt tájékoztatni kell.

(5) Az (1) bekezdés d) pontja esetében a szerződésekre hivatkozással határozattal kell megszűntetni az ellátást.

IV. RÉSZ

A tanyagondnoki szolgálat ellátása

15. § (1) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a tanyagondnok a rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el, a munkaköri leírásában foglaltaknak, valamint a Polgármester utasításainak megfelelően.

(2) A tanyagondnokot Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete nevezi ki. Kinevezésükre és foglalkoztatásukra a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás folyamatos biztosítása nem szüneteltethető, a tanyagondnok helyettesítéséről rendkívüli esetekben (betegség, haláleset stb.) a Polgármester által megbízott közalkalmazott gondoskodik.

(4) A tanyagondnok feladatainak ellátásához szükséges személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező gépjármű- felelősség biztosítással és CACO biztosítással rendelkező, üzemképes gépjárművet és mobiltelefont az Önkormányzat biztosítja,

(5) A gépjármű üzemképes állapotáért a tanyagondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a saját hibájából a gépjárműben vagy idegen dolgokban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

16. § (1) A tanyagondnok a tanyagondnoki szolgálat tevékenységéről évente beszámol a Képviselő-testületnek.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett és idő közben felmerült igények ismeretében- a tanyagondnok feladata és felelőssége.

(3) A tanyagondnok a feladatellátás eredményességének, hatékonyságának növelése érdekében :

a) kapcsolatot tart fenn a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetséggel, a Duna- Tisza Közi Tanya- és Falugondnokok Egyesületével, részt vesz ezen szervezetek által a falu- és tanyagondnokok részére szervezett szakmai találkozókon és továbbképzéseken,

b) együttműködik a feladatellátásban más módon résztvevő szervezetekkel, személyekkel, így

- Izsák Város Polgármesteri Hivatalával,
- a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálattal,
- a háziorvosokkal, fogorvossal, védőnőkkel,
- a településen lévő oktatási és kulturális intézmények vezetővel,
- a körzeti megbízottal és
- az Izsáki Polgárőr Egyesület parancsnokával.

V. RÉSZ

Záró rendelkezések

17. § E rendelet 2020. március 1. napján lép hatályba és ezzel egyidejüleg a tanyagondnoki szolgálatról szóló 12/2013.(XI.18.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.