Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX.15.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 09. 16- 2022. 12. 31

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2021.09.16.

Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, a 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1)-(2) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Izsák város közigazgatási területén élő egyének és családok szociális biztonságának a megőrzése, elősegítése érdekében megállapítsa a települési támogatás és a szociális ellátások keretében nyújtott támogatások formáit, az azokra való jogosultság feltételeit, a pénzbeli ellátások kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználásuk ellenőrzésének a szabályait.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Izsák város közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében, valamint az Szt. 7. §-ában meghatározott személyekre.

3. Eljárási szabályok

3. § (1) A szociális ellátás iránti eljárás kérelemre vagy hivatalból indulhat.

(2) A rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmet az arra rendszeresített formanyomtatványon, Izsák Város Polgármesteri Hivatalhoz (6070 Izsák, Szabadság tér 1.) kell benyújtani.

(3) Életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet során az azonnali intézkedést igénylő ügyben a kérelmet szóban is elő lehet terjeszteni. Az így előterjesztett kérelemről hivatalos feljegyzést kell készíteni, mely tartalmazza az ügyfél nevét, lakcímét a kérelem tartalmát és az előterjesztés időpontját.

(4) A kérelemhez mellékelni kell

a) a háztartásban, rendkívüli települési támogatás esetében a családban együtt élő személyek jövedelméről szóló igazolást és vagyonnyilatkozatot,

b) a gyermek elhelyezése vagy a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági határozatot, ezek hiányában gyámhatóság által felvett jegyzőkönyv másolatát,

c) 30 napnál nem régebbi igazolást a 18. életévét betöltött, önálló jövedelemmel nem rendelkező, köznevelési vagy felsőoktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató, fiatal felnőtt tanulói vagy hallgatói jogviszonyáról,

d) nyilatkozatot a háztartásban együtt lakó személyekről, és

e) a rendeletben meghatározott egyéb igazolásokat.

(5) A (4) bekezdés a) pontja szerinti igazolás

a) munkabérből származó jövedelem esetén a munkáltató által kiállított igazolás,

b) álláskereső esetén az illetékes munkaügyi központ által kiállított igazolás,

c) nyugdíj, nyugdíjszerű ellátások esetén a nyugdíjfolyósító szerv által a tárgyévben kiállított nyugdíjközlő lap és a nyugdíjszelvény,

d) családtámogatási ellátások esetén a kifizető szerv által kiállított igazolás vagy a folyósítást igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

e) őstermelő esetén a bevételről vezetett dokumentum vagy az állami adóhatóság által a lezárt adóévről kiállított igazolás,

f) vállalkozásból származó jövedelem esetén lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolás, a le nem zárt időszakra vonatkozóan a könyvelői igazolás vagy a vállalkozó nyilatkozata,

g) tartásdíj esetén a felvett vagy megfizetett tartásdíj összegét igazoló postai szelvény, bankszámlakivonat vagy átvételi elismervény, ezek hiányában a tartásdíj jogosultjának nyilatkozata,

h) ösztöndíjról a köznevelési vagy felsőoktatási intézmény által kiállított igazolás, bankszámlakivonat vagy az utalást igazoló elektronikus nyilvántartásból kinyomtatott adattartalom, vagy

i) az a)–h) pontba nem tartozó jövedelem esetén a jövedelem típusának megfelelő igazolás.

(6) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátásokra való jogosultság elbírálása során a jövedelem számításánál a Szt. 10. § (2)-(5) bekezdéseiben foglaltak az irányadók.

4. § (1) A Polgármesteri Hivatal a döntés előkészítése során megvizsgálja a kérelmező szociális helyzetét az egyes szociális ellátási forma odaítéléséhez szükséges szempontok szerint, valamint, ha a kérelmezőre vagy a vele együtt élő személyekre vonatkozó adatok rendelkezésre állnak, de azok felülvizsgálata indokolt, környezettanulmányt készít a kérelmező lakásán.

(2) A környezettanulmány felvételét a Polgármesteri Hivatal mellőzi, ha a kérelmező lakásán már korábban, de legfeljebb 6 hónappal a kérelem beadását megelőzően környezettanulmányt készítettek.

5. § (1) Az e rendeletben szabályozott ellátások - a (2)–(3) bekezdések kivételével - igénybevételéről első fokon a jegyző dönt. A jogosulatlanul igénybe vett ellátások megtérítéséről és az arra vonatkozó méltányosságról, a Szt. 17. §-ában szabályozottaknak megfelelően első fokon a jegyző dönt.

(2) A 8. § b) és c) pontjában meghatározott ellátásokról első fokon - a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben - az Egészségügyi és Szociális Bizottság dönt.

(3) A 8. § d) és e) pontjában meghatározott ellátásokról első fokon a polgármester dönt.

(4) A jegyző az e rendelet szerinti szociális ellátások megállapítása, az ellátások biztosítása, fenntartása, módosítása és megszüntetése céljából nyilvántartást vezet.

(5) Az e rendeletben szabályozott ellátások felhasználását a jegyző ellenőrizheti és a rendszeresen folyósított szociális ellátás időtartama alatt is folyamatosan vizsgálja, hogy a nyilvántartásában szereplő adatok, tények, körülmények megfelelnek-e a valóságnak.

(6) Az ellátásban részesülő köteles

a) az ellenőrzést tűrni,

b) az ellenőrzést végző személlyel együttműködni,

c) a kért adatokat rendelkezésre bocsátani, és

d) a rendeletben előírt esetekben az ellátás cél szerinti felhasználását igazolni.

(7) A rendszeresen folyósított szociális ellátás jogosultsági feltételeinek változását az igénylő a változás bekövetkeztétől, vagy a tudomására jutásától számított 15. napon belül köteles a Polgármesteri Hivatal szociális ügyekkel foglalkozó ügyintézőjénél bejelenteni.

4. A szociális ellátás folyósításának módja és ideje

6. § (1) Az e rendelet alkalmazásával megállapított pénzbeli rendszeres szociális ellátást a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig átutalással vagy házipénztárból kell kifizetni.

(2) Az e rendelet alkalmazásával megállapított rendkívüli települési támogatást az arról szóló határozat kézhezvételét követő 2. napon belül a Hivatal pénztárában kell a jogosult, vagy annak törvényes képviselője, alakszerű meghatalmazással rendelkező megbízottja részére kifizetni.

(3) Az e rendelet alkalmazásával természetben megállapított szociális ellátást az arról szóló határozat kézhezvételét követő 5. napon belül a határozatban megjelölt helyen, formában és módon kell folyósítani.

(4) Ha az eseti ellátás haladéktalan folyósítása szükséges azért, mert az (1)–(3) bekezdésekben meghatározott határidő megtartása életet, egészséget, testi épséget, vagy az ellátás törvényes célját veszélyeztetné, a Hivatal - a döntésről szóló határozat szerint - haladéktalanul gondoskodik a folyósításról.

(5) Amennyiben az ellátás célját a jogosultnak való közvetlen kifizetés veszélyezteti, a pénzbeli ellátást – ha azt jogszabály nem zárja ki – a hatáskörrel rendelkező szerv határozata alapján annak a szolgáltatónak vagy intézménynek is megfizethető közvetlenül, amelynek a jogosult érdekében visszterhesen nyújtott – a szociális ellátást megállapító határozatban megjelölttel egyébként megegyező – szolgáltatása miatt, a jogosulttal szemben pénzkövetelése áll fenn.

(6) Amennyiben a kérelmező az általa kért helyett más szociális ellátásra lenne jogosult, erre a körülményre a kérelme elutasításáról szóló határozatban a figyelmét fel kell hívni, illetve – ezzel egyidejűleg – a megfelelő kérelem nyomtatványt részére meg kell küldeni.

5. Jogorvoslat

7. § (1) Az e rendeletben szabályozott ellátások tárgyában első fokon eljáró szervek határozata ellen Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületéhez címzett, de az elsőfokú hatósághoz benyújtott fellebbezéssel lehet élni, a határozat közlésétől számított 15 napon belül.

(2) Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületének e rendeletben szabályozott ellátások ügyében másodfokon meghozott határozata ellen, jogszabálysértésre hivatkozással a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül a Bács-Kiskun Megyei Törvényszékhez lehet keresetet benyújtani.

II. Fejezet

Települési támogatás

6. A települési támogatás formái

8. § Települési támogatás keretében igényelhető pénzbeli támogatások:

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás,

b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy települési támogatása,

c) egészségmegőrző települési támogatás,

d) rendkívüli települési támogatás,

e) karácsonyi támogatás,

f) temetési támogatás,

g) köztemetés

h) 70 év feletti személyek hulladékszállítási díjának átvállalása.

7. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás

9. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaikhoz nyújtott hozzájárulás. A támogatás szempontjából a lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásnak minősül a villanyáram-, a víz-, gázfogyasztás-, tüzelőanyag költsége, a csatornahasználat és szemétszállítás díja.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást kell megállapítani az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

a) a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) az (1) bekezdésben felsorolt költségek valamelyikét a közmű szolgáltató által a nevére kiállított számlával igazolható módon a kérelmező viselő,

c) a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona és

d) a háztartásban együtt élők egyikének sincs az Önkormányzattal szemben lejárt esedékességű adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása.

(3) A támogatás további feltétele, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó alábbi feltételeket teljesítse:

a) az általa lakott ingatlan udvarán rendelkezzen egy darab rendeltetésszerűen használt szeméttároló edénnyel, tovább gondoskodjon

b) a lakáshoz, házhoz tartozó udvar rendben tartásáról, különös tekintettel az ott található szemét és lom eltávolítására,

c) az ingatlanhoz tartozó kert és udvar tisztántartásáról, gaz-, valamint rágcsáló mentesítéséről, az allergén növények irtásáról,

d) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában 1 méter széles terület sávnak) a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, téli időszakban a járda síkosság mentesítéséről,

e) az ingatlanon található ház külső karbantartásáról, a szükséges állagmegóvási munkálatok elvégzéséről,

f) a házban található helyiségek, az udvaron található illemhely tisztán, emberi tartózkodásra alkalmas állapotban tartásáról.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek teljesítését a határozat meghozatala előtt, illetve a megállapítást követően a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézője helyszíni szemle lefolytatásával ellenőrizheti.

(5) Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a kérelmező, illetve az ellátásra jogosult a (3) bekezdés szerinti feltételeket nem teljesítette, a jegyző az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével, legalább 5 napos határidő kitűzésével felszólítja a szükséges munkálatok elvégzésére.

(6) Amennyiben a kérelmező, illetve az ellátásra jogosult a felszólítás ellenére nem tesz eleget a lakókörnyezet rendezettségének biztosítására vonatkozó előírásoknak, úgy a kérelmet el kell utasítani, illetve az ellátást a hónap utolsó napjával meg kell szüntetni.

(7) Amennyiben a kérelmet a (6) bekezdés szerinti okból el kell utasítani, vagy a megállapított lakhatási támogatást meg kell szüntetni, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egyik tagja sem nyújthat be lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás iránti kérelmet.

10. § (1) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultra állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától azzal, hogy külön lakásnak kell tekinteni az albérletet, a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit, vagy a közmű szolgáltató által igazolt megosztott lakás lakrészeit.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás nem állapítható meg azon kérelmezőnek, akinek korábbi jogerősen megállapított lakásfenntartási támogatása fennáll.

11. § (1) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás havi összegét az alábbiak szerint kell megállapítani.

a) ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 0-50 %, akkor a támogatás havi összege 6.000 Ft,

b) ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 51-100 %, akkor a támogatás havi összege 4.000 Ft,

c) ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 101-200 %, akkor a támogatás havi összege 2.000 Ft.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást egy évre kell megállapítani.

8. A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy települési támogatása

12. § (1) A 18. életévét betöltött - Izsák városban lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Izsák városban lakó - tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére települési támogatást kell megállapítani, ha

a) az ápoló háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át,

b) rendszeres pénzbeli ellátásban nem részesül, vagy arra való jogosultsággal nem rendelkezik és

c) az ápolást más hozzátartozó vállalni nem tudja vagy arra nem képes.

(2) Nem jogosult az ápoló a támogatásra vagy a megállapított támogatást meg kell szüntetni az Szt. 42. § (1)-(2) bekezdésében foglalt valamely feltétel fennállása esetén.

(3) Az ápolási és gondozási feladatokat ellátó személy tevékenységét a Polgármesteri Hivatal szociális ügyeket ellátó ügyintézője ellenőrzi. Az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha az ápolást végző személy több egymást követő napon nem gondoskodik az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról.

13. § (1) A támogatás szempontjából tartósan betegnek minősül az a személy, aki olyan krónikus megbetegedésben szenved, amelynek következtében önmagát ellátni nem képes és állapotában várhatóan hat hónapon belül javulás nem várható.

(2) A támogatás megállapításához a 3. § (4) bekezdés szerinti igazolásokon túl a tartós betegség igazolására be kell csatolni az ápolt személy háziorvosának szakvéleményét, amely tartalmazza a betegség megnevezését, az önellátási képesség hiányát, valamint a betegség fennállásának várható időtartamát.

(3) Az Egészségügyi és Szociális Bizottság a háziorvos által kiadott szakvélemény felülvizsgálatát kérheti az általa felkért szakorvostól.

14. § (1) A támogatás legfeljebb egy év időtartamra állapítható meg. Ezen időtartam elteltével - legkorábban a jogosultság lejártát megelőző hónap 20. napjától - ismételten új kérelem terjeszthető elő.

(2) A támogatás havi összege a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszeg 40 %-a, amelyet az ápoló személy részére kell folyósítani.

(3) Az ápolási díj - az eset körülményeire tekintettel - megállapítható természetbeni juttatás és vásárlási utalvány formájában is.

9. Egészségmegőrző települési támogatás

15. § (1) Egészségmegőrző (havi rendszeres gyógyszerkiadások viseléséhez) települési támogatásra való jogosultság állapítható meg annak a személynek, akinek a rendszeresen és igazoltan szedett gyógyszerbeszerzési célú kiadásai vagy gyógyászati segédeszközre fordított vásárlási költségei:

a) meghaladják a saját jövedelmének 40 %-át és

b) a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát.

(2) A gyógyszer és a gyógyászati segédeszköz beszerzésének indokoltságát és tényét a jogosult személy háziorvosa igazolja.

(3) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott egészségmegőrző települési támogatás mértéke legfeljebb havi 5.000 forintig terjedhet.

(4) A támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról a támogatottnak nyugtával, bizonylattal kell elszámolnia, legkésőbb a tárgyhót követő hónap 15. napjáig, a Polgármesteri Hivatal szociális ügyekkel foglalkozó ügyintézőjénél.

(5) Az egészségmegőrző települési támogatás legfeljebb hat hónap időtartamra állapítható meg. Ezen időtartam elteltével - legkorábban a jogosultság lejártát megelőző hónap 20. napjától – ismételten új kérelem terjeszthető elő.

10. Rendkívüli települési támogatás

16. § (1) Alkalmanként legalább 1.000 forint és legfeljebb 100.000 forint eseti jellegű rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni azt a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személyt, aki az Szt. 45. § (4) bekezdésben felsorolt valamely körülmény miatt anyagi segítségre szorul, amennyiben vagyonnal nem rendelkezik és családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(2) A rendkívüli települési támogatás - a támogatás céljának megfelelően - szükség szerint megállapítható pénzbeli és természetbeni juttatás formájában, valamint egy összegben és részletekben is.

(3) Rendkívüli települési támogatásban ugyanazon okból az egy háztartásban élő személyek közül csak egy fő részesülhet.

(4) Évente egy alkalommal - az (1) bekezdésben foglalt feltételektől eltérően - rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a krízishelyzetbe került személy vagy család is, aki

a) különös méltánylást érdemlő körülmények között van és

b) az így nyújtott támogatás reális lehetőséget biztosít a krízishelyzet orvoslására.

11. Karácsonyi támogatás

17. § (1) Az Önkormányzat éves költségvetésének a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása kerete terhére, a polgármester, egyszeri karácsonyi támogatásban részesíthet háztartásonként egy azon személyt, aki Izsák városban bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és

a) egyedülálló,

b) 60. életévét betöltötte,

c) e rendelet szerinti szociális ellátásban részesült, vagy

d) kiskorú gyermeket nevel.

(2) A támogatás mértéke külön kérelem és jövedelemvizsgálat nélkül – egyedi döntés alapján – maximum 30.000 Ft.

12. Temetési támogatás

18. § (1) Temetési segély állapítható meg annak, aki

a) a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Temetési segély az (1) bekezdés alkalmazásával akkor állapítható meg, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát.

(3) A temetési segély összege minimálisan 10.000 forint,maximális mértéke nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 40 %-át.

(4) A temetési segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségéről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére –kiállított számla eredeti példányát, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a szükséges jövedelemigazolást.

(5) A megállapított temetési segély összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.

(6) A tényleges kifizetéshez a támogatást kérő személy nevére kiállított, kifizetést igazoló (eredeti) számla bemutatása szükséges. A megállapított támogatás nem fizethető ki a támogatást kérőnek, ha a támogatást kérő személy nevére kiállított számlán szereplő bruttó végösszeg meghaladja a támogatás maximális mértékének a kilencszeresét.

13. Köztemetés

19. § (1) A köztemetést az Önkormányzat a Szt. 48. § alapján biztosítja.

(2) A köztemetés az elhunyt vallása szerinti szertartással, a legegyszerűbb szolgáltatások igénybevételével szervezhető meg.

(3) A Képviselő-testület mentesíti az eltemetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítése alól, ha a költségek megfizetése a kötelezett és közvetlen családja megélhetését veszélyezteti, nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel vagy az nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének kétszeresét és a hagyatéki eljárás során megállapításra kerül, hogy értékesíthető vagyona az elhunytnak nem maradt fenn.

14. 70 év feletti személyek hulladékszállítási díjának átvállalása

20. § (1) Ha Izsák Város Önkormányzatának éves költségvetése előirányzatként is biztosítja, a településen bejelentett lakóhellyel rendelkező, 70 éven felüli, egyedül élő személyeket - akiknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát - kérelmükre, a 70. életév betöltését követő év első napjától, a szilárd hulladék elszállításával kapcsolatos költségük 25 százalékos mértékében, az Önkormányzat természetbeni rendkívüli települési támogatásban részesíti oly módon, hogy köztartozását a szolgáltató irányában megfizeti.

(2) A hulladékszállítási díj átvállalása iránti kérelem a kérelem benyújtását megelőző időszakra nem érvényesíthető.

III. Fejezet

Személyes gondoskodás nyújtó ellátások

15. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások formái

21. § (1) Települési támogatás keretében biztosított szociális ellátások:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés

d) időskorú személyek részére nyújtott nappali ellátás.

(2) A személyes gondoskodás igénybevételére irányuló kérelmet az ellátást biztosító intézmény vezetőjéhez kell benyújtani, aki dönt az ellátás biztosításáról.

(3) Az intézményvezető köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani, ha az ellátást igénylő személy állapota vagy személyes körülményei az ellátás halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé.

(4) Az intézményvezető külön eljárás keretében, soron kívüli ellátást a 9/1999. (XI.24.) SzCsM. rendelet 15. §-ában szabályozott feltételek alapján biztosíthat.

16. Étkeztetés

22. § (1) Az étkeztetés biztosítása a Royalsekt Zrt.-vel kötött szerződés alapján - a Gondozási Központ bevonásával - történik.

(2) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászoruló személynek kell legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodni, aki azt önmaga, illetve eltartottjai részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani.

(3) Rászoruló az igénylő, ha:

a) 60. életévét betöltötte,

b) egészségi állapota,

c) fogyatékossága,

d) pszichiátriai betegsége,

e) szenvedélybetegsége, vagy

f) hajléktalansága

akadályozza a napi egyszeri meleg étel előállításában.

(4) Egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége alapján szociálisan rászoruló az a személy, aki a háziorvosa vagy kezelőorvosa igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy egészben nem tud gondoskodni.

(5) Az étkeztetés biztosításánál figyelemmel kell lenni a Gondozási Központ működési engedélyében meghatározott alapszolgáltatási létszámkeret jogszabály szerinti finanszírozási szabályaira.

(6) Az ellátás biztosításánál elsőbbséget kell biztosítani azon kérelmezőnek:

a) aki egyedül él,

b) akinek tartásra köteles és képes törvényes hozzátartozója nem él a településen,

c) akinek a havi rendszeres jövedelme nem éri el a személyenkénti 70.000 forintot.

(7) Az étkezés iránti kérelmeket az erre rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(8) Az étkezési térítési díj összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(9) Megszűnik a jogosultság:

a) ha arról a jogosult lemond,

b) az igénybevétel feltételei már nem állnak fenn,

c) a jogosult halálával.

17. Házi segítségnyújtás

23. § (1) A házi segítségnyújtás keretében a szociális segítés vagy a személyi gondozás szolgáltatásait az Önkormányzat a Gondozási Központ által foglalkoztatott gondozónők útján biztosítja a Szt. 63. § (5) bekezdésében meghatározott a gondozási szükséglettel rendelkező és a házi segítségnyújtást igénylő személyek részére.

(2) A házi segítségnyújtás iránti kérelemhez csatolni kell a 3. § (4) bekezdésében foglaltakon túl az egészségi állapotról szóló igazolást.

(3) A gondozási szükséglet megállapításakor figyelemmel kell lenni a Gondozási Központ működési engedélyében meghatározott alapszolgáltatási létszámkeret jogszabály szerinti finanszírozási szabályaira és az intézménykeret befogadó időkeretére.

(4) Az intézményvezető a személyes gondoskodást nyújtó ellátást az igénylővel kötött megállapodás alapján biztosítja.

(5) A megállapodás kötelező tartalmi elemei:

a) a szolgáltatás nyújtásának helye,

b) az ellátás időtartama,

c) a térítési díj összege, megfizetésének módja, határideje,

d) megállapodás megszűnésének esetei.

(6) Az ellátás biztosításánál elsőbbséget kell biztosítani azoknak a kérelmezőknek:

a) akik egyedül élnek,

b) tartásra köteles és képes hozzátartozójuk nem él a településen,

c) a háziorvosa a soron kívüli ellátását kezdeményezi.

(7) Az ellátást az intézményvezető megszünteti

a) a jogosultsági feltételek megszűnésekor,

b) az ellátott halála esetén,

c) ha szolgáltatás fenntartása nem, vagy más ellátási forma indokolt,

d) ha az igénybe vevő az ellátást lemondja.

(8) Az ellátás megszüntetését írásba kell foglalni és arról az igénybe vevőt értesíteni, aki 8 napon belül panaszával a polgármesterhez fordulhat. A panasz elbírálásáig az ellátás nem szüntethető meg.

(9) Térítésmentes ellátásban kell részesíteni azt a jogosultat, aki jövedelemmel nem rendelkezik.

(10) A házi segítségnyújtásért személyi térítési díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(11) A házi segítségnyújtás gondozási tevékenységeit és résztevékenységeit a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7.) SzCsM rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.

18. Családsegítés

24. § Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Szt. 64. §.-ában meghatározott családsegítés alapszolgáltatást az Izsáki Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálaton keresztül biztosítja.

19. Időskorú személyek részére nyújtott nappali ellátás

25. § (1) Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete a nappali ellátást hajléktalan személyek és elsősorban a saját otthonukban élő egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkezését.

(2) A nappali ellátás iránti kérelemhez csatolni kell a 3. § (4) bekezdésében foglaltakon túl az egészségi állapotról szóló igazolást.

(3) A nappali ellátás szükségességének megállapításakor figyelemmel kell lenni a Gondozási Központ működési engedélyében meghatározott alapszolgáltatási létszámkeret jogszabály szerinti finanszírozási szabályaira és az intézménykeret befogadó időkeretére.

(4) Az intézményvezető a nappali ellátást az igénylővel kötött megállapodás alapján biztosítja.

(5) A megállapodás kötelező tartalmi elemei:

a) a szolgáltatás nyújtásának helye,

b) az ellátás időtartama,

c) a térítési díj összege, megfizetésének módja, határideje,

d) megállapodás megszűnésének esetei.

(6) Az ellátás biztosításánál elsőbbséget kell biztosítani azoknak a kérelmezőknek:

a) akik egyedül élnek,

b) tartásra köteles és képes hozzátartozójuk nem él a településen,

c) a háziorvosa a soron kívüli ellátását kezdeményezi.

(7) Az alapszolgáltatásért térítési díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

IV. Fejezet

Szociálpolitikai Kerekasztal

26. § (1) A Képviselő-testület helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre Izsák Város szociális szolgáltatástervezési koncepciójában meghatározott feladatok megvalósulásának és végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

(2) A kerekasztal tagjai:

a) Izsák Város Önkormányzata Szociális és Egészségügyi Bizottsága képviselője,

b) Izsák Város Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálata intézményvezetője,

c) Izsák Város Gondozási Központ intézményvezetője,

d) Ezüst Gólya Nyugdíjas Klub képviselője,

e) Református Egyházközség képviselője,

f) Római Katolikus Egyházközség képviselője.

V. Fejezet

Záró rendelkezés

27. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

28. § Hatályát veszti Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 15/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelete, a települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.25.) önkormányzati rendelete, a települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 3/2016. (IV.6.) önkormányzati rendelete és a települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 5/2018. (IX.5.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díja

Ellátás formája

Bruttó összeg

Étkeztetés

740 Ft/ ellátási nap

Étkezés házhoz szállítása

díjmentes

Házi segítségnyújtás

780 Ft/gondozási óra