Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 30.) önkormányzati rendelete

az "Esély Otthon" projekt lakhatási támogatásáról

Hatályos: 2022. 03. 31

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 30.) önkormányzati rendelete

az "Esély Otthon" projekt lakhatási támogatásáról

2022.03.31.

Izsák Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – Izsák Város Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2014 (XII.4.) önkormányzati rendeletében biztosított – véleményezési jogkörében eljáró Közművelődési- Oktatási és Sportbizottság és Egészségügyi és Szociális Bizottság – véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja az Esély otthon (EFOP-1.2.11-16-2017-00015) elnevezésű pályázat keretében felújított és berendezett ingatlanok hasznosítása, valamint ezen ingatlanok igénybevételi feltételrendszerének meghatározása. Az önkormányzat célja, hogy a város lakosságmegtartó erejét növelje, a település jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező személyek városba történő letelepedését támogassa.

2. § E rendelet személyi hatálya kiterjed azon 18–35 év közötti személyekre, akik e rendelet szerinti izsáki lakcímmel rendelkeznek, vagy Izsákra kívánnak költözni és a Izsák Város közigazgatási területén működő munkáltatóknál kívánnak munkát vállalni, illetve Izsák Város közigazgatási területén működnek vállalkozóként.

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. munkaviszony: a magyar munkajog hatálya alá tartozó munkaviszony, közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony bírósági, ügyészségi jogviszony, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonya,

2. munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) alapján megbízási szerződéssel vagy vállalkozási szerződéssel létrejött jogviszony,

3. hiányszakma: Ács, Asztalos, Épület- és szerkezetlakatos, Faipari technikus, Gazda, Gépgyártás-technológiai technikus, Gépi forgácsoló, Gyakorló ápoló, Gyakorló mentőápoló, Hegesztő, Ipari gépész, Kőműves, Magasépítő technikus, Mezőgazdasági gépész, Női szabó, Pék, Szerszámkészítő, Szociális gondozó és ápoló, Szoftverfejlesztő, Villanyszerelő, Virágkötő és virágkereskedő

4. közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja alapján a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;

5. önkéntes tevékenység: közintézménynél vagy civil szervezetnél önkéntesen, térítésmentesen végzett támogató tevékenység, valamint a projekt keretében szervezett önkéntes napokon való részvétel.

4. § (1) Egy háztartásban élők csak egy pályázatot nyújthatnak be.

(2) Abban az esetben, ha a támogatásra kiírt pályázat eredménytelen, a pályázatot újból ki kell írni.

(3) Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak, aki - vagy a vele egy háztartásban élő, illetve vele együtt költöző személy - a döntéshozó képviselő-testület tagja, illetve a döntéshozó képviselő-testület tagjának közeli hozzátartozója.

II. Fejezet

A pályázatok elbírálásának rendje

5. § (1) A pályázatok elbírálása pályázatonként a rendelet 1. mellékletében meghatározott értékelési szempontrendszer szerint megállapított pontszámok alapján történik. A pályázók összes pontszámai alapján összesítő táblázat készül. A képviselő-testület a felállított rangsor alapján, a rendelkezésre álló pályázati keretösszeget figyelembe véve dönt a támogatásban részesülőkről.

(2) A támogatás elbírálásáról az Jogi- Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság, Közművelődési- Oktatási és Sportbizottság és Egészségügyi és Szociális Bizottság előzetes véleményezése alapján a képviselő-testület zárt ülés keretében dönt.

(3) A képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

(4) A képviselő-testület döntéséről a pályázók írásbeli értesítést kapnak. A pályázatok eredményét az Önkormányzat honlapján és helyben szokásos módon is közzéteszi.

6. § (1) A támogatási szerződés tartalmi eleme különösen a támogatott kötelezettségvállalása.

(2) A támogatott kötelezettségvállalása, hogy izsáki lakcímét, életvitelszerű izsáki tartózkodását, valamint az izsáki székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval való jogviszonyát a támogatás nyújtását követő minimum 2 évig fenntartja, illetve vállalkozását működteti.

(3) A támogatott kötelezettségvállalása, hogy amennyiben a támogatásra vonatkozó feltételeket megszegi, - (így különösen: életvitelszerűen más településre költözik; munkaviszonya megszűnik, vagy megszüntetésre kerül; a szerződéskötést követően nem az e rendeletben rögzítettek szerint tarja fenn munkaviszonyát, vagy lakcímét Izsákon; a pályázat keretében valótlan adatokat szolgáltat; a pályázatával vállalt önkéntes tevékenységet nem végzi) - az Önkormányzat azonnali hatállyal felmondja a szerződést.

7. § A támogatás feltétele a támogatási, illetve bérleti szerződés megkötése.

III. Fejezet

Lakhatási támogatás, lakáscélú megtakarítással

8. § (1) Az önkormányzat az Esély otthon projekt keretében felújított és berendezett lakásokat az alábbi feltételek szerint hasznosítja.

(2) Egy fiatal, vagy pár, illetve család legfeljebb 24 hónapon keresztül lehet lakója a projekt keretében felújított ingatlannak.

(3) A kiválasztott bérlőnek a lakhatásért nem kell lakbért fizetnie, de a rezsi költség megfizetése a bérlőt terheli.

(4) A bérlőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 3 napon belül a bérleményben lakóhelyet létesít.

9. § (1) A támogatásra Pályázatot nyújthat be, akinél fennállnak az alábbi együttes feltételek:

a) A pályázó 18-35 év közötti személy vagy a vele együtt költöző nagykorú személy is (a pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves, de az ösztönző támogatás végéig nem tölti be a 35. életévét).

b) Izsáki lakcímmel rendelkezik, vagy Izsákra kíván költözni (lakcím létesítésére vonatkozó szándéknyilatkozatot nyújt be).

c) A pályázó vagy a vele együtt költöző nagykorú személy izsáki székhelyű, vagy telephelyű munkáltatóval munkaviszonnyal, munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszonnyal, vagy szándéknyilatkozattal rendelkezik arról, hogy adott munkáltató a pályázóval végzettségének megfelelő munkakörben munkaviszonyt létesít, vagy izsáki székhelyű, vagy telephelyű vállalkozásban vállalkozó tevékenységet végez.

d) A pályázó és a vele együtt költöző nagykorú személy vállalja, hogy a pályázat programjaiban részt vesz és közösségi célú önkéntes tevékenységet végez Izsák város területén.

e) A pályázó és a vele együtt költöző nagykorú személy vállalja, hogy életvitelszerűen, lakcímmel rendelkezve Izsákon marad a lakhatási támogatást követő legalább 1 évig.

f) A pályázó vállalja, hogy a támogatásról szóló szerződés megkötésével egyidejűleg lakáscélú megtakarításra hitelintézettel szerződést köt vagy meglévő szerződését fenntartja, és a szerződésben vállalt befizetéseket legalább a lakhatási támogatás végéig teljesíti.

g) A pályázónak vagy a vele együtt költöző személynek lakás vagy üdülő céljára szolgáló ingatlan nincs a tulajdonában 25% tulajdoni hányadot meghaladó mértékben.

(2) A pályázat részeként kötelezően benyújtandó iratok, igazolások:

a) e rendelet 1. melléklete szerinti pályázati adatlap,

b) személyazonosító igazolvány és lakcímkártya másolata (pályázó által aláírt másolati példányok),

c) a pályázó részletes önéletrajza,

d) jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó, ezen rendelet 2. melléklete szerinti nyilatkozat,

e) Izsák Város közigazgatási területén lévő munkáltatóval fennálló munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony vagy ezek létesítésére irányuló munkáltatói szándéknyilatkozat, vállalkozói igazolvány,

f) nyilatkozat az Izsákon végezni kívánt önkéntes munkára tett vállalásról (motivációs levél 3. melléklet),

g) nyilatkozat, hogy a pályázó a döntéshozó önkormányzat Képviselő-testületének tagjával nem áll közeli hozzátartozói viszonyban (ha van vele költöző felnőtt személy, az ő nyilatkozata is szükséges (4. melléklet),

h) nyilatkozat, hogy a pályázó vonatkozásában vagy a vele együtt költöző személy vonatkozásában 25% tulajdoni hányadot meghaladóan lakás vagy üdülő céljára szolgáló ingatlan nincs az említett személyek tulajdonában. (5. melléklet).

(3) A pályázat részeként - meglétük esetén - benyújtandó, nem kötelező jellegű iratok, igazolások:

a) házassági anyakönyvi kivonat, vagy közjegyző előtt tett élettársi nyilatkozat másolata, közjegyző előtt tett élettársi nyilatkozattal nem rendelkező pár esetén nyilatkozat arról, hogy együtt kívánnak költözni az ingatlanba,

b) meglévő lakáscélú megtakarításról szóló igazolás,

c) a pályázó kiskorú gyermekének/ gyermekeinek születési anyakönyvi kivonatának másolata,

d) iskolai végzettséget tanúsító oklevél vagy a tanulmányok folytatásáról szóló, az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

e) korábbi munkaviszony igazolása,

f) a pályázó által a pályázat benyújtása előtt végzett önkéntes munkáról szóló igazolás.

10. § (1) A lakhatási lehetőség igénybevételére vonatkozó pályázati felhívást az Önkormányzat Izsák város honlapján, illetve a helyben szokásos módon teszi közzé.

(2) A pályázat benyújtásának határideje a pályázat kiírásától számított 30 nap.

(3) A pályázat elbírálásának határideje a pályázat benyújtási határidejét követő, munkaterv szerinti Képviselő-testületi ülés.

(4) A szerződéskötés határideje a (3) bekezdésben meghatározott határidőt követő 8 napon belül.

(5) A támogatás keretében 4 lakás kerül bérbeadásra maximum 24 hónap időtartamig.

IV. Fejezet

Záró rendelkezés

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.