Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelete

„IZSÁK VÁROS BORA” elismerő cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2023. 01. 19

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelete

„IZSÁK VÁROS BORA” elismerő cím alapításáról és adományozásáról

2023.01.19.

Izsák Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Izsák Város Önkormányzat Képviselő-testülete az izsáki szőlőtermesztési és borászati hagyományok ápolása érdekében „IZSÁK VÁROS BORA” elismerő címet alapít.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott elismerő címet adományoz évente egy alkalommal, Izsák Város Bora elnevezéssel.

2. § (1) Az elismerő címért induló megmérettetésen azok az izsáki lakóhellyel vagy telephellyel rendelkező termelők vehetnek részt, akik Izsáki Hegyközség (a továbbiakban: hegyközség) vagy a vele közvetlenül határos hegyközségek közigazgatási területén szőlőültetvénnyel rendelkeznek.

(2) A város bora cím odaítélésének speciális, együttesen fennálló feltételei:

a) a szakértő zsűri a bort a legnagyobb pontszámmal értékelje,

b) a bor a hegyközség közigazgatási területén termelt szőlőből készüljön,

c) az adott borból legalább 100 palack áll a termelő rendelkezésére a verseny időpontjában,

d) a versenyeztetett bort illetően rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel.

2. Nevezés

3. § A város bora elismerő címre a nevezést a város által szervezett borverseny nevezési lapján kell jelezni.

3. Az elismerő cím odaítélése, átadása

4. § (1) A hegyközség a borverseny bírálata alapján tesz javaslatot az elismerésre érdemes borokra, illetve tulajdonosára, előállítójára. Elismerő címre a hegyközség csak legalább aranyérmes minősítésű borokat javasolhat.

(2) Az elismerő címet a hegyközség javaslata alapján a város polgármestere adományozza, mely az évente megrendezésre kerülő helyi borverseny keretében kerül átadásra.

(3) Az elismerő címet évente 1 pályázó kaphatja meg.

(4) Az elismerésben részesülők nevét, címét a helyi újságban, és a város honlapján közzé kell tenni, és emellett az elismerés átadását követő képviselő-testületi ülésen ismertetni kell.

(5) Az elismerő cím átadásáról szóló oklevelet a város polgármestere, jegyzője és a hegyközség elnöke írja alá.

4. Egyebek

5. § (1) Az elismerő címet elnyert termelő e rendelet 1. melléklete szerinti védjegyet használhatja a nyertes borok palackjain. A védjegyen szereplő címer a város címeréről, pecsétjéről, zászlajáról és használatuk rendjéről szóló 6/2013. (VII.12.) önkormányzati rendelet 4- § foglaltak alapján használható.

(2) E rendelet 1. mellékletében leírt védjegy szigorúan csak a nyertes bort tartalmazó palackokra helyezhető fel. Az elismerő címet elnyert termelőnek – a védjegy átvételét megelőzően - e rendelet 2. melléklete szerinti nyilatkozatot kell tennie.

(3) Azon termelő, aki a (2) bekezdésben leírtakat megsérti, két évig kizárja magát, hogy a helyi borversenyen e rendelet 1. §-ában szereplő elismerő címet kaphasson.

6. § Az önkormányzat az elismerő címet elnyert borból évente legalább 100 db 0,75 liter palackkal megvásárol.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.