Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

Izsák Város Önkormányzatának kitüntetéseiről és elismerő címeiről

Hatályos: 2024. 04. 26

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 24.) önkormányzati rendelete

Izsák Város Önkormányzatának kitüntetéseiről és elismerő címeiről

2024.04.26.

Izsák Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 42. § 1. és 3. pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Izsák Város Önkormányzata által alapított címek, kitüntetések:

a) "Izsák Város Díszpolgára" cím,

b) "Izsák Város Kultúrájáért és Oktatásáért" kitüntetés,

c) "Izsák Város Gazdaságáért" kitüntetés,

d) "Izsák Város Közéletéért" kitüntetés,

e) "Izsák Város Sportjáért" kitüntetés,

f) "Izsák Város Szolgálatáért" díj,

g) "Izsák Város Bora" cím.

(2) A címek és kitüntetések részletes szabályait e rendelet 5. § -15. §-a tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdés a), b), c), d) és e) pontjaiban meghatározott címekre, kitüntetésekre írásban indokoltan a (8) bekezdésben foglalt határidőben javaslatot tehetnek az izsáki lakcímmel rendelkező lakosság köréből bárki, az izsáki székhelyű civil szervezetek, a polgármester, alpolgármester és a képviselők. A polgármester és az alpolgármester a döntés tárgyalása során a Közművelődési-, Oktatási- és Sportbizottság, valamint a képviselő-testületi ülésen szóban is tehetnek javaslatot.

(4) A kitüntetésre, címre jelölt hozzájáruló nyilatkozatát be kell szerezni, és a javaslathoz kell csatolni.

(5) A címeket és kitüntetéseket - az (1) bekezdés f) és g) pontjában meghatározott elismerések kivételével - minden évben valamely nemzeti ünnepünk alkalmával, vagy a Sárfehér Napok alkalmával ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.

(6) Az (1) bekezdés f) pontjában meghatározott kitüntetés a Köztisztviselők Napja alkalmából adományozható és azt a polgármester vagy az általa megbízott vezető ünnepélyes keretek között adja át.

(7) Az (1) bekezdés a) - e) pontjaiban meghatározott címek, kitüntetések vonatkozásában érkezett javaslatok véleményezésére a képviselő-testület a Közművelődési-, Oktatási- és Sportbizottságot (a továbbiakban: Bizottság) jelöli ki.

(8) Az (1) bekezdés a) - e) pontjaiban meghatározott címek, kitüntetések vonatkozásában a tárgyév január 31. napjáig közzétett pályázati kiírásban szereplő és tárgyév február 28. napjáig beérkezett - életutat, közéleti és szakmai munkásságot bemutató - ajánlásokat a tárgyév márciusi bizottsági ülésén véleményezi a Bizottság. A Bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerint, alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.

(9) A képviselő-testület a bizottsági ülést követő ülésén minősített többségű határozattal dönt a javaslatokról. Arra érdemes jelölt hiányában a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy nem ítéli oda a kitüntetést, címet.

2. § Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható, amelynek átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

3. § (1) Az elismerés visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott vagy a bíróság szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítél.

(3) A visszavonás módjára az elismerések adományozásának rendjére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

4. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a jegyző papír alapon és elektronikusan is nyilvántartást vezet.

(2) A kitüntetések, címek költségeinek fedezetét az Önkormányzat tárgyévi költségvetésében a képviselő-testület biztosítja.

2. Az "Izsák Város Díszpolgára" cím

5. § (1) Díszpolgári cím adományozható annak a természetes személynek - munkássága elismeréséül - aki kiemelkedően jelentős munkájával vagy életművével városon belül, országosan vagy nemzetközi viszonylatban elismerést szerzett, vagy tevékenységével a város jó hírnevét öregbíti, vagy példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

(2) Évente legfeljebb egy díszpolgári cím adományozható.

(3) A díszpolgári címmel az erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár.

(4) Az adományozásra vonatkozó határozati javaslatot, a javasolt személy életútját, közéleti és szakmai munkásságát bemutató indokolással kell ellátni.

(5) A kitüntetés odaítéléséről hozott képviselő-testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a polgármester gondoskodik.

(6) A kitüntetés odaítéléséről meghozott döntés után a kitüntetettet - posztumusz kitüntetés esetén a legközelebbi hozzátartozót - nyilatkoztatni kell arról, hogy hozzájárul-e az ünnepélyes átadás alkalmával, illetve azt követően a helyi médiában az adományozás indokolásában szereplő rá vonatkozó személyes adatok nyilvánosságra hozatalához.

6. § (1) A város díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti az őt megillető alábbi kiváltságokat:

a) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,

b) hivatalos az önkormányzat által rendezett városi ünnepségekre,

c) díjtalanul látogathatja az önkormányzat és intézményei által szervezett városi rendezvényeket,

d) ingyenesen jogosult az Izsáki Hírek önkormányzati lap átvételére,

e) elhalálozása esetén- ha az elhunyt végakaratával nem ellentétes, illetve családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes sírhelyet biztosít számára.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogok érvényesítésért a jegyző a felelős.

3. "Izsák Város Kultúrájáért és Oktatásáért" kitüntetés

7. § (1) Az "Izsák Város Kultúrájáért és Oktatásáért" kitüntetés azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, egyesületeknek, civil szervezeteknek, gazdasági szervezeteknek adományozható, aki vagy akik tevékenysége a város oktatási, nevelési és a kulturális fejlődésében a város értékeit növelő, maradandó munkát végzett, vagy kiemelkedő jelentőségűnek bizonyult.

(2) "Izsák Város Kultúrájáért és Oktatásáért" kitüntetés évente legfeljebb 2 darab adományozható.

(3) A kitüntetéssel az erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár. Az emlékéremmel együtt a képviselő-testület döntésének megfelelően tárgyjutalom is adható.

4. "Izsák Város Gazdaságáért" kitüntetés

8. § (1) "Izsák Város Gazdaságáért" kitüntetés Izsák város gazdasági életének fejlesztése terén kifejtett eredményes tevékenység elismeréseként adományozható.

(2) "Izsák Város Gazdaságáért" kitüntetés évente legfeljebb 2 darab adományozható.

(3) A kitüntetéssel az erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár. Az emlékéremmel együtt a képviselő-testület döntésének megfelelően tárgyjutalom is adható.

5. "Izsák Város Közéletéért" kitüntetés

9. § (1) " Izsák Város Közéletéért" kitüntetés Izsák város közösségi életének fejlesztése terén kifejtett eredményes tevékenység elismeréseként adományozható.

(2) " Izsák Város Közéletéért " kitüntetés évente legfeljebb 2 darab adományozható.

(3) A kitüntetéssel az erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár. Az emlékéremmel együtt a képviselő-testület döntésének megfelelően tárgyjutalom is adható.

6. "Izsák Város Sportjáért" kitüntetés

10. § (1) "Izsák Város Sportjáért " kitüntetés Izsák város sportjának fejlesztése terén kifejtett eredményes tevékenység elismeréseként valamint a sport területén elért kimagasló eredményekért adományozható.

(2) „Izsák Város Sportjáért " kitüntetés évente legfeljebb 2 darab adományozható.

(3) A kitüntetéssel az erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár. Az emlékéremmel együtt a képviselő-testület döntésének megfelelően tárgyjutalom is adható.

7. "Izsák Város Szolgálatáért" díj

11. § (1) A képviselő-testület a közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítésének, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzésének elismeréseként "Izsák Város Szolgálatáért" kitüntetést alapít.

(2) A kitüntetés 15 év, 20 év, 25 év, 30 év, 35 év vagy 40 év közigazgatásban végzett, magas színvonalú munka megbecsüléseként adható.

(3) A kitüntetés adományozásáról a jegyző javaslata alapján a polgármester dönt.

(4) A kitüntetéssel az erre a célra készített emlékplakett és díszoklevél jár. Az emlékéremmel együtt a képviselő-testület döntésének megfelelően tárgyjutalom is adható.

8. "Izsák Város Bora" cím

12. § (1) A képviselő-testület az izsáki szőlőtermesztési és borászati hagyományok ápolása érdekében „Izsák Város Bora” elismerő címet alapít.

(2) "Izsák Város Bora" cím évente egyetlen alkalommal adható.

(3) Az elismerő címre a nevezést a város által szervezett borverseny nevezési lapján kell jelezni.

13. § (1) Az elismerő címért induló megmérettetésen azok az izsáki lakóhellyel vagy telephellyel rendelkező termelők vehetnek részt, akik Izsáki Hegyközség (a továbbiakban: hegyközség) vagy a vele közvetlenül határos hegyközségek közigazgatási területén szőlőültetvénnyel rendelkeznek.

(2) A város bora cím odaítélésének speciális, együttesen fennálló feltételei:

a) a szakértő zsűri a bort a legnagyobb pontszámmal értékelje,

b) a bor a hegyközség közigazgatási területén termelt szőlőből készüljön,

c) az adott borból legalább 100 palack áll a termelő rendelkezésére a verseny időpontjában,

d) a versenyeztetett bort illetően rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel.

14. § (1) A hegyközség a borverseny bírálata alapján tesz javaslatot az elismerésre érdemes borokra, illetve tulajdonosára, előállítójára. Elismerő címre a hegyközség csak legalább aranyérmes minősítésű borokat javasolhat.

(2) Az elismerő címet a hegyközség javaslata alapján a város polgármestere adományozza, mely az évente megrendezésre kerülő helyi borverseny keretében kerül átadásra.

(3) Az elismerő címet évente 1 pályázó kaphatja meg.

(4) Az elismerésben részesülő nevét, címét a helyi újságban, és a város honlapján közzé kell tenni, és emellett az elismerés átadását követő képviselő-testületi ülésen ismertetni kell.

(5) Az elismeréssel az erre a célra készített díszoklevél jár, amelyet a város polgármestere, jegyzője és a hegyközség elnöke ír alá.

15. § (1) Az elismerő címet elnyert termelő e rendelet 1. melléklete szerinti védjegyet használhatja a nyertes borok palackjain. A védjegyen szereplő címer a város címeréről, pecsétjéről, zászlajáról és használatuk rendjéről szóló 6/2013. (VII.12.) önkormányzati rendelet 4. §-ban foglaltak alapján használható.

(2) E rendelet 1. mellékletében leírt védjegy szigorúan csak a nyertes bort tartalmazó palackokra helyezhető fel. Az elismerő címet elnyert termelőnek – a védjegy átvételét megelőzően - e rendelet 2. melléklete szerinti nyilatkozatot kell tennie.

(3) Azon termelő, aki a (2) bekezdésben leírtakat megsérti, két évig kizárja magát, hogy a helyi borversenyen e rendelet szerinti "Izsák Város Bora" címet kaphasson.

16. § Az önkormányzat az elismerő címet elnyert borból évente legalább 100 db 0,75 liter palackkal megvásárol.

9. Záró rendelkezések

17. §1

18. §2

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

20. § (1) 2024. évben az 1. § (1) bekezdés a) – e) pontjaiban meghatározott címek, kitüntetések vonatkozásában a 2024. április 30. napjáig közzétett pályázati kiírásban szereplő és 2024. május 31. napjáig beérkezett - életutat, közéleti és szakmai munkásságot bemutató - ajánlásokat a 2024. júniusi bizottsági ülésén véleményezi a Bizottság. A Bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerint, alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.

(2) A képviselő-testület a bizottsági ülést követő ülésén minősített többségű határozattal dönt a javaslatokról. Arra érdemes jelölt hiányában a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy nem ítéli oda a kitüntetést, címet.

1

A 17. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

A 18. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.