Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Izsák Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Izsák Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
Izsák Város Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A 2024. évi költségvetés tervezete a biztonságos gazdálkodás elvét követve készült, tekintettel a kormány által már meghozott és még várható kiadás növelő döntéseire.
A tervezés során három fő szempontot vettünk figyelembe, egyik a zavartalan intézményi működés, a feladat alapú támogatások célszerű felhasználása, a fejlesztésekhez kapcsolódóan felmerülő pályázati források maximális elnyerése, a folyamatban lévő projektek tervezett költségen történő megvalósulása.
Ebben az évben a fejlesztési kiadások főként az előző évben, illetve években meghozott döntések végrehajtását, valamint a minőségi működéshez elengedhetetlen kiadási előirányzatokat tartalmazza.
Az év folyamán feltáruló lehetőségek kihasználása lehetővé teszi, hogy a 2024. évi költségvetési rendelet tartalmaz felhasználható tartalékot.
A 2024. évi tervezéskor már ismert a kormány által meghozott bérintézkedések (minimálbér, garantált bérminimum illetve a pedagógus bérfejlesztés) fedezete is, melyet a 2023. nyarán megjelent 2024. évi költségvetési rendelet módosításával biztosított az állami költségvetés.
Az Önkormányzati fenntartású óvodában a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésére esélyteremtési illetmény kerül számfejtésre az óvodapedagógusok részére, mely utófinanszírozott, a forrást a 661/2023. Kormányrendelet biztosít.
A 2024. évi tervezés során egy számunkra új kiadás került tervezésre, az Önkormányzati szolidaritási hozzájárulás 3.697.358.- forint összegben, mely fizetési kötelezettséget az iparűzési adó erő képesség tett szükségessé.