Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Az egyes családi események ünneplésének szabályairól és az ellentételezésként fizetendő díjakról

Hatályos: 2023. 05. 01

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

Az egyes családi események ünneplésének szabályairól és az ellentételezésként fizetendő díjakról

2023.05.01.

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya a Békési Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) anyakönyvvezetőjének közreműködésével megtartott névadó és a hivatali helyiségben vagy a város közigazgatási területén külső helyszínen megtartott jubileumi házassági évforduló szertartásokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából

a) családi esemény: a névadó és a jubileumi házassági évforduló ünnepség,

b) névadó: ötéves életkor alatti gyermek ünnepélyes, családi keretek között történő köszöntése,

c) jubileumi házassági évforduló ünnepség (a továbbiakban: házassági évforduló ünnepség): a házasságkötés óta eltelt évek fordulója, amely alkalomból a házas felek ünnepélyes keretek közt megerősítik a korábban anyakönyvvezető előtt kötött házasság során tett nyilatkozatukat,

d) Felek: akik a jubileumi házassági évfordulójukat családi eseményként ünneplik,

e) hivatali helyiség: a Békési Polgármesteri Hivatal 5630 Békés, Petőfi utca 2. szám 1. emeletén található Irányi Dániel Díszterem,

f) külső helyszín: a Békés város közigazgatási területén elhelyezkedő, a családi esemény megtartására alkalmas ingatlan

g) anyakönyvvezető: a Polgármesteri Hivatal anyakönyvi szakvizsgával rendelkező köztisztviselője,

h) anyakönyvi esemény: az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben szabályozott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése.

3. A családi esemény ünneplésének szabályai

3. § (1) A családi esemény megtartása iránti igényt

a) névadó ünnepség esetén a gyermek egyik szülője,

b) házassági évforduló ünnepség esetén a házastársak együttesen

ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetőjénél személyesen jelenthetnek be.

(2) Az anyakönyvvezető a bejelentésről jegyzőkönyvet vesz fel, amely tartalmazza a kérelmező felek azonosításához és az esemény lebonyolításához elengedhetetlenül szükséges személyes adatokat, valamint a családi esemény egyeztetett időpontját és helyszínét.

4. § (1) Névadó kizárólag szombati napon 10:00 órától 14:00 óráig, valamint áthelyezett, szombatra eső munkanapon 12:00 órától 14:00 óráig tartható.

(2) Házassági évforduló ünnepség kizárólag szombati napon, valamint áthelyezett, szombatra eső munkanapon 14:00 órától 18:00 óráig tartható.

(3) Nem tartható családi esemény

a) szombati napra eső ünnepnapon,

b) a munkanap áthelyezés következtében központi jogszabályban elrendelt, ünnepnaphoz kapcsolódó, szombati napra eső pihenőnapon,

c) ha a munkaszüneti nap pénteki napra esik, az azt követő szombati napon,

d) ha a munkaszüneti nap hétfői napra esik, az azt megelőző szombati napon,

e) szombati napra eső július 1-jén, mint a köztisztviselő számára a Képviselő-testület által megállapított munkaszüneti napon

5. § Névadó ünnepség megtartására kizárólag a hivatali helyiségben kerülhet sor.

6. § A családi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre - figyelemmel a hivatali helyiségen kívül tartandó esemény helyszínre történő oda- és visszautazásának időtartamára is -, azok lebonyolítását a családi esemény megtartása nem veszélyeztetheti.

7. § Az anyakönyvvezető a családi esemény ünneplése során ruházata felett jelölés nélküli nemzetiszínű vállszalagot visel.

4. A hivatali helyiségen kívül történő házassági évforduló ünnepség szabályai

8. § (1) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen házassági évforduló ünnepség akkor engedélyezhető, ha a Felek az esemény ünnepélyes kereteinek biztosításáról gondoskodnak. A házassági évforduló ünnepség során az anyakönyvvezető akkor közreműködik, ha szemle során meggyőződött arról, hogy a Felek által megjelölt külső helyszín alkalmas az ünnepség méltóságteljes és ünnepélyes lebonyolítására.

(2) Az anyakönyvvezető megtagadja a hivatali helyiségen kívüli helyszínen való közreműködést, ha a helyszínre érve megállapítja, hogy a körülmények a szemle óta megváltoztak, és az ünnepélyes keretek jelenleg nem biztosítottak.

9. § Hivatali helyiségen kívüli helyszínként nem engedélyezhető olyan vendéglátó üzlet, amely nem rendelkezik megfelelő színvonalú, elkülönült zárt helyiséggel, ahol a családi esemény létesítése alatt nem zajlik fizetővendégek kiszolgálása.

10. § (1) Szabadtéren történő házassági évforduló ünnepség kizárólag április 1. és szeptember 30. napja közötti időben engedélyezhető.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmény, ha

a) az anyakönyvvezető közvetlen napfénytől való védelme nem biztosított,

b) az esemény időpontjában kedvezőtlenek az időjárási viszonyok (pl.: zápor, zivatar, jégeső, szélvihar, stb.),

c) a hőmérséklet 18 Celsius fok alatt vagy 35 Celsius fok felett van.

(3) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére Feleknek a bejelentéskor a házasságkötésre alkalmas helyiséget kell megjelölniük.

(4) A (2) bekezdésben felsorolt okok valamelyikének fennállása esetén az anyakönyvvezető jogosult a családi esemény (3) bekezdés szerinti helyiségben való megtartásáról dönteni.

11. § (1) A hivatali helyiségen kívül történő házassági évforduló ünnepség engedélyezéséhez csatolni kell a megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát vagy a használatról szóló megállapodás másolatát.

(2) Hivatali helyiségen kívüli történő házassági évforduló ünnepség engedélyezéséhez 30 fő feletti létszám esetén csatolni kell a hangtechnika biztosításáról szóló, hivatásszerűen e feladatot ellátó szervvel vagy személlyel kötött megállapodást.

(3) Az anyakönyvvezető megtagadja a közreműködést, ha a helyszínen megállapítja, hogy - a felek nyilatkozatától eltérően - a vendégek száma meghaladja a 30 főt, és a helyszínen a hangtechnika nem biztosított.

5. A családi események ellentételezéseként fizetendő díj

12. § A családi esemény lebonyolításával kapcsolatban a Polgármesteri Hivatal által nyújtott szolgáltatások ellentételezéseként szolgáltatási díjat kell fizetni.

13. § (1) Névadó esetén 25.000,- Ft + Áfa szolgáltatási díjat kell megfizetni a Polgármesteri Hivatal részére.

(2) Ha a családban egy névadó ünnepség esetén több gyermek ünneplése történik, az (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatási díjon felül a második gyermektől gyermekenként további 5.000 Ft összeget kell megfizetni.

14. § (1) A hivatali helyiségben történő házassági évforduló ünnepség esetén 25.000,- Ft + ÁFA szolgáltatási díjat kell megfizetni a Polgármesteri Hivatal részére.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő házassági évforduló ünnepség esetén 40.000,- Ft + Áfa szolgáltatási díjat kell megfizetni a Polgármesteri Hivatal részére.

15. § Az e rendelet alapján fizetendő díjat az erre rendszeresített postai utalványon való megfizetéssel vagy Békés Város Önkormányzata költségvetési számlájára való utalással kell teljesíteni, legkésőbb a családi esemény ünneplését megelőzően 10 munkanappal.

16. § (1) Amennyiben a családi esemény ünneplése bármilyen okból meghiúsul, azt a kérelmező köteles haladéktalanul írásban bejelenteni az anyakönyvvezetőnek. Ezzel egyidejűleg a jegyzőnek címzett kérelemben kérheti a befizetett szolgáltatási díj visszatérítését.

(2) A visszafizetést az elrendelésétől számított 8 napon belül banki átutalással vagy a polgármesteri hivatal pénztárában való kifizetéssel kell teljesíteni.

(3) Amennyiben felek a családi esemény ünneplésén nem jelennek meg és az esemény elmaradásáról a Polgármesteri Hivatalt előzetesen nem értesítik, úgy részükre az e rendelet alapján megfizetett díj nem kerül visszafizetésre

6. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

17. § (1) A családi esemény ünneplése során közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként

a) névadó esetén bruttó 15.000 Forint,

b) hivatali helyiségben történő házassági évforduló ünnepség esetén bruttó 25.000 Forint,

c) hivatali helyiségen kívül történő házassági évforduló ünnepség esetén bruttó 30.000 Forint

díjazás illeti meg.

(2) A díjazás kifizetése havonta, utólag történik.

18. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.