Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01- 2024. 01. 02

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.12.01.

Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) és (2) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 45. § (1) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A kérelemhez csatolni kell – az ellátás típusától függően – a család vagy háztartás tagjainak)

„d) a tanulói, hallgatói jogviszonyra a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 46/A. §-a az irányadó, a 46. § (2) bekezdése szerinti életkor esetén a jogviszony érvényes diákigazolvány bemutatásával igazolható.”

2. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 15. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Önkormányzati lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 350%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.”

3. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 16. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az önkormányzati lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet több, mint 9.000 Forint, és nem lehet kevesebb, mint 4000 Forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(4) A (3) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik, ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az SZVA a szociális vetítési alap összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni:

4. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. § Önkormányzati gyógyszerköltség támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át, egyedül élő esetében annak 500 %-át, és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke meghaladja a szociális vetítési alap összegének 15 %-át, továbbá nem jogosult alanyi- vagy normatív jogcímen megállapított közgyógyellátásra.”

5. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 30. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzati gyógyszerköltség támogatás összege

a) 5.000 Forint/hó, ha a gyógyító ellátás költsége nem haladja meg a 7.000 Forintot,

b) 9.000 Forint/hó, ha a gyógyító ellátás költsége meghaladja a 7.000 Forintot,

amely a támogatás időtartama alatt háromhavi időarányos keretben vehető igénybe.”

6. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 46. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Települési krízistámogatás nyújtható, ha az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg:)

„b) egyedül élő esetén a szociális vetítési alap összegének 200 %-át.”

7. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 51/A. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulást igényelhet az a személy, akinek családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át, egyedül élő esetében annak 400 %-át. Az önkormányzati temetési segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a 7. § (2) bekezdése szerinti igazolásokat,, a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát. A kérelmet a haláleset napjától számított 60 napon belül kell benyújtani. E határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított temetési támogatás összege a számlával igazolt költségek 10%-a, de maximum 50.000,- Ft.”

8. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 53. § (4) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatás mértéke:)

„c) a megállapított látogatási díj 50 %-a, ha a kérelmező családjában az egy főre számított jövedelem a szociális vetítési alap összegének 700 %-át”

(nem haladja meg.)

9. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 56. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Kommunális adó támogatás akkor nyújtható, ha az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg

a) család esetén a szociális vetítési alap összegének 300%-át,

b) egyedül élő esetén a szociális vetítési alap összegének 400 %-át,

és a kérelmező vagy családtagja az önkormányzati adóhatóság nyilvántartása alapján hátralékkal nem rendelkezik.

(3) A támogatás egy adóévre szól, a kérelmeket a tárgyévre vonatkozóan március hó 16. napjától május hó 15. napjáig lehet benyújtani az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. E határidő elmulasztása jogvesztő. A támogatás összegét az adóalany adószámlájára kell átutalni.”

10. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 56/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Rekreációs támogatás akkor nyújtható, ha kérelmező jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 900%-át.”

11. § A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

12. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. december 1-jén lép hatályba.

(2) A 2–5. §, a 7–9. §, a 11. § és az 1. melléklet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 29/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelethez