Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.07.01.
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz és az 1. melléklethez
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 114. § (1) bekezdése értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért - ha törvény másként nem rendelkezik - térítési díjat kell fizetni. Az Szt. 115. § (1) bekezdése alapján az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg. Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében is szolgáltatásonként kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 47. § (1) bekezdése alapján a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet] hatálybalépésének napjától 2022. június 30. napjáig - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel -
1. a helyi önkormányzat,
2. a helyi önkormányzat által fenntartott
ba) költségvetési szerv,
bb) nonprofit szervezet,
bc) egyéb szervezet,
1. a helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság,
2. a helyi önkormányzat többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság által alapított gazdasági társaság,
3. a képviselő-testület feladatkörébe tartozó közszolgáltatás ellátására szerződéssel rendelkező, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezet
által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységéért megállapított díj, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díj, illetve egyéb díjfizetési kötelezettség (a továbbiakban együtt: díj) mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon díjnak a 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó mértéke.
Az Szt. 92. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról, ha a fenntartó önkormányzati társulás, akkor a társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint rendeletet alkot.
A Békés Város Önkormányzata és Tarhos Község Önkormányzata között intézmények közös fenntartása tárgyában létrejött társulási megállapodás 14. pont a. alpontja alapján a társulás településein lakóhellyel rendelkező személyek számára a szolgáltatások a társulási megállapodás alapján ingyenesen vagy térítési díj alapján vehetők igénybe. A térítési díjak fenntartó általi megállapításának jogát a székhelytelepülés, vagyis Békés gyakorolja.
Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Helyi Rendelet) 1. számú mellékletében szabályozza a térítési díjakat, amelyek vonatkozásában utoljára 2020-ban történt módosítás, de akkor a szociális étkezés ára változatlan maradt.
A térítési díjakat a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ (a továbbiakban: BVSZSZK), mint a szociális alapszolgáltatásokat biztosító intézmény a Képviselő-testület elé terjesztett rendelet-tervezet szerint kéri megállapítani.