Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az egyes családi események ünneplésének szabályairól és az ellentételezésként fizetendő díjakról

Hatályos: 2023. 05. 01

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
Az egyes családi események ünneplésének szabályairól és az ellentételezésként fizetendő díjakról
Részletes indokolás
Az 1–18. §-hoz
2022. június 30-ig Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítése, valamint családi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatások ellentételezéséért fizetendő díjakról szóló 14/2020. (VII. 31.) rendelete (a továbbiakban: Helyi Rendelet) tartalmazta a szabályozást az anyakönyvi és a családi eseményekről egyaránt.
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-a csak az anyakönyvi események vonatkozásában tartalmaz felhatalmazó rendelkezést az önkormányzatok rendeletalkotására, az egyéb családi események megünneplésére vonatkozó szabályokat a képviselő-testület a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdéséből levezethető eredeti jogalkotási hatáskörben jogosult megalkotni.
2022. július 1-től lépett hatályba a házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról szóló rendelet. Miután, ha nem is magas számban, de folyamatosan igény mutatkozik rá, jelen ülésen javaslatot teszünk a családi események lebonyolításával kapcsolatos önkormányzati rendelet megalkotására, amely 2023. május 1-jén lépne hatályba.
A rendelet hatálya alá tartozik
a névadó, amely egy gyermek születésének a megünneplése, és
a házassági évforduló ünneplése.
A családi események létesítésének szabályairól szóló rendelet előkészítésekor az eddig szerzett gyakorlati tapasztalatainkat használtuk fel. A rendelet tartalmazza a családi események igénybevételének rendjét, és a szolgáltatásért fizetendő díjakat.
Névadók kizárólag szombati napon 10:00 óra és 14:00 óra között kerülnek lebonyolításra, a házasságkötéshez kapcsolódó családi események pedig szombati napokon 14:00 és 18:00 óra között, melyek időpontjánál figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményekre (házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése). A családi esemény a közhatalmi tevékenység gyakorlásával járó feladat ellátását nem veszélyeztetheti.
Az ünneplés helyszíne névadó esetén kötelezően a Békési Polgármesteri Hivatal épületében található Irányi Dániel Díszterem lehet, amely méltó helyszín egy családi esemény ünnepélyes lebonyolításához. Házasságkötéshez kapcsolódóan a Dísztermen túl külső helyszínen is sor kerülhet a házassági évfordulóra, de ilyen esetben előzetesen meg kell győződni arról, hogy a családi esemény ünnepélyes és méltó körülmények között tartható meg.
A családi események ünneplését központi jogszabály már nem szabályozza, így a szertartást levezető személy képesítésével szemben jogszabályi követelmények nincsenek, azonban az események méltó színvonalú lebonyolítása érdekében - az eddigiek szerint - az anyakönyvi szakvizsgával rendelkező anyakönyvvezetők közreműködnek.