Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 11/2012. (III. 30.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 11/2012. (III. 30.) rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Békés Város Önkormányzata első ízben 2015-ben valósította meg azon szándékát, mellyel a nevelési-oktatási év kezdete vonatkozásában könnyíteni igyekezett a családok anyagi terhein, a nevelési- és tanévkezdési támogatás szabályozásával. A támogatásnak nagyon pozitív visszhangja volt, ezért minden évben próbáljuk a szociális pénzeszközöket úgy tervezni, hogy nevelési- és tanévkezdési támogatás nyújtására legyen lehetőségünk. Ennek keretében a Békés városban lakó, családban nevelkedő bölcsődés, óvodás, általános iskolás és középiskolás nevelési- vagy tanulói jogviszonyban álló gyermekek évkezdését tudjuk könnyebbé tenni.
A szociális pénzeszközök teljesülésének vizsgálatát követően 2023-ban is javasoljuk a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Helyi Rendelet) a nevelési- és tanévkezdési támogatás szabályozását.
A bölcsődés gyermekek 5.000 Forint/fő támogatásban részesülnek, amennyiben 2023. október hó 31-ig a nevelésben való tényleges részvételt megkezdik. A Bölcsődei nevelés-gondozás szakmai programjában foglaltak szerint a bölcsődébe való beszoktatás fokozatosan történik. A gyermek és kisgyermeknevelő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötödés segít az új környezet elfogadásában, megkönnyíti a beilleszkedést a közösségbe. A módszer lehetőséget ad arra, hogy a lehető legkíméletesebben történjen az elválás, és a gyermek biztonságban érezze magát az új környezetben. Egy csoport gyermeklétszáma 12 fő, a csoportban két kisgyermeknevelő dolgozik. A „saját nevelő” rendszerben a személyi állandóság adott, egy kisgyermeknevelőhöz hat gyermek tartozik. A beszoktatás nem tud egyszerre zajlani minden gyermek tekintetében, fokozatosan történik, és többnyire igénybe veszi az augusztus, szeptember és október hónapot. Előzőek miatt, speciális szabályként a bölcsődébe a 2023/202e-es nevelési évtől beíratott gyermek tekintetében akkor folyósítható a támogatás, ha 2023. október hó 31. napjáig megkezdi a bölcsődei nevelésben való tényleges részvételt. Ebben az esetben a támogatás kifizetése 2023. november hó 30. napjáig történik majd. Nem ítélhető meg a támogatás azon gyermek vonatkozásában, aki ugyan be van íratva bölcsődébe, de csak a nevelési év közben, tehát 2023. november hó 1. napját követően kezdi meg a nevelésben való tényleges részvételt.
Az óvodás gyermekek 5.000 Forint/fő támogatásban részesülnek, amennyiben 2023. szeptember hó 1. napján a nevelésben való tényleges részvételt megkezdik. Nem ítélhető meg a támogatás azon gyermek vonatkozásában, aki ugyan be van íratva óvodába, de csak a nevelési év közben, tehát 2023. szeptember hó 1. napját követően kezdi meg a nevelésben való tényleges részvételt.
A nappali oktatás munkarendje szerint általános iskolai tanulmányokat folytató gyermekek 10.000 Forint/fő támogatásban részesülnek. A támogatotti körbe tartozik az a gyermek is, aki betegsége, testi- vagy szellemi fogyatékossága miatt áll magántanulói státuszban.
A nappali oktatás munkarendje szerint középfokú oktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekek 12.000 Forint/fő támogatásban részesülnek. A támogatotti körbe tartozik az a gyermek is, aki betegsége, testi- vagy szellemi fogyatékossága miatt áll magántanulói státuszban.
Mivel az állam teljes körűen biztosítja a nevelésbe vett gyermekek napi életviteléhez szükséges kiadásokat, a szabályozás csak azokra a gyermekekre terjed ki, akik szülői felügyelet alatt állnak, vagy törvényes képviseletüket családbafogadó gyám látja el.
A támogatásban részesülők körét a gyermekvédelmi és gyámügyi jogszabályok általános illetékességére alapoztuk, tehát nem csak a gyermeknek, hanem a törvényes képviselő(k)nek is Békés városban kell bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezniük, 2023. június hó 1. napján. Mivel más települések is nyújtanak ilyen célból támogatást, a Helyi Rendeletben szabályozásra került, hogy ha a gyermek lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkezik, és azok egyike nem Békés városban található, a szülő vagy törvényes képviselő nyilatkozata szükséges, miszerint a gyermek a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes önkormányzat által nem részesül a nevelési- és tanévkezdési támogatással azonos jellegű támogatásban.