Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 29

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.29.
a Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz és az 1–3. melléklethez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 21. §-a a jegyző feladatkörébe sorolja a megalkotott önkormányzati rendeletek hatályosulásának figyelemmel kísérését. Ugyanezen törvény 22. §-a pedig kimondja, hogy a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve önkormányzati rendelet esetén a jegyző gondoskodik arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében
a) az elavult, szükségtelenné vált,
b) a jogrendszer egységébe nem illeszkedő,
c) a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható,
d) a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy
e) az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító,
jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.
Ezen törvényi rendelkezéseknek megfelelően megtörtént a Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 22/2019. (X. 29.) rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) felülvizsgálata, és az alábbi módosítások váltak szükségessé.
1. Szervezeti változások
Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2022. decemberében új, 100 %-ban önkormányzati tulajdonú céget alapított Békési Kézilabda Sport Korlátolt Felelősségű Társaság néven. Az új gazdasági társaság ügyvezetője és felügyelőbizottsági tagjai is kötelezettek vagyonnyilatkozat tételére, ezért a Rendelet 1. melléklete kiegészül egy h) ponttal:
VAGYONNYILATKOZAT-TÉTELI KÖTELEZETTSÉGGEL JÁRÓ MUNKAKÖRÖK
(…)
h) a Békési Kézilabda Sport Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője, felügyelő bizottsági tagja.”
2. Függelékek megszüntetése
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 3. § szerint a jogszabály normatív tartalmú rendelkezéseit a jogszabály szakaszai és mellékletei tartalmazzák. A Jszr. 127. § (1)-(4) bekezdései értelmében jogszabály tervezetében mellékletet akkor kell alkotni, ha a jogszabályban rögzíteni kívánt szabályozási tartalom – annak speciális megjeleníthetősége vagy technikai jellege miatt – nem fejezhető ki átláthatóan a jogszabály tervezetének a szakaszaiban. A jogszabály tervezetében melléklet úgy alkotható, hogy a jogszabály tervezetének valamely szakasza a melléklet szerinti szabályozási tartalom megjelölésével hivatkozik a mellékletre. A melléklet nem tartalmazhat a (2) bekezdés szerint meghatározott szabályozási tartalomba nem tartozó, vagy a jogszabály szakaszaiban meghatározható szabályt. Táblázatot és a 132. § szerinti idézetet a jogszabály melléklete tartalmazhat.
Függelékről viszont a jogszabály nem szól, és kívánatos is a meglevő ilyen szerkezeti egységeket hatályon kívül helyezni. Ennek megfelelően hatályon kívül helyezzük a Rendelet 1-4. sz. függelékét, tartalmát pedig a jövőben a Rendelet 6. melléklete tartalmazza. A korábbi függelékek, illetve új 6. melléklet a Képviselő-testület és a bizottságok névsorait tartalmazzák.
3. Kormányzati funkciók felvétele
Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 53/2023. (III. 23.) számú határozatában döntött arról, hogy törzskönyvi nyilvántartását ki kívánja egészíteni négy további kormányzati funkcióval. A Rendelet 2. melléklete ezért négy sorral egészül ki, az alábbiak szerint:

59

082042

Könyvtári állomány gyarapítása

60

082044

Könyvtári szolgáltatások

61

082061

Múzeumi gyűjteményi tevékenység

62

082063

Múzeumi kiállítási tevékenység

4. Az önkormányzati tanácsadó
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 239. § (2) bekezdése értelmében az önkormányzatnak lehetősége van önkormányzati tanácsadót kinevezni „a képviselő-testület és bizottságai döntésének előkészítéséhez, illetve a polgármester, főpolgármester, vármegyei közgyűlés elnöke (a továbbiakban együtt: polgármester) tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó feladatok ellátására.” Az erre vonatkozó rendelkezéseknek a Rendeletben kell szerepelni – jelenleg ugyan nincs önkormányzati tanácsadó kinevezve, de amennyiben ez megtörténik, akkor a Kttv. 239. § (4) szerint a Rendelet mellékletében kell szerepeltetni feladatköreit is.