Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 10

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.10.
a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2. §-hoz és az 1. melléklethez
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 92. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról, ha a fenntartó önkormányzati társulás, akkor a társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint rendeletet alkot. A Társulási megállapodás 13. a. pontja alapján a társulás tagtelepülésein lakóhellyel rendelkező személyek számára a szolgáltatások a társulási megállapodás alapján ingyenesen vagy térítési díj alapján vehetők igénybe. A térítési díjak fenntartó általi megállapításának jogát a székhelytelepülés, vagyis Békés Város Önkormányzata gyakorolja az Szt. 92. § (1) bekezdésének b) pontja alapján.
A Képviselő-testület 2023. november 30-i ülésén döntött Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alap- és szakosított ellátások térítési díjáról szóló 6/2015. (II. 26.) rendeletének (a továbbiakban: Helyi Rendelet) módosításáról, ahol az ellátások térítési díjai az átvett településen használt díjak szerint kerültek megállapításra. A Társuláshoz való csatlakozás folyamán, 2023. novemberében tájékoztatást kértünk és kaptunk a megállapított intézményi térítési díjakról, melyeket Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete tartalmazott. Az ott szabályozott összegeket egyeztetést követően, változtatás nélkül emeltük át a Helyi Rendeletbe.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontja értelmében az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat étkeztetés esetén ellátási napra vetítve kell meghatározni, illetve az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. 85. § (1) bekezdés f) pontja alapján az étkeztetés, mint szolgáltatásnyújtás nem mentes az általános forgalmi adó alól.
Az intézmény átvételét követően, a gyakorlati alkalmazás során kiderült, hogy Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének a rendelete nem az ágazati jogszabályoknak megfelelően szabályozta az étkeztetés térítési díját, a rendeletben meghatározott térítési díj – fenti jogszabálynak nem megfelelően - az ÁFA összegét is tartalmazta.
A Társuláshoz való csatlakozás előtt a Köröstarcsai Alapellátási Központnál szociális étkeztetést igénybe vevő ellátottak – az Szt. 96. § (1) bekezdés g) pontja szerint kötelezően végrehajtott - tájékoztatása a térítési díjak változatlanul hagyásáról szólt, ezért a díjszabást a Helyi rendeletben korrigálni szükséges, oly módon, hogy a fizetendő térítési díj mértéke ÁFÁ-val együtt tartalmazza a szolgáltatás ellenértékeként fizetendő, 2023. novemberében a településen alkalmazott térítési díjat.
Köröstarcsa településen a szociális étkeztetés (ebéd) tekintetében alkalmazott térítési díjakat az alábbi táblázat az irányadó jogszabályoknak megfelelően tartalmazza, amely összegekkel egyezően a Helyi Rendelet 1. mellékletében szereplő adatok átvezetése vált szükségessé.
Köröstarcsa településen kívül, 2024. január hó 1-től a Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társulás tagja lett Bélmegyer Község Önkormányzata is, a településen a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás és az idősek nappali ellátása a Társulás által ellátott szociális alapfeladatok közé tartozik.
Bélmegyer településen a szociális étkeztetés (ebéd) tekintetében alkalmazott kiszállítási díjat az alábbi táblázat tartalmazza, amellyel egyezően a Helyi Rendelet 1. mellékletében szereplő adatok kiegészítése vált szükségessé.