Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 23

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.23.
az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A 2024. évi költségvetési rendelet-tervezet anyagának összeállításánál a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) alapján megállapított állami támogatásokat, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényt (a továbbiakban: Áht.), az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.
(XII. 31.) Kormányrendeletet (a továbbiakban: Ávr.), az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Kormányrendeletet, a 2024. évet érintő Képviselő-testületi döntéseket és a vonatkozó Kormányrendeleteket és önkormányzati rendeleteket vettük figyelembe.
Az Áht. 24. § (3) bekezdése alapján a jegyző által elkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek.
Az előterjesztésben elkészített rendelet-tervezet előzetes egyeztetése az intézményvezetőkkel megtörtént, erről egyeztetési jegyzőkönyv készült.
A költségvetési tervezet tartalmazza mindazon előirányzatokat, rovatokat címenként, bevételi és kiadási előirányzat-csoportonként, melyeket a jogszabályok előírnak, valamint azokat a nem kötelezően ellátandó feladatokat, melyeket a Képviselő-testület az önkormányzati rendeletekben, határozatokban vállalt.
Az elmúlt években a veszély-és járványhelyzet, valamint az elhúzódó orosz-ukrán háború alakította gazdaságunkat.
Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve ehhez kapcsolódóan fennálló menekültügyi, gazdasági és energetikai következmények miatt a háborús veszélyhelyzet 2024. május 23-ig meghosszabbításra került.
Az elhúzódó háborús helyzet és az Oroszország ellen bevezetett brüsszeli szankciók miatt Európa egészében megemelkedtek az energiaárak. Gyakorlatilag Európa jelentős részén energiaválság alakult ki, a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és elfogadta hét pontból álló intézkedési tervét. Békés Város működőképességének és fizetőképességének biztosítása érdekében kötelező érvényű megtakarítási, megszorítási intézkedéseket fektetett le 220-222/2022 (IX.29.) Képviselő-testületi határozataiban, valamint 279/2022 (XII.01.) határozatában korlátozott nyitva-tartásról rendelkezett kulturális intézményei tekintetében. Jelen határozatok érvényben vannak jelenleg is, és energiagazdálkodásunk fő iránymutatói továbbra is.
A pandémiás helyzet enyhülése kedvezően hatott gazdaságunkra, melyet az orosz-ukrán háborús helyzet sem vetett vissza, adózóink jóval magasabb adóalapot mutattak ki 2022-re. Ez, és a kis- és középvállalkozások számára nyújtott adóelőny megszűnése eredményezte iparűzési adóbevételünk kiemelkedő összegét 2023. évben.
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében több, az önkormányzatok adóbevételeit érintő jogszabályok is módosultak, amelyek elsősorban az adófizetők védelmét és a vállalkozások fennmaradását célozták meg. Az iparűzési adó mértékének 1%-os csökkentéséről rendelkező 639/2020. (XII. 22.) Kormányrendelet 2023-tól hatályát veszítette.
A kötelező legkisebb munkabér és garantált bérminimum az 508/2023 (XI.20.) Kormányrendelet alapján 2023. december 1-jétől 14%-kal, illetve 20%-kal emelkedett. A Kormány 2024-ben megvalósult béremelési programja a rendvédelemben, egészségügyben és oktatásban dolgozók számára ad kiemeltebb anyagi megbecsülést, enyhítve a háborús veszélyhelyzet okozta inflációs károkat. A megvalósult központi bérintézkedések közös indítéka a szakember megtartás, mely Békés Város Önkormányzata számára is fontos cél a város fejlődése érdekében.