Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Békés Város jelképeiről és a helyi elismerések adományozásáról szóló 2/2023. (I.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 28 09:30

Békés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.28.
Békés Város jelképeiről és a helyi elismerések adományozásáról szóló 2/2023. (I.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
Békés Város jelképeiről és a helyi elismerések adományozásáról szóló 2/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) célja, hogy Békés Város Önkormányzata átlátható, egységes szerkezetben rendelkezzen Békés Város jelképeiről, azok használatáról, továbbá, hogy méltó elismerésben részesítse mindazokat a személyeket és civil szervezeteket, akik, vagy amelyek a Rendeletben felsorolt feltételek valamelyikének megfelelve jelölésre, majd a Képviselő-testület által kiválasztásra kerültek.
A Rendelet 12. § (2) bekezdésében felsorolásra kerülnek a Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított elismerések. A 12. § (3) bekezdése ezen elismerések tekintetében rendelkezik az egy évben adható kitüntető címek és díjak számáról.
A 12. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott „Békés Város Díszpolgára” kitüntető címből a 12. § (3) bekezdés a) pontja szerint évente egy adományozható.
A Rendelet 20. § (2) bekezdése lehetővé teszi a fenti kitüntető cím elhunyt személy részére történő adományozását. Jelen szabályozás szerint azonban, amennyiben ilyen jellegű javaslat is érkezik, akkor is csak egy elismerés adományozható.
Annak érdekében, hogy ne legyen kizárva a lehetőség arra vonatkozóan, hogy egy évben két „Békés Város Díszpolgára” kitüntető cím – egy posztumusz és egy általános – adományozására kerülhessen sor, szükséges a Rendelet 12. § (3) bekezdésének módosítása.
A Rendelet 13. § (3) bekezdése alapján a kitüntetésben már részesült személy vagy szervezet nem jelölhető még egyszer ugyan arra a kitüntető címre vagy díjra. Ezzel a rendelkezéssel azonban azokat a sportolókat is kizárjuk a díjazottak közül, akik a korábbi, már Az Év Békési Sportolója díjjal jutalmazott teljesítményüket meghaladó eredményt érnek el. Például országos bajnokságon elért eredményt követő évben világversenyen is eredményesek leszek.
A Rendelet 32. § (1) bekezdése csak egyéni sportolók díjazását, kitüntetését teszi lehetővé, a sportcsapatok eddig indokolatlanul ki voltak zárva a díjra jelölhetők közül. Ezt az anomáliát orvosolja a rendelettervezet, amikor a sportcsapatok jelölését is lehetővé teszi. Így a díj elnevezése „Az Év Békési Sportolója, Az Év Békési Sportcsapata” elnevezésre módosul, de továbbra is csak maximum 3 személy illetve csapat jelölhető (pl. két személy és egy csapat, illetve ezek kombinációja).